A legtöbb háztartásban csak egy szennyes tartó van, aztán vagy színfogó kendőt használnak, és egyben zúdítanak mindent a mosógépbe, vagy jöhet minden egyes alkalommal a válogatás. Arról nem beszélve, hogy milyen demoralizáló, hogy már megint tele van a kosár, pedig most mostam! De ki mondta, hogy egy háztartásban csak egy helyen lehet gyűjteni a koszos cuccokat?

 

Nálunk 4 szennyes tartó van.

 

Persze ez nem azt jelenti, hogy így nem kell soha átválogatnom mosás előtt a cuccokat, de rájöttem, hogy ez nagyban megkönnyíti a dolgomat. Azaz dolgunkat, mert a mosás nem egyedül az én feladatom, bár négy hímnemű egyeddel élek együtt (férj+3 fiúgyermek).

 

Az egyik szennyestartó David  szobájában van.

 

Sokan már tudjátok, ő a legnagyobb fiam, 20 éves, most fog érettségizni, és az ő kedvéért született ez a blog, hiszen ősszel kilép a Nagybetűs Életbe, elhagyja a családi házat, egyetemre megy. (Erről itt írok: Le a kínai levesekkel!) Így már most felkészül arra a kritikus helyzetre, hogy

 

„mi van, ha elfogyott az összes alsógatyám”

 

Hát bizony ki kell mosni, még a zoknikat is, és ki kell teregetni.  Sőt, figyelni kell arra, hogy ha már csak 2 van a fiókban, akkor már mosni kell, mert esetleg nem száradnak meg időben. Ugyanígy, az összes többi ruhával is ez a teendő. David megtanulta kezelni a gépet, és azt is,hogy hogyan teregessen úgy, hogy ne kelljen az ingeken kívül semmit vasalni, így rengeteg időt megspórol majd, ha később egyedül él. (Egyébként vasalni is tud már, ha úgy adódna)

 

vasalás

Sokan kifejezetten szeretnek vasalni, én inkább mással ütöm agyon a kis szabadidőmet (giphy.com)

 

A 2. szennyestartó Rolinál van (11 éves)

 

Ez pusztán kényelmi okokból, mert az ő szobájában könnyedén elfér, mellesleg így biztosan a tartóban landol az ő koszos cucca is, és nem a padlón. Meg legalább megszokja, hogy ott van, mert hamarosan ő is magára fog mosni (most is sokat segít amúgy ebben). Időnként a gyerekekkel kiborítjuk a tartalmát és átválogatjuk színek szerint (fehér-piros-sötés-világosabb), utána amit nem mosunk ki, a színenként rétegezzük, de van 2 hasonlóan fontos szempont:

  1. szennyeződés mértéke
  2. gyűrődhetnek-e?

 

Majd ezt még kifejtem a mosási tippeknél, most lássuk a maradék 2 tartó tartalmát:

  • konyharuhák (spájzban található kisebb billenő fedeles kukát használunk erre a célra)
  • zoknik, bugyik, alsógatyák (fürdőben)

 

Fürdés után ez utóbbit mindenki elhelyezi a szennyestartóban (ami jól záródó és mit ne mondjak szükség is van rá), a többi ruhát visszaviszik a szobájukba és mérlegelnek: újra felvehető? Ha igen, akkor vagy kiteszik szellőzni, vagy szépen ráteszik egy vállfára vagy a szék támlájára. Ha foltos vagy izzadtságszagú stb., akkor mehet a szennyesek közé.

Ezzel a módszerrel sokkal kevesebbet kell mosnom, és ők is tudatosabbak a ruháik terén. Erről itt írtam részletesen: Így vedd le a ruháidat és anyukád örülni fog.

 

A zoknis stb. szennyessel meg nem kell mást csinálnom, csak bezúdítanom a mosógépbe, nem kell a büdös zoknik után a többi ruha között kotorászni, válogatni őket, és indulhat is a mosás.

 

Gondolom, érthető, hogy miért kell külön szennyes a zokniknak…

 

büdös cipő

 

A konyharuháknál megvárom, míg összegyűlik egy kisebb kontingens,

 

akkor azokat is csak beleöntöm a mosógép dobjába. Vasalásmentesítő program, 90 fok és a mosószóda mellé teszek bele 2 evőkanál trisót is, ami nagyon jó zsíroldó. Ha lehet, kint teregetem ki őket, akkor is, ha fagy, mert így szépen fertőtlenítve lesznek: vagy a fagy által vagy a napfény UV sugarai által, amiknek egyben jó folthalványító tulajdonsága is van.

Ha foltosak lennének, akkor mosás előtt vagy marhaepe szappant vetek be vagy folttisztító sót. A következő bejegyzésben, ahogyan már ígértem, leírom, hogy hogyan használom ezeket az alternatív mosószereket.

 

Mosás előtt mérlegelek: mire van a legnagyobb szükség?

 

Ha a pólókra stb., akkor összeszedem az összes olyan dolgot, amit alapból vasalni kellene, és nem teszek mellé vastag pulcsikat vagy törülközőket, amiket nagyobb fordulatszámon kellene centrifugázni, ami ugye jobban gyűrné a pólókat. Válogatás közben persze szólok Davidnek is, ha nem jönne össze egy adag, hogy van-e valamit, amit beletenne a mosásba. Ezeket a cuccokat 400-as centrivel mosom, vasalásmentesítő programon, és úgy teregetjük, hogy utána ne kelljen őket vasalni.

 

Csak akkor nem kint teregetek, ha esik az eső vagy nagyon párás az idő.

 

A legnagyobb fagyban is mennek ki a ruhák, sőt kifejezetten szeretem, mert ahogyan már említettem, így kapnak plusz fertőtlenítést. Nagyon mókásak is a ruhák, ahogyan csonttá fagynak, aztán ahogyan száradnak, úgy puhulnak vissza. 2 napig rájuk se nézek, aztán behozom a szárogatót és fél óra múlva száraz minden. Egyébként szárogatónk is kettő van, egy fekvő és egy álló (a nagyobb cuccoknak, mint törülköző, lepedők, ágyneműk, nadrágok stb.)

 

Ha viszont vastag pulcsira stb. van szükség, akkor 800-as centrit használok,

 

…hogy ne kelljen 3 napot várni, hogy megszáradjanak a ruhák. Most szerencsére még van fűtés, így vész esetén bent is megszáradnak (bár nem szeretem, mert lecsapódik a pára az ablakon), de nagyon nem várom azt a tavaszi átmenetet, amikor már nem fűtünk, de kint nem lehet teregetni, mint ősszel: Hogyan moss és teregess nedves időben?

 

Ugyanígy van a szennyeződés szerinti mosással is.

 

Bár már Beni is nagyobb (5), és nincs olyan nagymértékű ruhakoszolás, de előfordul, hogy folt lesz itt-ott mindenkinél, így ezeket szinte egyből kezelem marhaepe szappannal, aztán egyben mosom nagyobb hőfokon, hosszabb ideig, ami a mosógépnek is jót tesz. (Jut eszembe, ugye a mosógépet is tisztítjátok időnként? “Mi az a barna trutyi a mosógépemben?“)

 

Az is bevethető, ha színenként vannak különböző szennyestartóba téve, így akár elég 2 is: világos-sötét.

 

Persze mindenkinek megvan a saját mosási menetrendje, de hátha valakinek tudtam tippeket adni.  Én mindenképpen javaslom a több szennyestartó használatát, mert legalább jelentősen javítható a rossz közérzet, mint említettem, ami abból adódik, hogy

 

“már megint tele az a rohadt tartó, pedig állandóan mosok!”

 

 

És higgyétek el, a kisebb gyereknek is jót tesz, ha megszokják, hogy odafigyeljenek arra, hogy mi lesz a sorsa a levetett ruháiknak. Nem lehet elég korán elkezdeni! Akár egy 2-3 éves gyerek is megérti és megcsinálja ezt simán! Sőt ők még egyszerűbben megtanulják, és később már rutinná válik, és nem kell a kamaszokkal balhézni, hogy ne a földre dobálják a cuccaikat.

 

Mert egyébként is, miért lenne csakis kizárólag az anyuka feladata a mosás és az ezzel járó teendők?

 

Miért ne vehetné ki az egész család ebből a részét? Mi a teregetést is legtöbbször közösen intézzük, főleg a zoknimosásnál. Egyedül 20 percbe is beletelne, a fiúkkal együtt ez 5 percre csökken, és közben jut idő beszélgetni is, kivel mi történt aznap, ha este csináljuk, vagy kinek milyen tervei vannak, ha mondjuk hétvégén délelőtt.

 

A mosás a ők dolga?

Éreztétek már így magatokat? Ki mondta, hogy mindent mindig egyedül kell kimosnotok? (Forrás)

 

Ha meg nem hajlandóak segíteni?

 

Hát egy idő múlva elfogynak a tiszta zoknik, bugyik, alsógatyák vagy egyéb ruhadarabok, aztán lehet gondolkodni a kamaszoknak:

  • kihalásszam-e a szennyesből és felvegyem büdösen?
  • Kicsórjak-e egy zoknit a tesótól vagy anyutól/aputól?
  • a zsebpénzből vegyenek-e újakat?
  • vagy mi anyukák kiszámlázzuk nekik a mosodai szolgáltatást (valós árakon, hogy megtanulják mi a kényelem ára), amit aztán a zsebpénzből tételesen le lehet vonni?

 

Két fős háztartásokban ez akár a férjekre is használható lehet, főleg a mosodai kiszámlázás része. Egyébként is 5 percre nyugodtan el lehet szakadni a tv-től, tablettől, telefontól, játékoktól stb., és akár jókedvűen is lehet csinálni, mert így vagy úgy, valakinek el kell ezt végeznie. És én is pont annyira szeretek egyéb dolgokkal foglalkozni, mint ők.

 

Akkor miért szívjak egyedül, nem?

 

Ők meg megtanulják, hogy a földön heverő koszos ruhák nem röppennek be varázsütésre a szekrénybe tisztán. Szóval tényleg őszintén ajánlom, hogy több szennyestartótok legyen otthon. A mi életünket megkönnyítette ez az apró változás. Ha helyhiányra panaszkodnátok: nem kell nagy tartókra gondolni, lehetnek kisebb, dizájnosabb darabok is.

A következő fejezetben leírom pontosan, hogy hogyan megy a folttisztítás menete, és hogy miből mennyit használok pontosan és hol lehet a mosószódát stb. olcsón megvásárolni.

 

Ha érdekelnek még mosási tippek:

 

Szeretnéd tudni, hogy hogyan lehet havi 65 forintból mosni?  Így moss a lehető legolcsóbban!

Elért ne öntsd össze az ecetet és a szódabikarbónát>>

Ezért érdemes tisztítani a mosógépet is>>

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt Annak is nagyon örülnénk, ha kapnánk egy lájkot a facebook oldalunkra, ahol további hasznos tippeket osztunk meg Veletek Liával!