Takarítsd rendszeresen a mosógépedet és ezzel jelentősen megnövelheted az élettartamát és megóvod a ruháidat is! Albérletben élsz és nem a tiéd a mosógép? Azt gondolod, hogy minek költsél így rá, ezért nem is tartod karban? Pedig még így is megérné, mert idővel bizony büdösödhetnek a frissen mosott ruhák is, arról nem beszélve, ha már időben hozzászoksz, hogy a mosógép is tisztításra szorul, akkor a sajátoddal már majd rutinból jól bánsz 🙂

 

Tudni akarod, hogy a mosógép takarítás melyik lépése miben segít? Itt elolvashatod:

 

Az előző bejegyzésben már említettem, hogy miért érdemes bizonyos időközönként kitisztítani a mosógépet, de közben rájöttem, hogy többféle mosógépek is léteznek, nem csak az enyém, ami felültöltős, ráadásul a mosógépnek egyéb részeit is kell takarítani (például az elöltöltősnél a gumit az ajtónál), így úgy gondoltam, hogy ez a téma megérdemel egy külön cikket. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy minden, amit ebben a témában tudok, azt a kedvenc fórumomon , Vegyésztől (aki tényleg az 😉 ) tanultam.

 

Előfordul, hogy azt érzed, hogy a friss ruhák mosás után büdösek, pedig még magas hőfokon is mostad őket?

 

Vagy fehér valamik vannak rajtuk, mintha korpás lenne esetleg barnás foltok? Vagy úgy érzed, hogy nem elég hatékony a mosás?

 

 • Először is, nézz bele a mosógépedbe: mit látsz?
 • A dob fényesen csillog vagy opálos?
 • Elöltöltős a mosógéped? Van barna „trutyi” az ajtó gumijánál?
 • A mosószer adagoló tiszta?
 • A különféle szennyeződések, amit látsz kemények vagy nyákosak? Fehér vagy barna/fekete?
 • Milyen mosószert használsz?
 • Használsz öblítőt vagy ecettel öblítesz?
 • Használsz vízlágyítót?
 • Mosódióval mosol?

 

Tudtad, hogy a mosódió az egyetlen mosószer, ami megromlik?

 

A mosódiót nem szabad bennhagyni a gépben az öblítési fázisban!  Mosás után ki kell venni vagy főzetet kell használni. Az ecetes öblítésnél a mosószerekből visszamaradó lúgos maradványt közömbösítjük (az ecet hatására vízoldható acetáttá alakulnak), viszont a mosódióban jelen lévő szaponin többszörösen szerves anyag és nem keletkezik vízoldható anyag, ha ecettel vegyítjük, inkább csak kicsapódás, főleg ha az öblítő fázisban még ott van a diókat tartalmazó zsákocska a gépben.

 

Ez lerakódhat a mosógép dobjában, vagy a gumis részeknél és ezekben a telepekben elkezdődhet a penészgombák szaporodása. De ez nem csak a mosódió, hanem az öblítők használatánál is előfordulhat, sőt ilyen telepek a vízkő miatt is kialakulhatnak. Ezért összesen három fázisra bonthatjuk a takarítást, mert:

 

A mosógéptisztításnál meg kell különböztetni, hogy milyen szennyeződést akarunk eltávolítani.

 

Ha vízkövet, akkor savra lesz szükség, ha zsíros és gombás jellegű anyagot, azt pedig trisóval és hypoval kell tisztítani. A kettőt nem lehet vegyíteni, mert nem csak hatástalan, de bizonyos esetek esetében rendkívül veszélyes is lehet!! Erről majd még írok, mert elég sok tévhit kering az interneten a nagy „ecetet és szódabikarbónát mindenhez és mindenre” hullám hatásaként.

 

 

Ha a dob opálos és fehér, kemény szennyeződés látszódik rajta?

 

Gondolom erről már könnyed kitaláltátok, hogy vízköves. Ezt a problémát egyszerűen lehet orvosolni, bár nem biztos, hogy könnyen, mert a vízkő elég makacs tud lenni, főleg, ha nem mosol ecettel és régen (vagy soha) nem volt tisztítva a gép. Két megoldás is lehetséges: az ecet és a citromsav.

 

 • Öntsél 1 flakon 20 %-os ecetet a dobba, VAGY
 • Tegyél bele legalább másfél kiló citromsavat (már nagyon sok helyen kapható, nem kell feltétlenül speciális boltokban keresni). Ez kristályos alakban található, zacskós kiszerelésben. Ez drágább, de hatékonyabb megoldás.
 • Erre öntsél 3,5 liter forró vizet. Akkor is meg tudod ezt tenni, ha elöltöltős a mosógéped, mert az ajtóig éppen belefér.
 • Hagyd állni 24 órán keresztül, közben többször fordíts a dobon. Felültöltős gépnél ez nem nehéz, elöltöltős esetében dobot úgy lehet megforgatni, ha belenyúlunk a bordákhoz. Ha a géped automatikusan bezár, ha érzékeli, hogy víz van benne és ezért nem tudod megforgatni, akkor érdemes kihúzni a konnektorból.

 

A szervizek gyakran azt tanácsolják, hogy miután bármelyik savas cuccot betettük a gépbe, indítsuk el a mosóprogramot, ez azonban nagyfokú hozzá nem értésről tanúskodik (vagy egyszerűen nem akarják, hogy megoldódjon a vízkőkérdés, mert akkor több munkájuk lesz 😉 ). Ilyenkor ugyanis egyből feloldódik=felhígul az ecet és ecetsav, és jelentősen csökken a koncentrációja, ezzel együtt a hatékonysága, majd egyből ki is ürül a gépből. Így ne siettessük a vízkőoldást, hagyjuk a gépben, amíg szükséges.

 

Ha a meg tudjuk oldani, akkor a kiürülő savoldatot felfoghatjuk, hiszen nem túl olcsó, főleg a citromsav esetében, és ezt használhatjuk más dolgok vízkőoldására, mert lehet, hogy így is töményebb, mint sok vízkőoldó, amit flakonban árulnak. Sőt, így azt is láthatjuk, hogy a vízkőtelenítés sikeres volt-e vagy meg kell ismételnünk.

 

vízköves fűtőszál

Ezt már mindenki ismeri: vízköves fűtőszál

 

Szép csillogó a dob belseje?

 

Ez azonban ne tévesszen meg. Fogadjunk, hogy elöltöltős a mosógéped! Ebben az esetben a ruhák a dob belsejét szép fényesre polírozhatják, de simán megeshet, hogy a gép maga vízköves. Mutatták már ezt számtalanszor tv reklámokban, ugye? Biztosan meglepődnénk, ha egyszer büntetlenül szétszedhetnék a mosógépünket (azaz utána össze is tudnánk szerelni 😀 ), hogy belül mi minden található benne. Szóval abban az esetben is érdemes nekiugrani, ha „tisztának” látjuk és megcsinálni ezt a procedúrát évente kétszer.

 

A mosószer adagoló vízköves?

 

 • Tegyünk bele ecetet vagy citromsavat és forróvizet, hagyjuk állni, majd indítsunk el egy öblítő programot.
 • De az a legegyszerűbb, ha lepattintjuk (felültöltős esetében) és egy lavórban végezzük el a vízkőoldást. Egy kiszuperált fogkefével a nehezen elérhető helyeken is megtisztíthatjuk az adagolót.

 

A vízkőtelenítés után feltétlenül indítsunk el egy rövid öblítő programot, mert ha a dobban marad esetleg savas anyag, az a következő fázis hatékonyságát csökkentheti, vagy ha a hypos fázisra ugranánk egyből, akkor veszélyes is lehet.

 

fekete foltok a mosógépben?

A Te mosógépedben is volt már ilyen fekete vagy barnás folt?

 

Most beszéljünk a barna trutyiról

 

…vagy a feketés foltokról a gumis részeknél, rosszabb esetben a ruhákon. Mi ez a gusztustalan, nyákos cucc a gépben? Ez bizony gomba. Az öblítő hatására, a vízkőtelepekben telepszik meg, ahogy már említettem, mert ez szép nagy felületet biztosít számára.

 

Arról nem beszélve, hogy ha a mosás után nem hagyod elég ideig nyitva a gépet, akkor a belsejének nincs ideje kiszáradni, és a 72 óráig magasabb egy hely pára/nedvességtartalma, mint 75%, akkor bizony megjelenik a penész.

 

 • Ezért ne zárd vissza mosás után túl hamar a gép ajtaját, még ha kerülgetni is kell!
 • A gumis részeket is gyakran törölgesd át!
 • A gumi tisztításhoz egyébként a mosogatószer is jó! Szivaccsal és az előbb említett kiszuperált fogkefével könnyen tisztíthatod!

 

 

A citromsavas kezeléssel a vízkőtelepek nagy részét feloldottuk.

 

Ám a gomba erősen zsíros jellegű anyag, amit a trisó (háztartási üzletekben kapható, de már láttam több helyen nagyobb áruházláncoknál is) old a legnagyobb hatékonysággal, ezen az ecet/citromsav nem segít.

 

 • Szórj 10 dkg trisót a dobba és indíts el egy 60 fokos hosszú mosást. Ám ha a géped erősen szennyezett (mert öblítőt használsz például vagy régen volt tisztítva a gép), akkor válaszd inkább a 90 fokos hosszú mosást. Ne feledd, hogy nem biztos, hogy ez a barna trutyi látszódik!
 • Ugye nem felejtetted el, hogy a savas kezelés után kellett egy öblítés? Ezt persze úgy is megoldhatod, ha mosol egyet közben, nem kell mindennek egyből nekiugrani! Ahogy Lia férje mondaná: nem jön a „mosógéptakarító rendőrség”, hogy nem tartottad be a sorrendet 😀
 • Ha nagyon-nagyon trutyis a géped, akkor lehet, hogy ezt a kezelést meg kell ismételned!

 

Ám ezzel még nem végeztünk, mert a trisós fázis csak a nagy zsíros lerakodásokat oldja fel és segít, hogy kiürüljenek, DE a penészgombát nem pusztítja el. Arra csak klórtartalmú szer képes, ezek közül a legerősebb és legolcsóbb a hypo, és erre van szükség, hogy a gomba maradványokat eltávolítsuk, mert ha csak egy kicsi is marad, akkor újra elszaporodik.

 

undi barna trutyi a mosógépben

Nem könnyű eltávolítani a gombatelepeket a mosógépből!

 

Környezetvédelmi szempontból nem örülök a hypo használatának,

 

de vannak esetek, amikor elkerülhetetlen! Így csináljuk:

 

 • Tegyünk 1/3 – fél flakon hypot a dobba
 • és indítsunk el egy 40 fokos mosást
 • Nagyon figyeljünk, hogy ne a savas kezelés után tegyük ezt!
 • A mosás után öblítsük át a gépet (vagy mossunk konyharuhákat vagy olyan dolgokat, amiknek nem árt az esetlegesen a gépben maradt hypo
 • Hagyjuk a nyitva a gépet, amíg kiszárad és voilá, már végeztünk is.

Félévente végezzük el a tisztítást, de ha nagyon kemény nálunk a víz, akkor akár 4 havonta is megtehetjük! Így talán 3-5 év után nem adja meg magát a mosógépünk, és a drága vízlágyítók használatára sem lesz szükség. Ha pedig teheted, Te is térj át az ecettel való öblítésre! De ne felejtsük el, hogy még az ecetes öblítésnél is kialakulhat gombatelep, mert az ecetet is baktériumok készítik és vannak organizmusok amik, mint szerves anyagot épp ezt szeretik. Ezért nem szabad megvárni, míg gombatelep képződik, hanem időnként forró trisós átmosással és utána hypóval kell kezelni a gép belsejét.

 

mosógép tisztítás otthon

A végén a mosógéped olyan tiszta lesz, hogy ehetsz is benne!

 

Nagyon ódzkodsz az ecet használatától?

 

Akkor legalább a felét öntsd a gépbe az eddig használt öblítő mennyiségnek! Ez a mosószerre is érvényes, de erről majd bővebben a mosási minisorozat következő részeiben beszélünk. Ahogyan a mosógép még egy rejtett, tisztítani való részéről is: a szűrőről. Sok minden landol benne, akár gyerekzokni vagy pénzérme is, de Te is ki tudod otthon üríteni, majd elmesélem, hogyan!

 

Szeretnéd tudni, hogy hogyan lehet havi 65 forintból mosni? Olvasd el az előző bejegyzést: Így moss a lehető legolcsóbban!

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra, ahol minden héten hasznos praktikákat osztunk meg veled!