Még a nagy hidegben is!

Kint repkednek a mínuszok, az ember örül, ha beér a fűtött lakásba és nem nagyon van kedve az ablakot nyitogatni, nem szeretnénk ugyebár az utcát fűteni, a takarékosság fontos stb.

 

Viszont nem is gondolnátok, hogy mennyire fontos a szellőztetés!

 

A saját példámon tudom megmutatni, mert sokkal rosszabbul is járhattunk volna amiatt, hogy nem nyitottuk ki az ablakot időben.

 

Ha nem házban élsz, hanem panelban és nem érdekel, hogy hogyan történt majdnem tragédia nálunk, akkor ide kattinthatsz, hogy megtudd, hogy központi fűtéses lakások esetén miért kell szellőztetni>>

 

Szóval már meséltem itt nektek a blogon, hogy kertes házba költöztünk, annak minden előnyével és hátrányával:

Mikor rájöttem, hogy milyen távhő nélkül élni

 

Ebben a másik cikkben meg arról értekeztem kissé hosszan, hogy mennyi melóval jár befűteni a cserépkályhába. Az sem mindegy, hogy azt mikor tesszük, mert ha mondjuk éppen el kell mennünk valahová, akkor lehet, hogy miután lezártuk a kályhát, elfelejtjük még egyszer kinyitni az ablakot.

 

Ahogyan mi is jártunk.

 

Hazaérve azt vettem észre, hogy hirtelen rosszul lettem, megfájdult a gyomrom és hasmenésem lett. Hányingerem is volt, így kimentem a friss levegőre, aztán meg el is felejtettem a dolgot, mert a konyhában tevékenykedtem. Vacsora, fürdés, gyerekek lefeküdtek, mi meg nekiálltunk tévézni.

 

Nem értettem, hogy a férjem miért alszik el állandóan a tévé előtt.

 

Nekem meg megint elkezdett fájni a gyomrom, mi a fenét ehettem? Aztán egyszer csak arra eszméltem, hogy éjszaka van és a kisebbik gyerek mellett fekszem. Nem értettem, hogy hogyan kerültem oda. Másnap a férjem elmesélte, akinek sikerült felébrednie és átmennie a hálószobába:

 • Állítólag, mivel a mi szobánkban aludt el a kicsi, ÉN átvittem őt a helyére és mert felébredt, így mellé feküdtem.
 • Állítólag beszélgettem is vele!!

De én ebből semmire nem emlékeztem! Még jó, hogy nem ejtettem le a gyereket, amíg áttranszportáltam a saját ágyába!

 

Gondolhatjátok mi történt!

 

Nem, szerencsére nem szén-monoxid mérgezés, mert akkor már nem élnénk! A kályha le volt zárva, nem jött vissza semmi a kéményből, viszont mivel nem volt a nappaliban szellőztetve, a begyújtás után a cserépkályha elszívta az összes oxigént a légtérből.

A szervezetünk hiába jelzett, hogy helló, oxigén hiány van, nem vettük észre a jeleket. Talán pont azért, mert nem kapott az agyunk elég oxigént. Szerencsére a többi szobában jó volt a levegő, így a gyerekek nem lettek rosszul. Miután feltápászkodtam a kicsi mellől és bementem a hálószobába, még mindig nagyon sz.rul voltam, reggelig nem bírtam aludni, iszonyúan fájt a fejem és hányingerem volt, fél nap kellett mire rendbe jöttem.

Minden nap szellőztess kétszer 5 percig. akármilyen hideg is van kint!

 

Nagyon oda kell figyelni tehát a megfelelő légcserére!

 

De nem csak cserépkályha esetében, hanem például olyan lakásban élsz, ahol a meleg vizet gázbojler állítja elő, de más miatt is fontos akár panelban élők számára, ahol nyílászárócsere történt az elmúlt években!

 

A gázüzemű készülékeknek 3 alapvető típusa van:

1. Nyílt égésterű:
Magából a helyiségből veszi az égéshez szükséges oxigént, és az égéstermék is oda távozik. Ilyen pl. a konyhai gáztűzhely. Ebben az esetben kell egy minimális friss levegő bevezetés, sok régi házban a konyhaajtókon ezért szoktak nyílást vágni.

2. Zárt égésterű:
Külső térből veszi az égéshez szükséges oxigént, és oda is távozik az égéstermék. Ilyen például a parapet konvektor, vagy a korszerű kémények, aminek a béléscsövén távozik a füstgáz, és a külső köpenyen jön be a friss levegő.

3. Kéménybe kötött:
A helyiségből veszi az égéshez szükséges oxigént, viszont a füstgáz kéménykürtőbe távozik. A régi bérházakban (a budapestiek nagy része) szinte kivétel nélkül ilyen kürtők vannak, tehát ahol nem külső falon van konvektor, az mind ilyen típusú.

 

Ablakcsere esetén minden esetben probléma lehet,

 

…hogy az ablakok túl jól zárnak és rontják a kémény huzatát (3. típusú gázkészülékek esetén), mivel nincs más légutánpótlás, ezért gondoskodni kell, hogy elegendő friss levegő jusson a lakásba. (De akkor is problémát okozhatnak, ha távhőtök van, lejjebb megtudhatjátok, hogy miért)

 

Mi szerencsések voltunk, de simán lehetett volna CO mérgezés is, nem kell hozzá rossz kémény vagy gazán! A szénmonoxid tökéletlen égés során keletkezik, mondjuk, ha az égéshez szükséges oxigén nem áll kellő mennyiségben rendelkezésre:

 • Régi épület, új, túl jól záródó ablakok, és kevés szellőztetés
 • Konyhai elszívó: nem szabad akkor használni, ha éppen begyújtunk, mert visszaszívhatja a kéményből a távozó gázokat
 • Az említett fürdőszobai gázbojler, ahol fürdéskor nem nyitogatjuk az ablakot és az ajtó is csukva. Új ablakokkal órákig forró fürdőt venni, ha folyamatosan engedjük a meleg vizet (és persze a lefolyón ki a langyosat)

 

A szellőztetés nagyon fontos, nem éri meg ezen spórolni!

 

Ezért ha lecseréltettük a nyílászárókat, akkor sokkal többet kell szellőztetni!

 

Egyrészt, mert a légzés során elhasználódó oxigén utánpótlása sokkal kevesebb lesz mint a régi ablakokkal, tehát akkor is meg lehet fulladni, ha egyetlen gázkészülék sincs a lakásban.

 

Mint ahogyan majdnem nálunk is történt. Tudtátok, hogy egy felnőttnek óránként minimum 20 köbméter, de inkább 30 köbméter friss levegőre van szüksége, és egy régi ablakokkal ellátott házban nincs is gond ezzel, hiszen egy óra alatt észrevétlenül átcserélődik a lakás levegője.

 

„Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy azért fáj a fejük otthon, mert nincs elég levegőjük, és persze azért, mert az új ablakot ritkán nyitják ki a takarékoskodás miatt.” – mondja Kajtár László, a Budapesti Műszaki Egyetem épületgépészeti tanszékvezetője.

A másik ok, amiért nagyon fontos válik a szellőztetés, az a felgyülemlő pára:

 • kilégzés
 • a szobanövények locsolása
 • száradó ruha
 • gőzölős vasalás
 • egy ott felejtett vizespohár
 • felmosás
 • főzés

Ezek mind növelik a páratartalmat a lakásban, és ha mindez a pára nem távozik a szellőztetés során, akkor bizony elkezd penészesedni a fal.

 

Tudjátok, ha több, mint 72 órán keresztül magasabb a páratartalom, akkor bizony megjelenik ez a gyűlölt, nem várt vendég és marad is jó sokáig, ami miatt aztán légúti panaszok, allergiás tünetek léphetnek fel?

 

A penészről itt olvashatsz, hogy nekünk hogyan sikerült megszabadulnunk tőle:

Így győzheted le a gyűlölt penészt!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!