Éhesek vagyunk, mindjárt vacsoraidő, de a kaja vagy az alapanyagok valamelyike még a mélyhűtőben dekkol.

Ilyenkor kikapjuk, irány a mikró olvasztó funkciója. A végén már feladjuk és magasabb fokozatra kapcsolunk, aminek a következtében ha húsról van szó, akkor a széle elkezd megfőni, gusztustalanul megbarnul, de a belseje meg még fagyos. Bosszantó.

 

Az sem elhanyagolható tényező, hogy ha egy húst több mint 6 percen keresztül mikrózunk, akkor az elveszti B12-vitamin tartalmának a felét.

 

Sokszor volt már szó arról, hogy az ételek és alapanyagok kiolvasztásának a legjobb módja, ha a fagyasztóból egyenesen a hűtőbe tesszük, majd kifejtem, hogy miért.

 

Ehhez azonban szemléletváltásra van szükség.

 

Ugyanis nem lehet improvizálni, pár órával hamarabb kitalálni, hogy mit szeretnénk enni aznap. Szükség van menütervezésre. Erről már írtam korábban:

 

De mi a csudát együnk ebédre?…avagy menütervezés okosan

 

Nem arról van szó, hogy tervezzük el pontosan egy hétre vagy hónapra előre, hogy melyik nap mit fogunk enni, ez egy rugalmas változat, érdemes kipróbálni.

 

Mindig mondom, hogy ugyanannyi fáradtság kigondolni, hogy mit együnk aznap, mint azt, hogy mit együnk 3 nap múlva, csak legelőször kell eltervezni egyszerre a következő 2 nap menüjét, utána már mindig csak azt kell kitalálni, hogy holnapután mit együnk 😀

 

Így van ideje kiolvadni a hozzávalóknak a hűtőben is.

 

Miért fontos, hogy ott olvadjanak ki?

 

Jó tudni, hogy fagyasztáskor nem pusztulnak el a baktériumok, csak lelassul, illetve megáll a szaporodásuk, ám amikor kivesszük a mélyhűtőből, akkor újra életre kelnek.

 

 

A legveszélyesebb zóna a +5 °C és +60 °C közötti hőmérséklet, mert elkezdenek szaporodni a már említett szunnyadó bacik, amik aztán megbetegedést is okozhatnak.

 

A másik szempont az energiaspórolás.

 

Ha a hűtőbe tesszük a fagyasztott ételt, akkor a kiolvadás ideje alatt a hűtőnk kevesebb áramot fog használni. Ne feledjük: sok kicsi sokra megy! Lehet, hogy csak pár forintot takarítunk így meg, de ha mindig így olvasztunk ki a mindent, akkor egy idő múlva már számottevő lehet az energia felhasználás csökkenése.

 

Nálam fontos tényező a környezetvédelem is.

 

Gondoljunk bele, ha mindenki a hűtőt használná ebben az esetben és nem a mikrót, akkor mennyi áramot tudnánk világszerte megspórolni!!

 

Hűtőben kiolvasztani a dolgokat egyszerű:

Fontos, hogy mindig tegyünk tálat vagy tányért a fagyos dolgok alá, akkor is ha dobozban vannak, mert levet fognak ereszteni (doboz esetén vizes lesz körülötte minden).

 

 

Amit mindenképpen kerüljünk el, ha szeretnénk kiolvasztani valamit:

 

  1. Soha ne olvasszunk szobahőmérsékleten (pl. a konyhapulton)!
  2. Soha ne olvasszunk forró vízben, de még meleg vízben sem, egyrészt a bacik miatt, másrészt ha a húst csomagolatlanul meleg vízbe tesszük, akkor az kioldja a húsban lévő fehérje egy részét, csökken az élvezeti értéke (pl. az így olvasztott csirke húsa szálkás lesz. Erre figyeljünk a posírozásnál is, fontos a megfelelő hőmérséklet)

 

Ha mindenképpen gyorsítani szeretnénk kicsit a kiolvadást,

 

…akkor a hűtő helyett tegyük az alapanyagot vízhatlan zacskóba, majd helyezzük egy tál hideg (vagy éppen jeges) vízbe. Így a hideg víz megakadályozza a fagyott élelmiszer külső felületén a gyors baktérium-szaporodást, ugyanakkor a hőmérséklet-kiegyenlítődés elvén kiolvasztja az élelmiszert.

 

Csak hideg vizet használjunk! ( a kép forrása: foodnetwork.com)

 

Ha már borult a menütervezés és gyorsan kell valami a mélyhűtőből, akkor válasszunk olyan ételt vagy alapanyagot, amit nem szükséges kiolvasztani:

 

  • Virsli (mehet a lobogó vízbe)
  • Zöldborsó, bab, kukorica (mehet a lobogó vízbe)
  • Pizza 😀
  • Tengeri halfilék
  • Húsleves (mehet az edénybe és hamar felolvad a tűzön)
  • Fasírozott golyók, rántott zöldségek, rántott hús stb. (mehetnek egyből a forró olajba)

 

Ezért érdemes néha időt szánni arra, hogy előkészítsünk ételeket, ebben a gyerekek is segíthetnek:

 

Így spórolj időt és pénzt a konyhában, gyerekekkel együtt

 

Majd mutatok még példákat, hogy hogyan lehet előre dolgozni, hogy akár ha hirtelen vendégek jelentkeznének be aznapra vagy másnapra, akkor ne kelljen a konyhában meggebedni. UPDATE: a cikk elérhető itt>>

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!