A hétvégére jó időt mondanak, ilyenkor sokan indulnak útnak, kirándulni mennek és talán medvehagyma túrára is sokaknak támad kedvük.

Most még nyugodt szívvel szedhetik, hiszen a gyöngyvirág még éppen, hogy csak kibújt a földből és nem bontotta ki a leveleit (tudjátok, nagyon hasonlóak, de a gyöngyvirág MÉRGEZŐ!!), így nem kell a leszedett leveleket szagolgatni, hogy fokhagymaszagúak-e vagy sem.

Ráadásul ha virágozni kezd (május), akkor  a levelei már elvesztik a hatékonyságukat, így tényleg most érdemes a medvehagymát szedni.

 

Figyelj oda, hogy hogyan szeded a medvehagymát! A kép forrása ITT

 

Viszont nem mindegy, hogy hogyan álltok neki a medvehagyma szedésének!

 

Ugyanis a medvehagyma egy hagymából két levelet hajt, ha mindkettőt teljesen leszedjük, akkor elpusztul a hagyma is! Ezt sokan nem tudják és ha medvehagyma lelőhelyhez érnek, csak tépik a leveleket, ahogy érik.

 

Azt sem tudják, hogy szabályozva van a medvehagyma szedésének a mennyisége

 

Egy fő csupán 2 k-nyi levelet gyűjthet egy alkalommal, és tilos hagymástól kihúzni a földből. Ha kertbe szeretnél medvehagymát, akkor inkább vegyél magokat és azt szórd el! Jövőre már lesz szüretelhet növényed a kertedben!

 

Nagy a kísértés, hogy vigyél haza gyökeres medvehagymát, de ne tedd! A kép forrása ITT

 

A medvehagyma szedésének a legjobb módja:

 

A leveleket félbe tépve vagy vágva szedd! Ebben az esetben a levél még tud alulról tovább nőni, mert nem csúcsból nő. Így lehet úgy gyűjteni, hogy nem ártunk vele a növénynek, és másnak is marad, jövőre is.

 

Mert ha mindenki letép 1-1 medvehagyma mindkét levelét, akkor ahogy már említettem, az a hagyma elpusztul, így a következő évben annyival kevesebb hagyma hajt majd ki. Előbb-utóbb meg elpusztul a teljes medvehagyma állomány, ha így folytatjuk 🙁

 

A leszedett leveleket tedd otthon nedves papírtörlő közé és mihamarabb dolgozd fel

 

Már csak a terjengő szag miatt is 🙂 Készíthetsz belőle medvehagymás pogácsát, elteheted sóban-olajban, esetleg süthetsz belőle egy finom kalácsot, vagy megmosva a mélyhűtőbe is. Ebben az esetben viszont nagyon jól záródó tasakot vagy dobozt válassz, mert a szag kiszökik egy apró lyukon is és a mélyhűtőben mindennek fokhagymaszaga lesz 🙂 Ami mondjuk egy finom kelt tésztánál nem túl nagy előny.

 

Tehát ha hétvégén medvehagymás kirándulást terveztek, ne feledjétek:

 

…úgy szedjétek, hogy másnak is jusson, jövőre is!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!