Régen a háziasszonyok tudták, miért jó ez! Ajánld másoknak is!

 

Végre itt vannak a mínuszok. Nem mintha nem szeretném jobban a meleget, de ha már tél van, akkor legyen a hőmérséklet fagypont alatt! Ez több okból kifolyólag is hasznos, egyrészt több kártevő pusztul el a kertben, a baciknak sem kedvez a nagy hideg és ami a háziasszonyoknak a legjobb, hogy meg lehet fagyasztani a ruhákat!

 

Bizony, ilyenkor kint érdemes teregetni!

 

Szárítógéped van és imádod? Még ne menj el, olvasd végig a cikket, hasznos lehet!

Régen, nagyanyáink korában télen is kint teregettek, még a legnagyobb fagyban is. Az ember azt gondolná, hogy úgy soha az életben nem száradnak meg a ruhák, pedig nem így van, sőt!

 

Teregess kint télen is, megéri, akkor is, ha nem süt a nap!

 

Igaz, ami igaz, nulla fok alatt a szárítón a víz egyből belefagy a szövetszálak közé.

 

Nagyon mókás lesz, ahogyan megkeményednek a kitett cuccok, olyan kemény lesz minden anyag, mint az a bizonyos farmer a dalban, simán megállna a földön.

 

 

 

Viszont hiába válnak jégtömbbé a ruhák, így is megszáradnak közben! Ez mégis hogyan lehetséges? Nagyon érdekes ez: amikor a kimosott textil szobahőmérsékleten szárad, a benne lévő víz gőzzé alakul, ha viszont megfagy, akkor is elpárolog belőle.

 

Hihetetlen, de fagypont alatt a kint teregetett ruhák gyorsabban száradnak, mint bent!

 

Miért van így? Azért, mert ha bent teregetünk, akkor a levegő páratartalma megnő, és így lassabb lesz a száradás folyamata. Persze ez nem igaz a radiátorra tett ruháknál, ám ez a nedvességtartalom nem kedvez a penész elleni küzdelemnek, arról nem beszélve, hogy a túl párás benti levegőt nehezebb felfűteni: ugyanannyi gáz elhasználásával hűvösebb lesz bent – személyes tapasztalat!

 

 

Persze ott a szárítógép sok helyen. Ám ilyenkor lehet egy kis áramot spórolni, arról nem beszélve, hogy ha kiteszed a szárítót a fagyba, akkor:

Az így kiteregetett ruhák sterilek lesznek,

 

…ugyanis a 0 Celsius-fok alatti hőmérsékletet a baktériumok és más kórokozók sem szeretik. Allergiás vagy a poratkára? Akkor ez a módszer neked különösen kedvező!

 

Isteni illata lesz a télen kint teregetett ruháknak!

 

Ráadásul ezek a cuccok hihetetlenül frissek és jó illatúak lesznek!

 

Este kiteregetsz, hagyod a ruhákat megfagyni, másnap pedig beviszed a szárogatót a lakásba, vigyázva, mert a textil ilyenkor még sérülékeny lehet. Mindig gondolkoztam azon, hogy vajon el lehet-e törni ezeket az anyagokat 😀 Majd valamivel, ami már nem kell, kipróbálom 😀

 

Mit tegyél, ha közben egy hóvihar beterítette a ruhákat?

Semmi baj, egy tiszta ruhakefével seperd le róla a havat. Bent a ruhák egyből kiengednek, és igaz, hogy még egy picit nedvesek, de pillanatok alatt megszáradnak. És az az illat! Mit nekem „Téli Varázs” öblítő!

 

Öblítőt egyébként sem használok. A mosás pedig csak 65 forintba kerül havonta:

Így moss a lehető legolcsóbban!

És így az áramszámlán is sokat spórolok, mert nem használok szárítógépet. Persze ha te szereted a szárítógép adta puhaságot,  akkor használd nyugodtan, de időről időre azért teregess kintre is, például a konyharuhákat, törölközőket vagy az ágyneműt, hogy mikrobáktól mentesek legyenek.

 

Hogy csináld, hogy közben ne fagyjon le a kezed?

 

Még bent, mikor kiszeded a ruhákat, rázd meg őket és hajtogasd négyrét, majd tedd őket egymásra. Húzz kesztyűt, majd vidd ki őket és így villámgyorsan ki tudod őket teregetni. Ne feledd: még egy rázás és dupla szárra teregetés, így könnyebben levegőznek és a vasalás is egyszerűbb lesz (ha ugyan akarsz vasalni 😉 ).

 

Itt a náthaszezon? Használj házi praktikákat:

Egy működő házi praktika, ha bedugul az orrod!

Nátha, te fránya – házi praktikák a tünetek kezelésére

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!