Biztosan hallottatok már a csodálatos módon folyton növő zöldségekről, amikor a gumójukat vagy egy darabkát vízbe téve ismét kifejlődik a növény.

 

Persze az én fantáziámat is felpiszkálta a dolog, mivel jelentős a szárzeller felhasználás nálunk, és ez a zöldség nem éppen az olcsók közé tartozik (darabjáért akár 399 forintot is elkérnek).

 

Ezért úgy gondoltam, hogy ahelyett, hogy minden tapasztalat nélkül csak úgy megosztanék egy „Így csináld” cikket a témával kapcsolatban, ki is próbálom, tényleg működik-e.

 

Ugyanis a neten fellelhető, a témával kapcsolatos cikkekben csupán személytelen infókat osztanak meg, az eredeti forrás már ki tudja, hogy ki volt. Ráadásul az ilyen sokszorosított bejegyzéseknek legtöbbször alapjuk sincs, vagy nem úgy – olyan egyszerűen – működik, ahogyan az valaki lejegyezte.

 

Ezért érdemes minket követni, mert bár webfotó készítő tanfolyamra nem jártunk, de autentikusak vagyunk, és csak a személyesen kipróbált dolgokat és a tapasztalatainkat osztjuk meg veletek.

 

Nézzük tehát, hogy lehet mindig újra és újra szárzellerünk otthon

 

szárzeller

Ő az a bizonyos, sokat emlegetett (pl. az eredeti bolognai mártásnál is) szárzeller

 

Először is, hogy mi az a szárzeller?

 

Angol zeller, halványító, halványított vagy halvány zeller. Sok néven illetik. Nálunk legtöbbször a soffritto alapba kerül, amit a franciák mirapoix-nak hívnak, és az olasz, illetve francia konyha egyik szerves része.

Holnap megosztom veletek, hogy mire használhatjátok ezt a növény, aminek egyébként olyan kicsi a kalóriatartalma, hogy már emiatt is érdemes kipróbálni és rendszeresíteni a konyhában.

 

Tehát vásároljunk egy szép szárzellert

 

Én mostanában egészen olcsón jutok hozzá, hiszen még kevesen fogyasztják, így mindig leárazzák a végén az egyik-másik hipermarketben. Legutóbb 150, illetve 170 forintért vettem úgynevezett „lejárós” termékként, aminek egyébként az égvilágon semmi baja nem volt.

 

Korábban mindig egyből elkezdtem leszedni a szárait, de most, hogy megismerkedtem ezzel a módszerrel, először fogom a zellert és levágom az alsó részét, úgy körülbelül 2 ujjnyi magasságban, és ezt egyből vízbe teszem.

 

 

Ezt a vizet naponta-kétnaponta cserélem (persze nem öntöm ki, hanem azzal locsolom meg valamelyik fűszernövényt, amit az ablakban nevelek). Egy idő múlva látni, hogy egyrészt kis hajtásokat hoz, melyek a közepéből indulnak ki.

 

Szárzeller hajtatása otthon

Szárzeller hajtatása otthon

 

Na eddig mindegyik nagyokos cikk ezt írta, oké rendben.

 

De utána jön a következő lépés: ültesd el.

 

Aha, és hogyan? Hová? Milyen mélyen? Erre valahogyan nem térnek ki, gondolom azért, mert a legtöbb bejegyzés írója nem próbálta ki.

 

 

Az első próbálkozásom nem volt sikeres.

 

Azt hittem, hogy kicsit gyorsíthatok a dolgon, így nem vágtam le minden szárat, a közepét rajtahagytam, így tettem vízbe, majd egy hét múlva elültettem. Nem tudtam milyen mélyen kell, így berohadt.

Második próbálkozás: most mindet szárat levágtam róla, és mivel azt olvastam, hogy elég, ha hajtások jönnek, így mikor megjelentek, fogtam és a hajtásokig földbe tettem. Mivel még kint hideg volt, így egy cserépbe ültettem el.

Vártam, vártam, szépen öntözgettem, majd mikor már úgy tűnt, hogy sikeres volt, ennek is szépen elkezdett rohadni a közepe és ki is nyiffant a szárzellerem.

 

 

 

Harmadik próbálkozás. Megvártam, amíg pár gyökérke is megjelent.

 

 

Ugyanis ez szükséges ahhoz, hogy tényleg megmaradjon a szárzellerünk. Akkor – mivel már jobb idő lett – kint ültettem el, de nagyon vigyáztam, hogy az alsó rész, tehát a régi tövének a felszíne ne kerüljön föld alá, csak az oldala és az alja, hogy ez alkalommal ne rohadjon el. A beiszapolás itt is nagy segítség volt.

 

Később is néhányszor tömöríteni kellett az oldalánál a földet, de aztán szépen elkezdett a növény fejlődni, ahogy ez a képeken is látszik.

 

A kihajtott és gyökeret növesztett szárzeller, beiszapolás után, a kiültetéskor. Mellette a lesarabolt zöldtrágyaként és talajtakaróként használt mustár látható.

 

1 héttel később

 

A friss levélkék aztán használhatók ételízesítésre, levesbe, salátába stb.

 

Ha viszont igazi szárzellert szeretnénk, akkor további teendők elvégzése szükséges. Ahhoz, hogy szép halvány szárakat kapjunk, takarni kell a szárait, vagy úgy, hogy feltöltjük földdel vagy egy jutazsákot húzunk rá, de egy karton is megteszi. De erről majd később, ahogy nő a szárzellerünk a kertben.

 

Ez cserépben is működik,

 

…csak a lényeg tényleg az, hogy először ne ültessük be nyakig a zellert. Ha nagyobb szárakat szeretnénk, akkor mélyebb szerepet válasszunk, és először csak félig töltsük meg a cserepet, hogy utána fel tudjuk még tölteni. Illetve ebben az esetben is használhatunk kartont, vagy egy műanyag palackot, amit bevonunk fekete fóliával.

 

Az első lépések tehát ezek, nem olyan bonyolult művelet.

 

Próbáld ki te is, érdemes! Érdekel az is, hogy hogyan lehet otthon mindig friss bazsalikomod úgy, hogy csak egyszer veszel egy bolti példányt? Akár akciósan, fillérekért, amit már kidobnának. Kattints ide: Hogyan legyen otthon mindig friss bazsalikomod?

Az ez én zöldség és zöldfűszer óvodám. Jobbra bazsalikom minden formájában, a szárzellertől balra pedig gyömbért nevelek, szintén bolti gumóból

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

 

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!