Sokszor beszéltem már arról, hogy milyen fontos a fűszerek használata a főzés során.

Egyrészt jó hatással vannak az egészségünkre, másrészt pedig az ételeinket gazdagítja a csodálatos ízviláguk, ezáltal a bevitt tápanyag mennyisége is csökkenthető.

 

Ez nem azt jelenti, hogy a szükségesnél kevesebbet kell ennünk, hanem az, hogy egy finom, igazán ízletes fogás jobban kielégíti a kulináris igényeinket, ezért elkerülhetjük, hogy túl sokat együnk. Emlékeztek a múlt heti tesztre?

Feneketlen tányér effektus – tudjátok az mi?

Korábban én is túl sokat ettem egy ideig.

 

Aztán eszközöltem néhány változtatás, az egyik a  több fűszer használata volt. Azt vettem észre, hogy ha a tányéron lévő ételeknek erőteljesebb az ízük, és különféle textúrájúak (többféle köretet tálalok például), akkor kevesebb is elég. Mármint nem esszük túl magunkat, csak annyit, amennyire tényleg szükségünk van.

 

De most beszéljünk a fűszerekről.

 

Nálatok milyen fűszerek vannak otthon? Bors, fűszerpaprika, kömény minden magyar háztartásban megtalálhatók. Aztán majoránna, petrezselyem, szegfűszeg. Az olaszos ételek kedvelői biztos tartanak a polcon oregánót, bazsalikomot. Kakukkfű, rozmaring? A legfinomabbak közé tartoznak!

 

 

Ám annyi hihetetlenül jó fűszer létezik még!

 

Érdemes egyenként kipróbálni és bevezeti őket tartalmazó ételeket. Nem kell egyszerre mindet megvenned, de szépen lassan érdemes feltölteni a készleteket. Olvastad a cikket arról, hogy mi legyen a kamrádban?

Mi legyen a kamrában?

 

Az én kamrában és a fűszeres polcon ezeket tartom:

    • Fűszerpaprika (édesnemes és csípős)
    • Zöldfűszerek:
      • Oregánó
      • Kakukkfű
      • Rozmaring
      • Bazsalikom (Hogyan nevelj otthon?)
      • Majoranna
      • Tárkony
      • Kapor
      • Babérlevél
      • Petrezselyem
      • Borsikafű
    • Fűszerkömény: őrölt és egész köménymag
    • Római kömény: egész és őrölt
    • Édeskömény: egész és őrölt
    • Bors:
      • őrölt és egész bors
      • fekete és fehér
    • Szegfűbors
    • Curry (thai curry is,  ezek fűszerkeverékek, amiket Te is készíthetsz akár)
    • Garam Masala
    • Kínai ötfűszer és hétfűszer keverék
    • Fahéj
    • Szerecsendió
    • Chilipehely
    • Cayenne bors: egész és őrölt
    • Fokhagyma granulátum
    • Mustármag
    • Koriandermag
    • Csillagánizs
    • Citromfű (nem a kerti citromfű, azaz a melissa, hanem a távolkeleti verziója, a lemongrass)

 

 

  • Szószok, különlegesebb hozzávalók:
    • Az elmaradhatatlan szója és worchester szósz
    • hoisin szósz
    • feketebabszósz
    • osztrigaszósz
    • teriyaki szósz
    • zöld thai curry paszta
    • Szezámolaj
    • kókusztej
  • Na meg pár finomság, amit inkább a tálaláskor használok:
    • Chipotle szósz
    • Jalapeño szósz
    • Habanero szósz
    • Édes chili szósz
    • Egy brutál erős chiliszósz

 

Kihagytam valamit? Ki kell mennem a kamrába megnézni 😀

 

Nekem sem egyik napról a másikra lett ilyen készletem, hanem szépen fokozatosan vettem meg őket. Ami még hiányzik és szeretném, az most a halszósz és a tamarind paszta.

 

 

De nem egyedül gyarapítottam ekkorára a fűszer készletemet, hanem szülinapra és karácsonyra kapom őket (köszönöm Gábor bácsi!). Ahogy már írtam korábban, ennek örülök a legjobban, kinek van szüksége még egy mécsestartóra?

Nemrég a születésnapomra is virág helyett kaptam egy cserép friss bazsalikomot 😀 Ez ám a boldogság, nem valami vágott virág, ami hamar elhervad és már dobhatod is a kukába 🙂

 

Sok fűszer nevelhető egyébként otthon is, akár lakásban.

 

Elég hozzá egy napos ablak és a zöldfűszerek akár mindegyike lehet otthon, mindig frissen. Kertben pedig a határ a csillagos ég! Tényleg, elfelejtettem a felsorolásból a sáfrányt! Most is nevelek sáfrányszeklicét a kertben, ami a szegény ember sáfránya 😀

 

A zöldfűszereket felhasználhatod frissen vagy akár meg is száríthatod!

 

Régebben az egyik közösségi portálon volt egy kérdés,

 

…hogy mi nélkül nem tudnánk élni a konyhában. Szerintetek mi volt az én válaszom?

  • Gyúródeszka? Simán dolgozok a letisztított konyhapulton.
  • Vízforraló? Ugyanmár..
  • Mikró? Bármi melegíthető a tűzhelyen
  • Tűzhely? Rakok tüzet a kertben
  • Nyújtófa? Megteszi egy borosüveg is. De még egy letisztított szörpös is jó 😀
  • Gépi habverő? Van kezünk (na jó, azért kényelmes, ha van 😀 )

Egyszóval szinte bármire lehet alternatívát találni, de ha nekem fűszerek nélkül kellene főznöm, akkor megbolondulnék.

 

Egyszóval a válaszom arra, hogy mi nem hiányozhat egy konyhából, egyértelműen az, hogy a FŰSZEREK!

Persze most megrémíthet benneteket ez a sokféle fűszer, azt se tudjátok, hogy mi az és mibe való, mihez illik stb. Majd szépen lassan mindegyiket bemutatom, hátha kedvet kaptok a fűszerkészlet kibővítéséhez ti is!

 

De ha már így eszembe jutott a téma, akkor a napokban írok egy bejegyzést arról is, hogy mi lehetne különköltözéskor az első készlet, ami mindenképpen kell és nagyban megkönnyíti az életet.

Ezt kiegészítve pedig, hogy visszatérjünk a  blog eredeti témájához,  lesz egy cikk arról is, hogy mit vigyenek magukkal a friss egyetemisták majd a koleszba, és milyen élelmiszer alapkészletre van szükség addig, amíg ismét haza nem tudnak látogatni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!