Emlékeztek Eszter cikkére a medvehagymáról? Voltatok gyűjteni? Esetleg piacon vettetek belőle? Én Esztertől kaptam egy nagy kupaccal, és ez beindította a fantáziámat, hogy alkossak egy részéből valamit.

 

A kép forrása: http://www.drflora.hu

 

Korábbi években készítettem már medvehagymás csigát (a kakaóscsiga mintájára), meg pestot, került csirkemellbe töltelékként, valamint tojássalátába is újhagyma helyett.

 

Most pogácsában gondolkodtam, és elkezdtem recepteket keresni.

 

Igen ám, de egy fárasztó napon voltam túl és az összes recept amit találtam hajtogatós volt…nyújtsd ki, hajtogasd, keleszd újra…nyújtsd ki, hajtogasd, keleszd újra…nyújtsd ki, hajtogasd, keleszd újra…nnnnna nem, ehhez se kedvem, se időm nem volt már.

“Kell a francnak leveles pogácsa ilyenkor!”

Éppen mielőtt feladtam volna, rábukkantam egy receptre, amihez csak össze kellett hajigálni mindent. Hurrá, ez kell nekem!

 

Persze nem is én lennék, ha nem változtattam volna a recepten itt-ott,

 

…de túlzás nélkül állíthatom, hogy életem legjobb pogácsája sikeredett belőle! Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2 hét alatt HÁROMSZOR kellett elkészítenem! 😀

 

Ki tudna ellenállni ezeknek a helyes kis pogiknak?

Hozzávalók kb. 1 kiló medvehagymás pogácsához:

  • 1,5 dl tej+ 1 csipet cukor
  • fél kocka (2,5 dkg) élesztő
  • 50 dkg finomliszt (ebből 10 dkg-t helyettesíthetsz rétesliszttel, de ha nem, az se tragédia)
  • 1.5 ek só
  • 10 dkg (egy nagyobb csokor) medvehagyma
  • 20 dkg zsír
  • 1 db tojássárgája (a fehérjét tegyük el a kenéshez)
  • kb. 2 evőkanál tejföl

Így készítsd:

 

  1. A tejet egy pici cukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.
  2. Addig a  sót és az apróra vágott medvehagymát elkeverjük a lisztben, majd jöhet a zsír. A zsír az lehet margarin is, de higgyétek el nem érdemes. Állítom, hogy a zsírtól lett annyira finom, mint még sose!
  3. A tojássárgáját, az élesztős tejet és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
  4. Jól kidagasztjuk, majd 40 percig hagyjuk kelni meleg helyen.
  5. Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  6. A leeső részeket természetesen újranyújtjuk, újraszaggatjuk, amíg el nem fogy az összes tészta.
  7. Tetejüket bevagdossuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tojásfehérjével és hagyjuk 15 percet pihenni.
  8. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

Ennél egyszerűbb pogirecept szerintem nem nagyon van,

 

és mégis isteni a végeredmény. Remélem kipróbáljátok!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!