A citromot nagyon sokféleképpen lehet felhasználni. Most ismerjetek meg egy módszert, amivel a már kidobásra ítélt, kifacsart citromból készítünk tisztítószert.

 

Korábban már megosztottunk veletek néhány praktikát, hogy mi mindenre használhatod ugyanazt a citromot:

Egy citromot akár 7-szer is felhasználhatsz!

Bizony, ugyanazt a citromot akár hétszer is felhasználhatod, vagy akár többször is! Most viszont nézzük meg, hogy mihez kezdhetsz a kifacsart citrom héjával, ha nem akarod betenni a mikróba, vagy macskát sem űznél vele és komposztod sincs.

 

Készíts belőle tisztítószert!

 

Nagyon egyszerű az elkészítési módja:

  • amikor kifacsartad, fogj egy befőttes üveget
  • és tedd bele a citromot
  • kicsit nyomkodd le
  • és öntsd fel ecettel
  • majd hagyd állni kb. 2 hétig
  • végül szűrd át.

 

Az így elkészült citromecet felhasználási területe igen széles spektrumú, ezt elolvashatjátok a DEJA VU Világ blogon, Eszter írja le, hogy mi mindenre jó>>

 

Itt érlelődik a citrom

 

Mi persze itthon ezt is beillesztjük a “családi gyártósorba”

 

Így zajlik nálunk a meló, mert ha nekiállunk, nem egy citromot facsarunk:

  1. Lereszelem a citrom  héját
  2. a középső fiam meghengergeti az asztalon a tenyere alatt, hogy több levet lehessen kinyerni belőle
  3. és félbevágja, majd a citruspréssel kinyomja belőle a levet
  4. utána jön a legkisebbik fiam (az óvodás) és egy sima citromfacsaróval még egyszer jól kifacsarja. Hihetetlen, hogy még ilyenkor is mennyi lé jön ki belőle!

 

Ezt a munkát a gyerekek is élvezik!

 

  1. Végül átteszi a befőttes üvegbe és lenyomja
  2. én felöntöm ecettel és lezárom
  3. majd a legvégén a kinyert citromlevet jégkocka tartóba teszem és irány a fagyasztó!
  4. Jut eszembe, természetesen a lereszelt citromhéjat is dobozolom és a mélyhűtőbe teszem, ahogyan ezt már a korábbi citromos cikkben is írtam

 

Mindig jó, ha van otthon néhány kocka citrom lefagyasztva! Teába, limonádéba, pácolni, hajmosáshoz vagy arcra, hámlasztó pakolásba. Ha megfagytak, tedd át egy zárható dobozba!

 

Ha nincs hely a fagyasztóban, akkor készítsd el Lia desszertjét!

Egy igazán ijesztő desszert

 

Próbáljátok ki ti is a citromecet készítését és meglátjátok, hogy mennyire egyszerű és milyen sokszínűen felhasználható!

 

És ne féljetek a gyerekeket bevonni a munkába!

 

Így spórolj időt és pénzt a konyhában, gyerekekkel együtt

 

Szeretnél még spórolási tippeket?

 

Kattints ide! Vagy lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!