Mindenkinek vannak olyan konyhai eszközei, amit hirtelen felindulásból megvesz, vagy ajándékba kap, ami aztán évekig lapul utána a szekrény mélyén.

 

Nálam a jégkrém készítő jutott ilyen sorsra korábban.

 

Vettem egyszer egy akciós darabot, kipróbáltuk, de nagyon nem tetszett, a jégkrém soha nem akart kijönni a formából, az ízét és az állagát sem sikerült igazán eltalálni, így rövid úton a konyhai süllyesztőbe került.

 

Aztán pár évre rá kaptam anyósomtól egy Ikeás jégkrém készítő szettet.

Mivel előzőleg rossz tapasztalataim voltak, így ment az is a másik mellé, míg jó pár évvel később a kisfiam meg nem látta tavaly a kamra legalsó polcán.

 

Az olyan, mint ami a mamánál is van?” – kérdezte.

 

Nem volt mit tenni, elő kellett vennem. Kitalálta, hogy tegyünk bele gyümölcslevet. Én már előre borítékoltam a végeredményt, de mégsem akartam elvenni a kedvét. Sajnos ez sem sikerült túl jól, ahogy azt vártam, viszont simán kijött a formából, ami reménykedésre adott okot, hogy hátha most szerencsésebbek leszünk, ezért úgy gondoltam, hogy nem hagyom annyiban a dolgot.

 

Mivel drasztikusan emelkedett a helyi fagyizóban a fagyi ára, a bolti jégkrémekben meg ki tudja mi van, úgy döntöttünk, hogy adunk még egy esélyt a házi jégkrémnek, és felcsapunk jégkrém készítő kisiparosoknak.

 

A házi jégkrémnek nincsen párja!

 

Elkezdtem neten kutakodni és nagy örömömre láttam, hogy az elmúlt években jóval megnőtt a házi jégkrém receptek száma. Ki is próbáltunk jó párat!

 

Nagyon finom lett például a gyümölcsös jégkrém:

 

Kaptunk egy tál meggyet, ezt dolgoztam fel kis joghurttal és sűrített tejjel, kis gyümölcslével. Viszont ha már túl sok joghurtot tettem bele, akkor nem ízlett a gyerekeknek, így folyamatosan újabb és újabb próbálkozások követték egymást.

 

Sok helyen olvastam a banánnal való fagyi készítésről.

 

Az öcsém triatlont szervezett és a verseny után maradt egy óriási adag banán, amit nem tudtak raktározni. Ebből kaptunk mi is kb. 8-10 kg-t.

Ettük 2 napig, de már fel kellett dolgozni, hogy ne barnuljon be nagyon, így 2 napig, amikor éppen ráértem, akkor 2-3 banánt meghámoztam, összevágtam és lefagyasztottam tálcán: a „tálca” az a fehér „ételházhozszállítós műanyag doboz” teteje volt, utána abba is tettem bele a banán darabokat.

 

 

Aztán fagyosan az aprítóba tettem és különböző hozzávalókkal vegyítettem: gyümölccsel vagy csokival (találtam például a mélyhűtőben egy kis maradék ganache krémet), görög joghurttal.

 

Nekünk felnőtteknek nagyon ízlett, de a gyerekeknek nem.

 

Egyszerűen túlságosan érezni lehetett a banán ízét. Ők, ha egy fagyi gyümölcsös kinézetű, jelen esetben piros (málnás) vagy ha csokis, akkor nem akarnak még egy kis banán ízt sem érezni benne.

 

Így nekik maradt a ganache házi krémes jégkrém.

 

A ganache (vagy párizsi) krém tortákhoz is nagyon finom!

 

Málnás – párizsi krémes (ganache krém) házi jégkrém:

 

A recept úgy alakult ki, hogy egyik este kis édesre vágytunk a férjemmel (a gyerekek éppen nyaraltak a mamáékkal 😀 ) és találtam egy ajándékba kapott, drága 70%-os Ecuadori málnaízesítésű étcsokit a szekrényben. Egy falat után rájöttünk, hogy nem ilyen „édesre” vágytunk, de örültem, mert tudtam, hogy finom jégkrém lesz belőle.

 

Így készült a különleges házi jégkrémünk:

 

  • A kamra polcán rejtőzött még egy UHT tejszín, amit akciósan vettem még valamikor az év elején a Pennyben, pont jól jött most.
  • Kevertem bele egy kis maradék csokinyuszit, hogy enyhítsem az étcsoki keserű ízét.
  • Megvártam, hogy kihűljön a ganache krém, utána kanalaztam egy kicsit belőle a jégkrémforma aljára és pár csíkot az oldalára (persze belül 😀 ).
  • Mikor kicsit megfagyott, akkor a ganache felét a gépi habverővel felvertem,
  • majd tettem bele apróra tört csokinyuszit, egy kis maradék sűrített tejet és egy kis stracciatellás görög joghurtot.
  • Közben folyamatosan kóstoltam, hogy nehogy túl joghurt íze legyen, mert akkor megint jön a nyávogás a gyerekek részéről.
  • Volt egy kis fagyasztott málnám is, ebből egy villával törtem össze, még így fagyosan és a jégkrém közepébe tettem.
  • Utána még egy kis felveretlen ganache krém, éppen csak lazán összekeverve, hogy csíkos maradjon
  • és belelapátoltam a formába.

 

A tetején a közepébe még nyomtam egy kis felveretlen ganachekrémet, és oda nyomtam bele a pálcikát. Nemcsak, hogy nagyon jól nézett ki, de eszméletlen finom lett az íze.

 

Nem tudtam lefotózni, olyan hamar elfogyott!!!!

 

Azt szeretem még ebben a házi jégkrém készítésben, azon kívül, hogy sokkal olcsóbb, mint a fagyizó, hogy a variációk száma végtelen, csak a képzeletünk szab határt. Érdemes körülnézni a polcokon/spájzban és ha van éppen akciós tejszín, akkor venni belőle. De ezt a mondatot már tőlem megszokhattátok 😀

 

Nektek vannak jó házi jégkrém receptjeitek? Megosztjátok velünk?

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!