Avagy hogyan használjunk ki egy hűvös nyári napot, és spóroljunk energiát a sütővel.

 

Tegnapelőtt megérkezett a várva várt enyhülés, és ennek örömére elhatároztam, hogy ismét használom a sütőt (melyet most gutaütés nélkül megtehetek, hurrá!).

 

Előző nap belátogattunk Veszprémbe a Rozé, Jazz &Rizling napokra, és mivel említettem, hogy kőleveses napok vannak, így előtte jól bevacsoráztunk, mert nem terveztük, hogy a koncertek hallgatása és a császkálás közben enni is fogunk.

 

Azonban olyan finom volt a helyben sülő langalló illata – és mivel maradt még tejfölöm a korábbi napokból – úgy döntöttem, hogy az egyik sütőben készülő étel bizony a langalló lesz!

 

Igen ám, de csak egy fél zacskó élesztőm volt, a mélyhűtőben sem volt már friss, ezért eltoltam egy napot a sütés projektet. Hogy miért?

 

Mert nem szaladhattam boltba élesztőért (tudjátok, pénzügyi böjt!),  így dupla adag liszthez (1 kg) tettem hozzá a fél zacskó élesztőt, meggyúrtam a tésztát, rátettem a kelesztőtál tetejét és betettem a hűvös kamrába. Így szépen éjszaka megkelt a tészta, ráadásul spórolósan (2 élesztő helyett csak 1/2 kellett)

 

Pizzatészta

 

Másnap aztán nekiláttam a feldolgozásnak.

 

Tudom, a langalló tésztája nem egyezik meg a pizzatésztáéval.

 

De ez most egy cseppet sem zavart 😀 Letéptem a tészta egy harmadát és kinyújtottam kb 1 cm vastagságúra egy tepsi méretű téglalapot. Ez lett a langallónk.

 

A maradékból pedig összedobtam egy pizzát: kolbászos, szalámis, hagymás, paprikás feltéttel. Azért kellett pizzát is csinálnom, mert maradt az előző napról marinara szószom, amikor olasz tésztát ettünk. Ez a lényege a láncfőzésnek, hogy semmit nem dobunk ki.

 

szalámis pizza

A paprikás szalámi nagyon finom a pizzára is

 

Illetve mivel most „nyaralunk” (erről majd még mesélek), a kedvenc nyári strandos kajánkat is elkészíttettem, a sajtos pizzakenyeret.

 

Nagyon finom, úgyhogy egy nem lesz belőle elég!

 

Mi ezt amolyan fürdés utáni falatozáskor esszük nyáron, vagy ha mozizunk, illetve ha pizzát sütünk, akkor van egy ilyen sajtos pizzakenyér is és mindenki kap belőle, amíg meg nem sülnek a pizzák. Kedden elmesélem, hogy hogyan készül.

 

A maradék tésztából pedig készítettem 2 apróbb calzone-t, amit miután kihűlt, betettem a fagyasztóba, jól fog jönni elfoglaltabb és forróbb napokon.

 

A kép csak illusztráció, a langallónak hamar lába kélt, miután kikerült a sütőből 😀

 

A végén pedig megsütöttem a langallót:

  • Kikentem egy nagy tepsit zsírral és erre tettem a langalló tészta „négyzetet” és hagytam még kelni a tésztát 20 percig.
  • Utána betettem a forró sütőbe kb. 5 percre
  • Közben kevertem egy kis (na jó: sok) fokhagymakrémet a már említett maradék tejfölbe (egy közepes doboznak az 1/3-a és egy kicsinek a fele)
  • Ezt kentem a langalló alapra, az 5 perces elősütés után
  • Majd elosztottam rajta a pizzához is használt hagymaszeleteket, kolbászt, paprikát és szalonnát (a zsírját előzőleg kisütöttem, ezzel kentem be a tepsit)
  • Visszatoltam a sütőbe még 15 percre
  • Aztán megszórtam reszelt sajttal és újabb 5 perc sütés következett

Érdemes volt várnunk rá!

 

Mivel ment a sütő, ezt alaposan kihasználtam.

 

Egyrészt kivettem a mélyhűtőből a hetek óta gyűjtögetett tojáshéjakat, és sterilizáltam őket.

 

 

Sütöttem még csokis zabkekszet

 

Csokis zabkeksz sütés előtt. Amint látjátok, nem nagyon szoktam precízen letépni a sütőpapírt 😀

 

És mivel tart a pénzügyi böjt és jól jön egy kis finomság a gyerekeknek, ezért összedobtam egy kis vaníliás kekszet és linzert, hiszen a baracklekvár is elkészült a héten. Igaz ez utóbbiak mentek a fagyasztóba, mert jövő héten vendégeink lesznek, addig ne fogyjanak el „véletlenül”.

 

 

Egy sütővel, egyszer melegítve a pizzatésztából 4 féle étel készült.

 

Nem ettük meg az egészet ebédre, hanem maradt vacsorára is, illetve a 2 calzone vár minket a mélyhűtőben, egy rohanós napon vagy ha strandra megyünk.

 

Ráadásul a heti reggelikhez lett zabkeksz, az uzsonnákhoz a vaníliás keksz és a vendégségbe a linzer. Ha meleg lesz azon a napon, áldani fogom az eszem, hogy nem kell a sütőt begyújtanom. Ezért ma még gyorsan főzök egy nagy adag chilis babot is, amit üvegben teszek el.

Készétel konzervek gyártása otthon? Lehetséges!

 

Az a mókás egyébként, hogy az 50 étel között, amit tegnap említettem, sem a pizza, sem a langalló vagy akár a calzone nem szerepelt (a sütős ételeket általában nem teszem a nyári menübe, ilyeneket csak akkor eszünk, ha hirtelen lehűl a levegő).

 

EZ A RUGALMAS MENÜTERVEZÉS 😀

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet. Ha van kedved, gyere és lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tippeket osztunk meg Veled!