…mert mi van, ha nincs otthon (az albérletben vagy koleszban) szóda/ásványvíz? Vagy csak 1 tojás van? Vagy kevés a tej? Vagy nincs mérleged? Vagy nincs elég liszt, de van pluszban rétesliszt? És a bolt is zárva már? Meg egyáltalán nincs kedved boltba rohangálni? Esetleg gondok vannak a sütéskor?

 

Írtam a múltkor a palacsintasütéses kálváriámról, és arról, hogy tanultam meg palacsintát sütni. Most a fiúkon (19, 11) itthon a sor, palacsintát sütnek ma, ám eszembe jutott, hogy egy kezdő háztartásban (is) előfordulhat, hogy hiányzik ez-az, vagy éppen a hónap végén már hiányos a kamra és nincs miből feltölteni. Palacsinta recept itt.

 

Íme, néhány tipp a problémamentes palacsintasütéshez!

  1. Nincs otthon ásványvíz? Semmi baj, csináld csak csapvízzel!
  2. Elfogyott az olaj? Tegyél bele olvasztott vajat, zsírt vagy margarint, mondjuk egy kis kockányit (amennyi egy evőkanálba férne, belesimítva- hogyan lehet jól elmagyarázni, hogy mennyi legyen egy kocka vaj? Bahhhh).
  3. Ha nem elég a liszt, de van rétesliszted: keverd fele-fele arányban, így puhább is lesz a kisütött palacsinta. Vagy csinálj kevesebbet, arányosan leosztva a többi hozzávalót, sima matek!
  4. Ha nem elég a tej: tegyél bele kevesebb tejet és pótold csapvízzel a hiányzó mennyiséget.
  5. Ha csak 1 tojásod van: keverd össze úgy! Senki nem fog belehalni! Esetleg csökkentsd a folyadék mennyiségét az első körben, hogy ne legyen túl híg a palacsintatészta.
  6. Ha nagyon híg és szakad, akkor keverj el egy kis tálban még lisztet csomómentesre egy kis kész tésztával, majd öntsd át az többihez. Ha még mindig szakad: várj, míg rendesen megsül az egyik oldal – falapáttal alákukkanthatsz, figyelj, hogy legyen elég forró a serpenyő
  7. Ha sűrű a tészta (túl vastagok a palacsinták, nem mellesleg kevesebb is lesz belőlük, bár laktatóbbak, az igaz), akkor tejjel tudod hígítani.
  8. Ha nincs mérleged: 1 tele bögre (3 dl) liszt az 200 gr. A 2dl tejet nem nehéz kiszámolni egy 2 dl-es pohárral, ám vigyázat, ha csurig van töltve, akkor már több mint 2 dl! Ezzel kell egy kicsit bűvészkedni, először inkább legyen kevesebb, mint több!
  9. Apró lyukak vannak a palacsintában? Túl forró a serpenyő, vegyél kicsit vissza a hőfokból!
  10. Albérleti gondok: mit tegyél, ha nincs otthon merőkanál? 😀 Fogj egy decis poharat, töltsd tele és öntsd a palacsintasütő közepére és szép lassan körkörös mozdulatokkal folyasd a palacsintasütő széleire. (Merőkanállal is így csináld 😀 ) Vagy fogj egy bögrét és töltsd meg a 1/4-ig 1/3-ig (az elsőnél úgyis kiderül, hogy sok vagy kevés)

+1: Mit tegyél, ha nincs otthon semmi? Kérj az egyik szomszédtól 1 tojást, a másiktól egy bögre lisztet és már neki is állhatsz palacsintát sütni! 😀 😀

 

palacsinta

Töltsd meg amivel csak szeretnéd, ami van otthon, használd a fantáziádat és a kreativitásodat!

 

A lényeg, hogy próbálkozz!

 

A palacsinta finom, egy igazi hó végi kőleveses kaja és nem ördöngösség megtanulni sütni! (tehát ne vegyél példát rólam ez ügyben…) Hajrá!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.