Lia tegnapi hamburgeres bejegyzése  kapcsán jutott az eszembe, hogy mit tegyünk, ha akciós a friss élesztő, de mégsincs rá szükségünk a napokban, sőt az is lehet, hogy úgy alakul, hogy jó ideig nem sütünk semmit, amihez kellene.

 

Több dolgot is tehetünk, ha nem akarjuk kidobni az élesztőt:

 

A legegyszerűbb, ha egyből bedobjuk a mélyhűtőbe, ugyanis bizony, az élesztő meglepően jól bírja a fagyasztást. Ha szükségünk van rá, akkor még IDEJÉBEN, tehát előző nap kivesszük, és a hűtőben kiolvasztjuk. Fontos, viszont tudni, hogy ha kienged, sokszor folyós lesz, ezért célszerű kis tálkában vagy tányéron tartani, utána ugyanúgy használhatjuk, mint ahogy szoktuk. De nem kell felfuttatni, mert nem habzik fel akkorára, ahogyan várnánk, viszont a tésztát szépen megkeleszti, viszont számoljunk vele, hogy lehet, hogy kicsit több időre lesz szükségünk.

 

Ez azonban csak a valóban FRISS élesztővel működik!

 

Az is nagyon fontos, hogy az élesztőhöz SOHA ne adjunk forró vizet, tehát ne úgy akarjuk kiolvasztani, hogy megkínáljuk egy bögre lobogó vízzel, mert ezzel szépen ki is nyírjuk az élesztőgombákat, aztán ágyő a sütésnek! A kelt tésztákhoz a víz mindig csak kézmeleg legyen!

Ha már egy ideje bent van a hűtőben,

 

de még látszólag nincs baja, akkor se próbáljuk lefagyasztani! Inkább gyúrjunk belőle öregtésztát (lásd Limara blogja), és azt fagyasszuk le. Akkor is érdemes, ha nem vagyunk nagy sütősek, nem sütünk kenyeret vagy péksüteményeket, mert ha pizzát sütnénk, ahhoz is tökéletes. Előző nap kivesszük a hűtőből, másnap begyúrjuk a pizzatésztánkat, és hagyjuk szépen kelni. Vagy akár gyúrhatunk gyorsan egy pizzatésztát is, és azt fagyasztjuk le, kelesztés nélkül, ez is lehet egy opció.

 

Pizzatészta

Tedd az öregtésztát a mélyhűtőbe a pizzához!

Ha pedig már megszáradt az élesztő

 

…(de még nem penészes), akkor tedd egy kis meleg tejbe, kend az arcodra és meglásd: csodát tesz vele! Az illata nem éppen a legjobb, de ennyi kellemetlenség belefér. Hagyd megszáradni az arcodon, utána dörzsöld majd mosd le!

Így soha többet nem kell élesztőt kidobnunk a kukába! Persze biztos, ami biztos, nálam is mindig van a kamrában instant élesztő, elfér és enni sem kér 😀

Ha már gombákról beszélünk, kíváncsi vagy, hogyan győztem le a penészt az otthonomban? Kattints ide!