Elfogyott a gyufád és sütni szeretnél? Itt a megoldás! Én kipróbáltam, működik!

Manapság már egyre több háztartásban van elektromos tűzhely, és a gázsütőt is sokan be tudják kapcsolni „szikrával” (ami persze azért hajlamos elromlani), de azért még vagyunk néhányan, akik régebbi gázsütőt használnak.

 

gyufa helyett használhatsz spagettit

Forrás: gifbin.com

 

És bizony még a legjobban felszerelt háztartásokban is előfordulhat, hogy elfogy a gyufa.

 

Nemcsak a hosszú fajta, amit a sütőhöz célszerű használni, de még a sima rövid is. A tészta meg már majdnem megkelt, elő kellene melegíteni a sütőt, különben túlkelnek a hotdogkiflik ajajj. De gyufa az nincs. Mert a férjem elvitte az utolsó dobozzal (dohányzik, és bár váltig állítja, hogy neki van öngyújtója, de azért néha elkommunizálja a gyufámat, sokszor pont a legutolsót).

 

kifogyott öngyújtót használj a gáztűzhelyhez

Ha kifogynak az öngyújtók, ne dobd ki őket! (giphy.com)

 

Jajj, mit tegyek?

 

A szomszédok messze vannak, ha egyáltalán itthon vannak. A bolt még messzebb, nincs ennyi időm. Meg persze van itthon kifogyott öngyújtó, amivel a tűzhelyet meg tudom gyújtani, de ez a sütőhöz sajnos nem jó megoldás.

 

Jut eszembe: a kifogyott öngyújtók.

 

Ha cigiztek, ki ne dobjátok őket! Sőt,ha vannak dohányos barátaitok, kérjétek el tőlük azokat az újra nem tölthető öngyújtókat, amik a kukában szokták végezni.

Tökéletesek a gáztűzhely begyújtásra! Nem kell mást tenni, csak eltekerni benyomni és a gombot, közben párat csettinteni vele, és a szikra begyújtja a gázt. Hiszen attól, hogy az öngyújtó kifogyott, a tűzkő még rengeteg ideig használható.

Arról nem beszélve, hogy ezek a kifogyott öngyújtók bármikor nagyszerűen funkcionálhatnak sörnyitóként!

 

Öngyújtót használhatsz sörnyitóként (forrás: reddit.com)

Praktikus dolog egy öngyújtó

 

Így jelentős mennyiségű gyufa megspórolható!

 

Én a használt gyufákat sem dobom ki (férjem mindig visszateszi őket a dobozba), hiszen így ha több mindent sütök-főzök, akkor az egyik gázrózsáról átvihető a láng egy másikra. Az egyre rövidülő, elszenesedett gyufákat is gyűjtöm, a végén belekerülnek a cserépkályhába.

 

Azt mondod a 20-30 Ft-os doboz gyufa nem tétel?

 

Lehet, hogy apróság, de éves szinten sok kicsi sokra megy, főleg ha sok-sok évben gondolkodunk. Meg maga az elv, az újrahasznosítás és ne felejtsük el, hogy mennyi fát kell kivágni azért a sok-sok kis gyufácskáért.

 

Szóval vissza az eredeti történethez: nincs itthon egy szál gyufa sem, gyorsan be kellene gyújtani a sütőt. Az öngyújtó-trükk most nem játszik. Mit tegyek? Még szerencse, hogy pont a napokban osztottunk meg egy tippet a facebook oldalunkon:

Elő hát egy zacskó spagettivel!

 

1-2 szikra a már említett kifogyott öngyújtóval és ég is a gázrózsa, onnan pedig egy spagetti szállal vételeztem egy kis lángot, ami tényleg nagyszerűnek bizonyult a sütő begyújtásához! Utána csak egy enyhe pirítós szag emlékeztetett arra, hogy nem a hagyományos hosszú biztonsági gyújtót használtam. Annyira megtetszett a dolog, hogy azóta többször is bevetettem ugyanazt a szál spagettit 😀

Ami már csak azért is jó, mert az olcsóbb, rövid gyufák már majdnem a körmömre szoktak égni, mire odáig jutok, hogy begyullad a sütő…

 

Akkor is hasznos lehet ez a trükk, ha olyan gyertyát kell meggyújtanod, ami nehezen hozzáférhető

 

Ha tetszett a bejegyzés vagy hasznosnak találtad, köszönöm, ha megosztod. Szeretnél tovább praktikus tippeket? Gyere és lájkold a facebook oldalunkat!

 

Kíváncsi vagy, hogy hogyan tudsz a legolcsóbban mosni! Íme a nagy mosás rovatunk: Mossunk okosan!