Lemon curd. Már a neve is bonyolultnak hangzik, nem? Én évekig csak ácsingóztam rá, boltban láttam üveges verziót, de nagyon drágálltam. A receptek viszont egytől egyig azt írták: „gőz fölött besűrítjük”. Na hát én olyat biztos nem csinálok, jelentettem ki, és már lapoztam is tovább. Így történt, hogy sokáig nem kóstolhattam ezt az intenzíven citromos finomságot. Nem tudom már, hogy mi vitt rá végül, hogy mégis nekifussak, de nem bántam meg.

 

„Ez meg miről beszél?! Még a rántottakészítéssel is csak nehezen boldogulok!” –gondolhatod most magadban.  

 

Ne parázz, próbáld ki, villants egy menő desszertet!

 

Először is legozni kell egy kicsit: keress egy olyan lábost, aminek a tetejére felfekszik valamelyik hőálló tálad (pl: jénai). Szerintem ez a recept legnehezebb része. 😀

sdc18564

 

Az alsó edénybe tegyél pár deci vizet, úgy hogy a felső tál alja majd ne érjen bele.  Amíg az felforr, a jénaiba facsard bele 2 nagy citrom levét (vagy ha lejárósan vetted, mint én, és már kicsik és összeasztak, akkor lehet 3 vagy 4 is), vigyázz, a magok ne kerüljenek bele! Üss hozzá 2 friss tojást, szórj bele 10 deka cukrot, meg egy teáskanál étkezési keményítőt, keverd az egészet homogénre.

 

sdc18569

 

Fogd a tálat és rakd a forróvizes edény tetejére. Ezután gyakran kevergesd a masszát, 20-30 perc után láthatóan be fog sűrűsödni, ekkor keverj bele 5 deka hideg vajat.

sdc18577

 

Ennyi. Kész is.

 

Töltsd át abba az edénybe, amiben tárolni szeretnéd, majd várd meg amíg kihűl, akkor egészen szilárd lesz.  Hűtőben 3-4 napig biztonságosan tárolhatod, nem lesz semmi baja. Melegen kenheted két keksz közé tölteléknek, muffinra, vagy hidegen kalácsra, mint a lekvárt. Mi most csak egyszerűen babapiskótával kanalaztuk ki a tálkákból.