Hogyan legyen mindig otthon vagy a koleszban/albérletben egészséges házi koszt, ami nem tartalmaz semmiféle tartósítószert és pikk-pakk az asztalra tehető egy sietős napon is? Ha megtanuljátok a házi konzervgyártást, soha többé nem kell ráfanyalodnotok a zacskós kínai levesekre vagy a gyorséttermekre akkor sem, ha nem tudtok vagy nincs idő főzni!

Sok háztartásban főleg nyáron, de ősszel is nagyüzemben folyik a gyümölcsök és zöldségek befőzése, dunsztolása, savanyítása, ám húsos ételeket még mindig kevesen próbálnak tartósítani üvegben.

Pedig milyen jó is egy rohanós nap estéjén, mikor rájövünk, hogy hiába írtunk menüt, aznap bizony már nem lesz idő megfőzni a listában szereplő ételt, sőt kedvünk se nagyon van hozzá!

 

Vagy vegyünk egy főzésiszonyos koleszost vagy albérletben élő, konyhai antitalentum egyetemistát,

 

…aki hiába visz fagyasztott ételt otthonról, az már a vonatút alatt kiolvad, így 2 nap alatt meg kell enni, és mi van, ha utána 2-3 hétig nem tud hazautazni? Arról nem beszélve, hogy sok ételnek megváltozik az íze és az állaga a fagyasztás során…

 

Tehát a megoldás: a házi készétel konzervek!

 

Simán eláll akár pár hónapig is a szekrény tetején vagy a ruhásszekrény mélyén, és egy rohanós napon csak előkapjuk a pörköltkonzervet, kinyitjuk és már ehetjük is egy szelet puha kenyérrel, vagy ha megerőltetjük magunkat, akkor főzhetünk hozzá krumplit vagy pirítunk egy kis tarhonyát, összekeverjük a pörivel, ráöntünk egy kis vizet, 20 perc alatt kész is van, és már ehetjük is a tarhonyás husit, mondjuk csemegeubival!

 

Jó, jó, hallottam már erről a készétel befőzésről valami befőző automata kapcsán, de nekem nem telik rá!

 

Nem is kell hozzá. Sokan azt vallják, hogy a készételek és húsos konzervek tartósításához mindenképpen speciális berendezésre van szükség, amely magas nyomáson, egyenletesen magas hőmérsékleten hőkezeli az ételt. Nekem nincs befőző automatám, ezért legtöbbször kuktában tartósítom a készételeket, de előfordult az is, éppen a napokban, hogy csak a nagy fazékba tettem bele 3 fél literes üvegnyi hagymás darálthúst.

 

házi konzervek

Házi konzervek? Nem lehetetlen!

 

Arra viszont figyelni kell a kuktás konzervgyártásnál, hogy nem szabad a biztonsági szelepet felemelni a főzési idő lejártával, mert a hirtelen nyomáscsökkenésben szétrobbanhatnak az üvegek, és a lábosban gőzölésnél pedig arra figyeljünk, hogy legyen rajta fedő (lehetőleg üvegfedő, hogy lássuk, hogy van-e elég víz az edényben), és állandó legyen a víz forrása.

Ahogy említettem, ezek a házi konzervek nem állnak el évekig, de néhány hónapig igen, addig legalábbis, amíg az egyetemistánk újra haza tud /akar jönni újabb ellátmányért. Fontos tudni azt is, hogy liszt, tejtermék, krumpli és csont nem kerülhet a konzervekbe, bár találtam néhány olyan receptet is, ahol rántással együtt gőzölték a készételt.

 

Ezt még ki kell próbálnom, ugyanis nagyüzemben folyik nálunk az ételek tesztelése:

 

…mit lehet eltenni így, meddig áll el stb. Örök hálámmal fogom üldözni Timit a kőleveses topikban a  kedvenc fórumomon, mert ő biztatott korábban, hogy próbáljam ki, mert eleinte nagyon féltem a házi konzerv készítéstől, hogy jajj, mi lesz, ha megromlik, a hús drága stb., sajnálnám kidobni! Ő mondta, hogy eleinte próbáljam meg kis adagokkal és mikor láttam, hogy megy és semmi baja  a készételeknek, akkor kezdtük el a mindenféle ételek tesztelését. Ami bejön, és működik, azt Veletek is megosztom!

 

Eddig mi került a kamrába, és mi az, amit már felbontottunk és fincsi volt, mintha frissen készült volna?

  • Pörköltek
  • tokányok
  • PUFFIN hagymás bab (lásd fotó és sztori lentebb)
  • hagymás darált hús, ami más, például rakott ételek ételek alapja lehet (ennek nem csak az időspórolás az előnye, hanem azért készülnek, mert ha akciós a darált hús és nagy mennyiséget  veszek belőle, akkor nem fog rám romlani akkor sem, ha éppen nincs hely a mélyhűtőben),
  • bolognai szósz
  • chili con carne (eredeti csilis bab)
  • paradicsomos húsgombóc
  • húsleves
  • thai csirke curry
  • töltött káposzta
  • csülkös bableves
  • fokhagymás tarja
  • párolt káposzta
  • lencsefőzelék (rántás nélkül)
  • currys lencse
  • egybensült sertéscomb cajon fűszerezéssel
  • egybensült lapocka “szaftos malacnak”
  • burgundi marharagu
  • paprikás csirkéből készült, kicsontozott és feldolgozott hortobágyi palacsinta szósz alap (ebbe már csak tejfölt vagy tejszínt kell keverni)
  • házi májkrém

 

házi pörkölt konzerv

Egy ekkora üvegnyi pörkölt elég 3 felnőttnek vagy tarhonyás húsként akár 4-5-nek is!

 

Vegyünk most egy alapreceptet: pörkölt “üvegben”

  • Nagyon egyszerű a dolgunk, készítsünk pörköltet, ahogy mindig, csak ez esetben használjunk olaj helyett sertészsírt.
  • Amíg puhul a hús, mossunk el alaposan annyi üveget és fedőt, ahány belefér a kuktánkba vagy a lábosba. Hagyjunk rá egy kicsit, hiszen konyharuhát kell tenni az üvegek közé, hogy ne törjenek össze, ha egymáshoz koccannak.
  • Tegyünk bele vizet a harmadáig és helyezzük be a mikrohullámú sütőbe, majd indítsuk el a legmagasabb fokozaton 15 percre, hogy fertőtlenítsük az üvegeket.
  • A fedőket is tegyük egy kis edénybe és forrástól számítva 5 percig sterilizáljuk a lobogó vízben, majd csipesszel vegyük ki. Kézzel már ne nyúljunk hozzá!
  • A forrásban lévő vizet öntsük a kuktába, ahogy a 15 perc eltelte után az üvegekből is a vizet. Ne nyúljunk az üvegekhez puszta kézzel, mert megégethetjük magunkat!
  • Miután félig megfőtt a hús, óvatosan merjünk át belőle az üvegekbe úgy, hogy a tetejétől kb. 2 ujjnyi szabadon maradjon. Öntsünk minden üvegbe zsíros szaftot a tetejére, majd szorosan zárjuk le a fedőkkel.
  • Helyezzük az üvegeket a kuktába vagy lábosba és tegyünk közéjük konyharuhát.
  • Fedjük le a lábost vagy tegyük rá a kukta fedelét, majd gyújtsuk meg a gázt.
  • Lábasban forrástól számítva 100 percig gőzöljük a konzerveket, kuktában pedig a sípolástól számítva 90 perc után lekapcsolhatjuk a gázt. Mindkét esetben hagyjuk az üvegeket kihűlni a vízben! Legjobb, ha másnapig elfelejtjük őket!
  • Akkor már kivehetjük őket az edényből és ellenőrizhetjük, hogy jól zárnak-e az üvegek. Ha be tudjuk nyomni a tetejüket, akkor nem sikerült a vákuumozás. Ebben az esetben együk meg a pörköltet még aznap vagy próbáljuk meg újra egy másik fedő használatával. Egyébként, ha lehet, használjunk mindig új fedőt, hogy az ilyen szerencsétlen közjátéktól megkíméljük magunkat!
  • A konzerv biztosan felhasználható 3 hónapig, de most teszteljük hosszabb időre is!

 

Csak a puffin!

Csak a puffin! Bud Spencer rajongó öcsémnek készült Puffin Hagymás bab konzerv

 

Koleszos vagy albérletben élő gyermekünknek meg csak a krumplihámozást és krumplifőzést, a kenyérszeletelést 😀  vagy éppen a tarhonyapirítást kell megtanítanunk!

 

Vagy ha még kisebbek a gyerekek, akkor mi magunk élvezhetjük a luxust, hogy egy hosszan tartó játszóterezés után nem kell megvárni, hogy kiolvadjon az étel, hanem csak kipattintjuk az üveget és már ehetjük is!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.  Ha van kedved, gyere beszélgetni a facebook oldalunkra!