Ez hogyan lehetséges? Megmutatom!

A biocitrom drága. Persze néha lehet akciósan is kapni, ilyenkor feltankolok belőle és feldolgozom őket, aztán jó ideig nincs is rá gondom. De ha éppen nem akciós, akkor bizony kihozom belőle a legtöbbet!

 

 

Bizony, egyazon citromot 7 dologra használom fel!

 

Mégpedig 7 különböző dologra. Mert miért dobjam ki azután, hogy kifacsartam? Ez olyan, mintha miután egy-két csepp mosogatószerrel mosogattam, kidobnám az egész flakont, mert “már használtam”.

Lássuk csak, hogyan és mire hasznosítható egy darab citrom:

 

  1. Először is, még mielőtt bármi mást kezdenék vele, lereszelem a héját.

 

Ha már biocitromra költünk, ezt ne hagyjuk ki! Még akkor is, ha nincs szükségünk citromhéjra éppen. Mert valamikor meg kellhet, és akkor nem kell boltba rohanni, hogy citromot vegyünk, és de jól fog akkor jönni!

Nekem van egy kis műanyag dobozom a mélyhűtőben, amiben gyűjtöm a citromhéjat, és miután lereszelem az aktuális darabot, kiveszem gyorsan és beleszórom a héjat, majd uzsgyi vissza a fagyasztóba!

Épp úgy, mint a parmezán sajt, ez sem fagy össze tömbbe reszelt állapotában, és bármikor kivehető belőle a szükséges mennyiség. És egy kis citromhéj csodát tehet kekszekkel, kelt tésztákkal, muffinokkal, bögrés sütikkel, de akár a csirkesülttel vagy olaszos fűszerezésű fasírozottal is!

 

  1. Ezután félbevágom és kifacsarom az egyik felét, a levet forró vízbe öntöm, majd megiszom.

 

Ebből igyekszem mindennap inni egyet – állítólag jót tesz, lehetőleg reggel, éhgyomorra. Borzasztóan hangzik? Pedig nem az, felfoghatjuk egy meleg, nagyon citromos teaként is. Rám egyébként olyan hatással van, mint ha kávét innék (felébreszt), vérnyomás emelkedés nélkül.

Ha azonban ez a felhasználási mód nem lenne Nektek szimpi, akkor ihatjátok a citromlevet teában, vagy most, hogy jön a tavasz és a jó idő, limonádéként.

Télen persze néha nem reszelem a citromhéjat, hanem a zöldséghámozóval vágom le, és akkor készülhet belőle kandírozott citromhéj is.

 

 

  1. A félbevágott és kifacsart citromokat ezután még nem dobom ki, hanem kifordítom és beleteszem egy tálka vízbe,

 

…majd irány a mikró 5-8 percre, max fokozaton. Utána gyerekjáték lesz kitakarítani, még az esetleges rászáradt szennyeződések is könnyedén lejönnek! (robbant már fel máj a mikrótokban? Akkor tudjátok miről beszélek)

 

  1. A tálkában meg jó kis citromos víz keletkezett, ezzel áttörlöm a mosogatót.

 

A citrommal meg a csapokat dörzsölöm meg egy kicsit, szépen fényesíti őket és fellazítja a vízkövet is, ezután a fürdőben is elvégzem ugyanezt. A végén egy tiszta szivaccsal végigmegyek még az egészen, hogy az esetleges citrom maradványokat eltávolítsam.

 

 

  1. Ha marad még a citromos vízből, akkor 1-2 cipőt is kifényesítek vele.

 

A napokban megosztom ennek a praktikának a menetét Veletek a facebook oldalunkon!

 

  1. Ezután a maximális kihasznált citromokat kiviszem a kertbe,

 

…és elhelyezem a kerítés közelében, mert a macskák nem szeretik a szagát, így a kóbor példányokat távol tarja a kertünktől.

 

  1. Végül, ha teljesen megszáradtak, akkor összeszedem őket és a komposztra dobom,

 

…ahol a végső nyughelyükre lelnek, és néhány hónap után, komposztálódva várják, hogy újra felhasználhassuk őket 😀

 

A biocitromot nyugodtan tehetjük a komposztba is!

 

Persze nem vízkövezem a csapokat 2 naponta, a mikrót sem kell ilyen gyakran takarítani, ezért a kifacsart citromok tárolhatók a fagyasztóban is.

 

Ha meg nagy mennyiségű biocitromot vásárolnánk akciósan, akkor érdemes feldolgozni őket, ahogy már említettem:

 

  • mihamarabb lereszelni a héjukat egyszerre
  • kifacsarni őket és jégkocka tartóba tölteni és fagyasztani
  • az “üres” citromokat is a fagyasztóban tárolni egy zacskóban

…így alkalomadtán csak kikapjuk, amire éppen szükségünk van! Így mindig van otthon citromhéj, citromlé és ha elfogy a vízkőoldónk, akkor sem esünk kétségbe! A mikró takarítása meg soha nem volt ennyire egyszerű, mint ezzel a módszerrel!

Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak találtad, köszönöm, ha megosztod!

 

Szeretnél még spórolási tippeket?

 

Kattints ide! Vagy lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!