A mai nappal megkezdődtek az írásbeli érettségik, és ezekben a percekben sok-sok középiskolás végzős diák éppen a magyar irodalom bugyraiban merült el és annak rejtelmeit próbálja megfelelő módon feltárni a tanáruk számára.

 

Nekik szól a hétfői motiváló történet, melyben Avril Johannes szavait tolmácsolom, ami az „Erőleves a lélekben” című könyvben olvasható. Az egyik legjobb eredményeket felmutató végzős diák anyukájaként őt kérték meg, hogy szóljon pár szót a fiatalokhoz, némi útmutatást adva nekik a Nagybetűs Élethez.

 

Ezt írta:

„Ráeszméltem az érettségi valódi jelentőségére. A fiam és az osztálytársai ezzel az aktussal ismeretlen világba lépnek. Többé nem állhatunk állandóan a hátuk mögött, hogy megvédjük őket vagy tanácsot adjunk. Így az alábbi levelet írtam a világnak:”

 

 

Jöjjön tehát az ő levelének néhány gondolata:

 

Kedves Világ!

 

A gyermekeink ma befejezik az iskolát. Egy ideig eléggé idegenül érzik majd magukat a bőrükben, ezért kérlek, bánj velük kesztyűs kézzel!

 

Tudod, mostanáig mindegyikük uraskodhatott a maga szemétdombján, a szülei mindig kéznél voltak, hogy ellássák a sebeit, helyrebillentség megtépázott érzelmeit. Mostantól megváltozik a helyzet.

 

Valamennyiüket új kaland várja.

 

Olyan kaland, amelyben háborúk, tragédiák és fájdalmak is előfordulhatnak. Útjuk egyengetéséhez rengeteg hitre, szeretetre, türelemre és megértésre van szükségük..

 

Így hát kedves Világ, szeretném, ha gondoskodnál róluk. Fogd kézen, és oktasd őket arra, amit tudniuk kell, de kérlek, lehetőleg kíméletesen!

 

Meg kell tanulniuk, hogy nem minden ember igazságos, nem mindenki méltányos, és nem mindenki őszinte. De mutasd meg nekik azt is, hogy minden gonosztevőre jut egy hős, minden ravasz politikusra egy kiváló és elhivatott vezető, minden ellenségre egy jó barát.

 

Időbe telik, de értesd meg velük, hogy a megszolgált fillér többet ér a talált tallérnál.

 

Tanítsd meg őket emelt fővel veszíteni, hogy annál inkább élvezhessék a győzelmet!

 

Őrizd meg őket az irigységtől, ha lehet, és fedd fel előttük a csöndes nevetés titkát. Erősítsd meg őket belülről, hogy állják a kudarc csapásait, és éleszd bennük a vágyat, hogy újra próbálkozzanak, amíg csak sikerre nem jutnak.

 

Biztasd őket, hogy saját ítélőképességüket kövessék és ne a tömegeket.

 

Világosítsd fel őket, hogy a kudarcból is fakadhat dicsőség. Okosítsd ki őket, hogy megvessék a cinizmust, de óvakodjanak a mézesmázosságtól is. Figyelmeztesd őket, hogy eszüket és testi erejüket a lehető legjobb áron értékesítsék , de semmi pénzért ne adják el a szívüket és a lelküket.

 

Bírd rá őket, ha lehet, hogy ne másokhoz mérjék magukat, mivel mindig akadnak náluk nagyobbak vagy kisebbek. Inkább saját eredményeiket igyekezzenek túlszárnyalni.

 

Intsd őket arra, hogy időnként érdemes kockáztatni, de eljön a pillanat, amikor káros a vakmerőség. Bánj velük finoman, Világ, de ne kényeztesd őket, mert tűzben edződik a nemesacél.

 

Bátorítsd őket, hogy rendületlenül higgyenek önmagukban, mert ez az emberiségbe vetett hit alapja.

 

Bizony, nem keveset kívánok, Világ, de azért próbáld meg mire mész velük. Hiszen olyan kedvesek ezek a fiatalok – a mi gyerekeink.

 

Avril Johannes (forrás: Dear Word)

Sok sikert kívánok minden érettségiző diáknak!

 

Többé nem állhatunk állandóan a hátuk mögött, hogy megvédjük őket. Ha szeretnél még igazán megható és motiváló történeteket olvasni, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe az “Erőleves a léleknek” (Chickensoup for the soul) című könyvsorozatot, melyben többszáz erőt adó és lélekemelő sztorit találhatsz, melyek engem személy szerint mindig megríkatnak.

 

Szeretnéd tudni, hogy hogyan készültünk a ballagási ebédre, amit otthon tartottunk? Kattints ide praktikus tippekért, hogy ne fáradj halálra és tudd élvezni az eseményt, sőt még spórolhass is a nem épp olcsó mulatságon, amibe akár több tucat ember megvendégelése kerülhet!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!