Szinte hihetetlen, hogy pár napja még közel 30 fok volt! De októberrel együtt megérkezett az igazi ősz, rusnya, hideg idővel. Elég nagy gonddá válik a mosás-teregetés, fáj is a szívem ilyenkor, mert sokat spórolhatunk egyébként, ha nyáron 400-as, ősztől tavaszig pedig csak 600-as centrifugát használunk, de ilyenkor szinte lehetetlen pénztárcakímélő üzemmódban megoldani a mosást. Legjobb lenne persze a megelőzés, és még melegben, napsütésben a lehető legtöbb mindent kimosni.

 

teregetés

…mennyivel egyszerűbb a mosás és teregetés, ha szép az idő kint!

 

Ám mit tegyünk, ha már késő és ránk szakadt a nedves, ködös idő? És egyébként is állandóan koszosak lesznek a ruháink és/vagy a család is termeli a szennyest? Mihez kezdjünk, ha hideg van, a központi fűtést még nem kapcsolták be, és nem száradnak meg a ruhák?

 

Néhány tipp erre a nehéz időszakra:

  • Kevesebb ruhát tegyél a mosógépbe!
  • Teregess nagyon szellősen: csak minden második szálra és dupla szárra teregess, hogy a levegő járhasson a ruhák között!
  • Teregess máshová is, például radiátorra, akkor is ha nem megy a fűtés!
  • Centrifugázz a legmagasabb fokozaton!
  • A mosás végeztével centrifugázz még egyszer!
  • A még nedves ruhákat vasald át,  úgy teregesd ki, majd ha már majdnem megszáradtak, vasald át őket újra. A gőzölős funkciót nyugodtan kikapcsolhatod ebben az esetben 🙂
  • Ha nagyon sürgős, hogy egy ruha megszáradjon, akkor irányíts rá hősugárzót, ha van otthon, de ne feledd, ez nagyon sokat fogyaszt! Hősugárzó helyett használd inkább a ventilátort! Utolsó percekben jó szolgálatot tehet még a hajszárító és persze a végén az említett vasaló. De ha lehet, gondolkodj inkább előre, hogy milyen ruhákra lesz szükséged a következő napokban, és legalább 3 nappal korábban mosd ki a kívánt ruhadarabot!
  • Ha nem esik az eső, akkor egyszerűbb a helyzet: ha van erkélyed, teregess kint még reggel, délután-este pedig szedd be! Hogyan tudsz reggel teregetni? Használd a késleltető funkciót a gépeden, hogy addigra legyen kész a mosás, mire megreggeliztél. Még ébresztő sem kell, mert a centrifuga garantáltan felébreszt.
  • A kicsit vastagabb ruhákat akkor mosd ki, ha napsütéses idő várható, a nagyon vastag ruhadarabokkal pedig várj, amíg beindul a fűtés!

 

Hosszútávon viszont érdemes beruházni egy páramentesítő készülékbe, főleg, ha penészesedésre hajlamos a lakás (olyankor a Ceresit és társai mit sem érnek), vagy ha többet költhetünk, akkor egy szárítógépbe, de erről a későbbiekben ejtek szót.