Ahogy már korábban meséltem, 2011 nyarán elköltöztünk. Nagyon örültünk, hogy végre kertes házban élhetünk, ami akkor a maga 60 centis kőfalaival a nagy nyári kánikulában áldásnak bizonyult, a benti 18-19 fokkal. Aztán elérkezett az ősz, a mostanihoz hasonlóan nyirkos, hideg, nedves idővel.

 

És egy idő múlva megjelent a penész.

 

Nem voltunk hozzászokva, mert korábban panelban éltünk, ahol főleg a központi fűtés miatti száraz levegő volt a probléma. Nem sokat tudtam a penész kialakulásának okáról, így az internet segítségével, nagy erőkkel kezdtem el felvenni a harcot ellene. Idővel, miután kipróbáltam majdnem minden létező tippet, trükköt és procedúrát, nagy szakértőjévé váltam a penész elleni harcnak.

 

Nézzük meg sorban, mivel lehet védekezni a penészfoltok kialakulása ellen:

 

Első körben a legfontosabb tudnivaló, hogy penész ott jelenik meg, ahol a páratartalom magasabb, mint 75%, több mint 72 órán keresztül.

 

 • Az első legsürgősebb teendő tehát egy páramérő beszerzése. Ennek nem kell drágának lennie, már pár ezer forintért lehet olyan készüléket vásárolni, amely alkalmas a páratartalom mérésére.
 • Tegyük a mérőt a lakás több pontjára, főleg, ahol penészesedésre hajlamos, de mérjünk ott is, ahol eddig még nem jelentek meg a foltok. Főként a sarkokban és a padló közelében, valamint a párás helyeken, mint a fürdőszoba, konyha vagy ahol sok szobanövény van és ahol életvitelszerűen sokat tartózkodunk.

 

Tudjátok, egy ember mennyi párát lehel ki magából egy nap? Ez akár 2 liter is lehet!

 

Mikor láttam, hogy egyes sarkokban, főleg a hőhidaknál, több mint 90%-os pára is jelen volt, elkezdtem egyesével felvonultatni a teljes páraellenes arzenált, amit csak kapni lehetett a boltban. Mi az, ami használt és mi az, ami nem?

 

 • Páramentesítők, Ceresit és társai. Annyit érnek, mint halottnak a csók. Talán csak abban az esetben mondanám, hogy van bármi értelmük, ha olyan lakásban használják, ahol még nincs penész és csak az átmeneti (fűtésszezon előtti pár hideg, nyirkos héten). De akkor meg drága, mert van olcsóbb megoldás:
 • Közönséges só. A legolcsóbb fajta (kb. 29 Ft-ért már kapható a bevásárlóközpontokban, általában az alsó polcon áll kissé eldugottan, a maga enyhén piszkosnak tűnő formájában. A tanácsok szerint tálba kell szórni és a problémás helyekre tenni. Ez a tanács valamennyire bevált, mert nagyon sok vizet magába szívott a só, viszont a penészesedést nem állította meg, mert, ahogy említettem, egy ember naponta x liter levegőt lélegzik ki, mi meg voltunk öten, ha nem is mindig mindenki otthon, szóval nem volt elég hatékony. Mellesleg ha emellett döntesz, akkor ne felejtsd el naponta cserélni a sót (a nedvesről meg öntsd le a vizet és sütőben szárítható, ha épp sütsz valamit, előtte vagy utána). De ez így elég macerás, szó, mi szó.
 • Páramentesítő sufnituning. Erről itt meséltem korábban>>. Ez a megoldás a kis páramentesítő berendezések alapelvét követi (kalcium kloriddal) és egészen jól működik, bár az alapanyag beszerzése, a nedves anyag tárolása és nyári szárítása kicsit problematikus, főleg panelban, de nekünk bejött. Csak hát ez is macerás, mi meg sok mindenben kényelmesek vagyunk. De ha nem telik drága gépre, akkor abszolút jó megoldás lehet!
 • A szellőztetés! El ne felejtsük az egyik legfontosabb fegyvert a pára ellen! Minden nap nyissunk ablakot mindenhol, de ne „hűbelebalázs” módjára és hosszú időre, hanem ennek is meg van a módja, mert a lakást kihűteni ugye nem szeretnénk. Naponta minimum 2x (tehát marad a reggel és ha hazaértünk, mert napközben, ha suliban vagyunk vagy dolgozunk, mégsem kérhetjük meg a szomszéd nénit, hogy szellőztessen ki nálunk 😀 Esetleg még lefekvés előtt ajánlatos egy szellőztetés), maximum 5-10 percre tárjuk ki teljesen az ablakokat, mert így jól kicserélődik a levegő, de nem hűlnek ki a tárgyak, bútorok. Csináljunk egy kis kereszthuzatot, hogy hamarabb cserélődjön a levegő!

 

De mi van, ha kint is párás a levegő és szellőztetve csak még több pára jön a lakásba?

 

Sajnos ilyen is van. Ez a legnehezebb időszak, mint például a mostani, hiába nyitunk ablakot, a páramérő kijelzőjén még feljebb kúsznak a számok. Esténként az ablakok és falak még jobban lehűlnek, az ablakokon folyik a víz reggelre, a falak meg ontják magukból a magukba szívott vizet.

 

penészfoltok a falon

Senki sem szeretne penészfoltokat a falon látni!

Mit tegyünk, hogy ne jelenjen meg a penész?

 

 • A nedves időszakban kerüljük a felmosást, legalábbis ne bő vízzel mossunk fel!
 • Ne teregessünk bent! Várjuk meg a napos időt a mosással vagy a fűtés beindulását (lásd így moss és teregess nedves időben – kivéve a vasalós tanácsokat)
 • Hanyagoljuk a gőzölő funkciót a vasalón!
 • Használjunk fedőt, ha főzünk (ez egyébként is fontos a takarékosság jegyében), kapcsoljuk be a páraelszívót, ha van! Ha nincs, inkább nyissunk ablakot!
 • Törölgessünk el! Én egyébként nem szeretek, de ilyenkor nem akarom, hogy ez is pluszban párologjon.
 • Ha főzővizet öntünk ki (pl. tészta vagy krumpli főzés után), akkor nyissuk meg a hideg vizes csapot közben!
 • Ne hagyjunk magára vizespoharakat! (Például én a hálószobában szoktam találni az éjszakára bevitt vizeket, néha többet is, az ágy mellett) Azok is párolognak észrevétlenül.
 • Ne locsoljuk túl a növényeket! Ez egyébként sem ajánlatos. A penészesedésre hajlamos helyeken egyébként sem tanácsos szobanövényeket tárolni.
 • Minél rövidebb ideig zuhanyozzunk, zárt ajtók mögött, főleg, ha ezt forró vízzel tesszük! Zuhanyzás után töröljük le a csempét és a zuhanykabint (ha van, majd szellőztessünk, ha ez megoldható!
 • Az esetleges hőhidaknál használjunk ventilátort, hogy eloszlassuk az ott felgyülemlett párát.

 

Ha panelban élsz, akkor persze lehet, hogy csak türelemmel kell lenned,

 

…mert, ahogy elkezdődik a fűtés szezon, kiszárad a lakás, lejjebb megy a páratartalom és legfeljebb csak a nedves fürdőben kell penészellenes praktikákat bevetni. Ha kertes házban laksz, akkor is lehet, hogy a fűtés megoldja a helyzetet, főleg ha van kandallód vagy cserépkályhád, mert a tűzhöz szükséges levegővel együtt a párát is beszívja a tűztér és kivezeti a kéményen (na, ezt jól szakszerűtlenül írtam le, de értitek, nem?)

 

Ha nem oldja meg a fűtés a problémát, mit lehet tenni? Ha már megjelentek a penészfoltok?

 

 • Szavo és társai (Domestos stb.): tűzoltásnak jó, mert olyan, mintha eltűnne a penész, kifehéredik és egy ideig nem is jön vissza. Egy ideig, mert, ahogy elmúlik a hatása, ismét megjelenik. Egyébként Szavo helyett használjatok simán hypot, ugyanaz! Csak az árukban van jelentős különbség, ami nem elhanyagolható tényező, főleg, ha a takarékoskodást szem előtt tartjuk – és miért ne tennénk.
 • Ecetes lemosás: valahol azt olvastam, hogy hiába favorizálják mostanában sokan, az ecet erre nem jó (sok minden másra igen viszont!), mert táplálja a penészgombákat, így ezt hanyagoltam
 • Teafaolaj: ha egyébként is használjuk – és alapvetően javaslom, hogy legyen mindig otthon, mert nagyon sok mindenre jó – akkor segíthet a teafaolajos vízzel történő lemosás is, főleg ha kisgyerekek is vannak a lakásban.

 

A letörléskor, hypoval való befújáskor viszont nagyon vigyázzunk, hogy ne szórjuk szét a gomba spórákat a levegőben! Már alapból is jelen vannak, ne terjesszük őket még jobban.

Ha nem csak felületkezelést szeretnénk?

 

 • Várjunk vele tavaszig, de akkor aztán ugorjunk neki (vagy hívjunk szakembert), a falfestéket vakolatig szedjük le (előtte nedvesítsük meg, ahogy az előbb is említettem, hogy ne szóródjanak szét a spórák)
 • Kezeljük a falat gombaölő alapozóval, és utána használjunk légáteresztő festéket vagy meszeljünk, ami nagyon jó, mert fertőtlenít.
 • Teafaolajos vízzel tisztítsuk le a bútorokat is időről időre a gombaölő hatása miatt.
 • Kénlap égetése: apósom tanácsolta (aki szabadidejében borászkodott), hogy a penész letörlése után gyújtsunk meg pár kénlapot, aztán uzsgyi ki a szobából, legalább fél napig ne menjünk be, aztán meg maszkban nyissuk ki az ablakot és jól szellőztessünk át. Ez elég hatásosnak bizonyult. (Ez egyébként penészes ruhák esetében is működik)

 

Mi ezt mind megtettük, aztán csinálhattuk minden évben, mert a probléma még mindig fennállt, a hőhidaknál lévő páratartalom miatt. Aztán nézegettem még speciális légáteresztő, hővisszaverő falfestéket, ami nagyon-nagyon drága volt, de aztán belefutottam egy véleménybe, ahol fotókkal illusztrálták, hogy még több penész lett a festés után, így erről az ötletről letettünk.

 

Mi lett a megoldás?

 

Beszereztünk egy nagyobb teljesítményű páramentesítő készüléket. Akciósan vásároltuk, előtte kiszámoltam, hogy ha addig használtam volna Ceresitet, akkor addigra éppen elköltöttem volna az árát.

Megdöbbentően sok vizet képes kiszívni a levegőből egy-egy nap egy ilyen gép! Azt sem öntöm csak úgy egyszerűen ki, összegyűjtöm és azzal húzom le a WC-t!

 

Ez ám a takarékosság és a környezet tudatosság!

 

Nem fogyaszt sokat, és nem kell állandóan mennie természetesen. Ezeken a hetekben azért minden nap bekapcsoljuk a ház különböző részeiben, ahol előzetesen nagy párát mérek. Napközben is mehet, mert ha tele lenne a tartálya, akkor magától kikapcsol. Közben persze az eldugottabb helyeken alapból ott van a sufnituningos páramentesítő is, de most már nem bízzuk egyedül rájuk a páramentesítést, így sokkal hatékonyabb és egészségesebb.

 

Mert mindemellett fontos tudni, hogy a penész spórák azért jelen vannak a levegőben,

 

…ha már egyszer volt penész a lakásban, a páramentesítés és tünetkezelés hatására sem tudunk teljesen megszabadulni tőlük. Bár a páramentesítő megszűri a levegőt is valamennyire, és nekünk van egy „Nasa-technológiájú” 😀 szuper porszívónk (takarítógépünk)  is, aminek szintén van levegőszűrő funkciója, és a kénlapok égetése is segít valamennyire, ám a penésztől végleg csak úgy tudunk megszabadulni, ha szakembert hívunk, és elvégezzük a levegő penészmentesítését (ózon gázzal: az ózon elpusztítja még a levegőben lévő spórákat is és ez az eljárás teljesen környezetbarát, mert a vegyszer nélküli fertőtlenítés a nagyteljesítményű ipari ózongenerátor segítségével történik.).

 

Ez nálunk még várat magára, de már gyűjtök rá. Mondjuk a vízzel megspórolt pénzen, amit nem húzok le a WC-n. De ezt elmondhatom, hogy a penész elleni küzdelmet úgy tűnik egyelőre megnyertem!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!