…ami nem volt a mélyhűtőben. Mi történt velünk? Erről szól a mai bejegyzés.

 

Tegnap végre megkóstoltuk a még december közepén sütött sertéstarját. És igen, nem volt lefagyasztva.

 

Az történt ugyanis, hogy éppen tele volt a mélyhűtőm, de kaptam akciós tarját. Ilyenkor persze van, amikor kiveszek valamit a fagyasztóból, hogy legyen helye, vagy átalakítom a menüsort, amit rugalmasan kezelek, de most úgy döntöttem, hogy kipróbálom nagyanyáink módszerét a hús tartósítására.

 

Kezdő szakácsoknak: ez a tarja, ami a sertés nyakhúsa. (A kép forrása: http://www.fooduniversity.com)

Tavaly egész évben keresetem azokat a módszereket, amivel áram nélkül is meg lehet ezt oldani, ezért vágtam bele a húsos és készétel konzervek gyártásába is, hiszen a fiam Olaszországba ment egyetemre, így könnyebben és biztonságosabban lehet neki ételeket küldeni, nem szükséges hozzá hűtőtáska.

 

Erről már többször írtam, és nagyon jól működik:

Készétel konzervek gyártása otthon? Lehetséges!

 

Szaftos ételeket tehát könnyen tudtam eltenni, ám a sült húsoknál ez a módszer nem alkalmazható, így visszanyúltam egy régi praktikához: a zsírban abáláshoz, ami a ma divatos konfitálás kevésbé előkelő neve.

 

Hogyan kell zsírban húst tartósítani?

 

Tulajdonképpen rendkívül egyszerű, ám mégis van 1-2 szabály, amit be kell tartani azért, hogy sokáig jó maradjon a hús.

 

 1. Először is, a hús legyen friss, ez fontos. Lejárós húsból nem lehet elkészíteni.
 2. SOK zsír kell hozzá! Nem kell aggódni, nem megy kárba!
 3. Ha nem hűtőben akarjuk tárolni a húst, illetve úgy tervezzük, hogy sokáig nem fogyasztjuk el, ezért üvegben szeretnénk tartósítani, „konzervként”, akkor még több zsírra lesz szükség

 

De ez ne riasszon el senkit, mert olyan finomsághoz juthatunk, amit nem is képzelünk!

 

Vagyis az idősebbek pontosan tudják, hogy miről beszélek, akiknél még emlékeznek, hogy disznóvágás után, még a hűtő megjelenése előtt milyen finomságok lapultak a kamrában, ebben a kis edényben vagy ehhez hasonlóban. Biztos vannak, akiknél még mindig üzemben van. Ha nálatok is, akkor írd meg kommentben!

 

A klasszikus zsírosbödön. Nálatok is lapul egy?

 

Elkészítési mód:

 • A húst vágd szeletekre, alaposan sózd be, majd egy éjszakára tedd hűtőbe érlelődni.
 • Másnap egy edénybe olvassz fel kb. ½ kg zsírt, majd tedd annyira takarékra/alacsony hőfokra, amennyire csak lehet. Ha szeretnél ízesebb végeredményt, akkor tehetsz fokhagymát, egész borsot vagy zöldfűszereket is bele.
 • A húst, amit időben vegyél ki a hűtőből, hogy ne legyen olyan hideg, helyezd az edénybe. Tudom, először körbe kellene pirítani, de ha véletlenül túlságosan megpirul, akkor az rontja az eltarthatóságát, így én inkább így csinálom.
 • Ha nem lepi el teljesen, akkor tegyél hozzá még zsírt. Tényleg fontos, hogy teljesen ellepje!
 • Ne tegyél rá fedőt! Fontos, hogy ne csapódjon vissza a gőz az edénybe.
 • A hőmérséklet fontos, maximum 80 fokos legyen, azt írják. Hát akinek nincs konyhai hőmérője, annak nehéz ezt belőni. Legyen takarékon, nem szabad, hogy sercegjen, süljön! Csak abálódjon szépen lassan a zsírban.

 

Ehhez sok idő kell, nem fog 1-2 óra alatt elkészülni! Minimum 3-4 óra kell hozzá, a hús mennyiségétől függően. Addig kell abálni, amíg olyan omlós nem lesz a hús, hogy egy villával szétszedhető legyen.

 

De megéri várni!

 

Ha elkészült, akkor két dolgot tehetünk, persze azon kívül, hogy egyből felfaljuk:

 

 1. Ha hűtőben szeretnénk tartani, akkor mikor már eléggé kihűlt, átöntjük egy zárható edénybe vagy műanyag dobozba és betesszük a hűtőbe. Ha nem lepi el teljesen a húst a zsír, akkor olvasztunk még egy kicsit és ráöntjük.
 2. Ha üvegben szeretnénk a kamrában tárolni, akkor kiszedjük a húst a zsírból, betesszük egy sterilizált üvegben, majd olvasztunk TISZTA zsírt, felöntjük vele – szintén el kell, hogy lepje – és már mehet is rá a fedő és irány a spájz. Ebben az esetben a pecsenyezsírt (amiben a hús sült) sem öntjük ki, hanem be a hűtőbe és akár hónapokig lesz isteni kenyérre kenhető finomságunk! Ami persze nem éppen fogyókúrás, de annál finomabb.

 

Én mind a két verziót kipróbáltam és működik!

 

A hűtőben eltett verziónál is megdézsmáltuk közben a pecsenyezsírt, csak arra kellett figyelni, hogy maradjon elég a hús tetején és, hogy ne kerüljön bele kenyérmorzsa.

 

Bármilyen húst lehet konfitálni!. Ha tartósan szeretnénk az abált húst eltenni, akkor nem látszódhat ki a zsírból! (a kép forrása: https://sybaritica.me)

 

Ha pedig szeretnénk megenni, akkor irány a mikro!

 

Ha műanyag dobozban tárolnánk, akkor előtte öntsük át a tartalmát egy tálba, és abban melegítsük.

 

Szóval mi történt velünk, miután megettük a 3 hónapja sütött húst?

 

Jóllaktunk! Sőt, nagyszerű élményben volt részünk, eszünkbe juttatta a gyerekkorunkat, amikor nagymamánknál ettünk ilyen finomat. Ráadásul maradt egy csomó pecsenyezsír, amit kitart jó ideig vagy akár felhasználhatom főzéshez, sütéshez is.

Fotózni sajnos nem volt időm, mert elfogyott az utolsó falatig, mire eszembe jutott volna 😀

 

Próbáljátok ki ti is!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!