Avagy csináld úgy, mint Gordon Ramsay!

A hétvégén bloggertársaméknál, Liáéknál vacsoráztunk és előkerült a hagymavágás kérdése, hogy hogyan lehet megúszni a sírást. Mivel senki sem születik úgy, hogy tudja, hogyan kell hagymát vágni, ezért lejegyzem itt a blogban is, hátha valaki éppen most lép ki a Nagybetűs Életbe.

 

 

A hagyma bosszúja.

 

Miért sírunk tőle? A hagyma nem akarja, hogy felvágjuk. Nem és pont. Ezért felvértezte magát egy védelmi mechanizmussal: gyakorlatilag egy olyan anyagot köp a szemünkbe és orrunkba, amiből kénsav lesz. Bizony ám! Hadd ne írjam le az összes vegyületet, anyagot és reakciót, ami ilyenkor véghez megy. De tény: hagymaaprításkor sírnunk kell. Mit lehet tenni ellene?

 

A legfontosabb, hogy legyen egy megfelelő élességű késünk.

 

Itt el is érkezünk egy olyan témához, amit már sokszor említettem és most már mindenképpen közzéteszem majd a következő időszakban a már kész bejegyzést, ami a fiókban lapul egy ideje: azaz, hogy mik a legfontosabb konyhai eszközök, amelyek nem hiányozhatnak egy háztartásból sem. Az egyik legfontosabb eszköz egy JÓ kés. Erre érdemes költeni!

 

Egy jó kés = kevesebb sírás. és ez nem csak a hagymaaprításra igaz!

 

Egy jó késsel, egy szépen kivitelezett vágással a deszkán csak kevés lé marad, és ezt a szemünk sem fogja bánni!

 

A második legfontosabb lépés a hagyma aprítás során, hogy mikor megpucoljuk, ne vágjuk le a végét. Tudjátok azt, ahol a gyökerei vannak. A férjem csak úgy hívta, hogy a bundás részt de sokan hívják a bajuszának is.

 

Ez eszembe juttatta a hétvégi közös vacsit Liáékkal, amikor a szakállakra terelődött a szó, és Lia férje elmagyarázta, hogy a jó szakáll olyan „szakáll formájú” Ezen nagyot nevettünk 😀

 

De térjünk vissza a hagymához.

 

Szóval, ha nem vágod le a végét, akkor kevésbé fogja irritálni a szemedet és később kezdesz el sírni vagy jó esetben el sem kezdesz. A hagyma rétegei ugyanis kénvegyületeket tartalmaznak, amelyek irritálják a szemet és az orrot és így ez csak akkor távozik, amikor már a hagymát apróra vágtuk. Akkor meg gyorsan be lehet tenni az edénybe és nekiállni dinsztelni.

 

Gordon Ramsey ebben a videóban megmutatja, hogy hogyan vágd fel a hagymát:

 

Azért ne felejtsük el, hogy Gordon Ramsay balkezes, mi nyugodtan vághatunk jobb kézzel 😀

Persze van, aki bedobja a hagymát az aprítógépbe, viszont én ezt nem szeretem, mert nehéz úgy aprítani géppel, hogy ne engedjen levet.

 

Kering még a neten jó néhány ötlet arra, hogy hogyan lehet hagymát vágni sírás nélkül.

 

Némelyik lehet, hogy működik valamennyire, de elég abszurd látvány, például, hogy vegyünk vizet a szánkba az aprítás előtt és tartsuk benne az egész procedúra alatt. Hát elég érdekes lehet így hagymát vágni, főleg ha valaki bejön a konyhába és esetleg megnevettet bennünket, mi meg szépen ráprüszköljük az egészet. Vagy a hagymára.

 

Sokan az orrcsipeszre és a búvár- vagy úszószemüvegre esküsznek. Vagy a barkács szemüvegre, amit csiszoláskor használhatunk 😀 Ezek is jó okot adhatnak  nagy röhögésekre, így akár be is vethetők. 😀

 

 

Ami viszont tényleg működik:

  1. Hűtés. Ha mérsékeljük a hagymában lévő illóolajok kipárolgását, akkor kevésbé fogja csípni a szemet és az orrnyálkahártyát. Tedd 15 percre a hűtőbe vagy mélyhűtőbe a hagymákat a felhasználás előtt!
  1. Forró késsel szeletelés. Ezt még nem próbáltam, de már alig várom! Majd beszámolok, hogy működik-e. Más azt mondja, hogy vizezzük be a kést hideg vízzel.

 

  1. Állítólag az is segít, ha a deszkát vizezzük be. Ez is kipróbálásra vár, úgyhogy kénytelen vagyok valamilyen hagymás kaját készíteni a napokban.

 

Mondjuk, lehetne francia hagymaleves. Úgyhogy láncfőzés keretében készíthetnék először alaplevet.

 

  1. Hagymavágás szabad levegőn. Állítólag kint a kipárolgó illóanyagok kisebb koncentrációban terjengnek a levegőben, így kisebb a kockázata, hogy megindulnak a könnyeid hagymaaprítás közben.

 

Kipróbáltam tegnap, de odafagytam a vágódeszkához a mínusz 12 fokban 😀 (Viccelek. Nyáron jó ötlet lehet, de ezzel még várnom kell sajnos). Viszont az jó ötlet lehet, ha kinyitjuk az ablakot! Egyébként is fontos a szellőztetés!

Olvastátok az előző cikket?

Ezért fontos a szellőztetés

 

  1. Gyújtsunk gyertyát. Ezt kipróbáltam, de az illatos gyertya nem használt, lehet, hogy egy sima fehér háztartási gyertyával működhet?

 

  1. Rágózás. Hihetetlen, de sokaknak segít. Persze nem csak ímmel-ámmal, hanem erőteljesen kell rágni azt a rágót! 😀

 

 

De azt is megtehetjük, hogy egyszerűen átengedjük magunkat a sírásnak.

 

Nekem néha van olyan, hogy tudom, hogy jót tenne egy alapos bőgés. Mint amikor először láttam a Titanicot (jó régen) és nem mertem sírni, így maradt bennem egy torokszorító érzés, ami csak nem múlt el. Ilyenkor nekiállok pörköltet főzni és a hagymaaprításkor jól kisírom magam legálisan. Na már megint lelkizek itt a blogban 😀 Hiába, ez is a Nagybetűs Élet része, és nekem segít is. Arról nem beszélve, hogy megörökítem az életem mozzanatait, ami egy blog lényege, nem?

 

 

 

Nektek van néhány tippetek még a hagymaaprításra?

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!