Nem kacsa, egy tudományos kísérlet során a vizsgált személyek egyik részének rozmaring illóolajat adtak, hogy szagolgassák, és később ők 60-75%-kal nagyobb eséllyel emlékeztek vissza különféle dolgokra, mint azok, akik nem kaptak az illóolajból.

(Forrás)

 

 

Állítólag az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedőknél fokozza az agy kognitív teljesítményét. Ez is visszatérő téma nálunk:

 

Egy egyszerű gyakorlat, ami segít a demencia megelőzésében

Fésülködj az egészségedért!

 

Rozmaringot otthon is tudsz termeszteni, akár ablakban!

 

Nagyon megéri, mert például illóolajat nem tehetsz az ételekbe 😀 mint például a tegnap megosztott rusztikus ír szódakenyérbe:

Nem mersz kenyeret sütni? Próbáld ki az ír szódakenyeret!

 

Szóval, ha szeretnéd javítani a memóriádat, akkor menj el a boltba és vegyél egy kókadó rozmaringot, cserépben.

 

Nem árt, ha beszerzel egy kicsit nagyobb cserepet, mint amiben van és némi virágföldet, mert a bolti fűszernövényeket pár napon belül át kell ültetni, ugyanis az ültető tőzeg, amiben árulják, már nem tartalmaz túl sok tápanyagot, mire hozzád kerül.

Az is egy trükk, hogy a hosszan felnyúló ágakat úgy 8 centisen le kell vágni, hogy alatta elágazzon a növény.

 

Persze ez a része a rozmaringnak sem megy kárba!

 

Gyorsan le kell szedni az alsó ágakat és vízbe állítani. Ha kigyökeresedik, akkor elültethetjük és lesz belőle egy újabb kis rozmaring bokor kezdemény, amit akár oda is ajándékozhatunk valakinek, vagy megtartjuk biztonsági játékosnak, ha a másik növény bedobná a kulcsot.

 

Bár elég nehéz kinyírni, mert abszolút nem kényes növény, a szárazságot jól tűri, ami nálam nem utolsó szempont, mert mindig elfelejtem meglocsolni a szobanövényeket is, így már csak egy maradt életben, az viszont mindent kibír 😀

A fűszernövények közül pedig csak a kakukkfű és rozmaring maradt az ablakban, a többit inkább kivittem, hogy arról gondoskodjon a jó öreg anyatermészet

Bloggertársam, Lia egyszer vett lejárós, sárga címkés VÁGOTT rozmaringot a boltban. Hazaért, betette vízbe, meggyökeresedett és elültette. Már ilyen szép a rozmaring bokra:

 

Jól sikerült a rozmaring projekt

 

A rozmaring rengeteg mindenre jó még, ha kíváncsiak vagy a jótékony hatásaira, kattints ide>>

 

De ételekbe is isteni, nekem az egyik kedvenc fűszernövényem!

 

Ha csak simán teszel egy kis rozmaringágat a sültcsirke mellé vagy a tepsis krumplihoz hmmmmm Azt hiszem megyek is gyorsan egy kis rozmaringot szagolgatni 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!