Korunk legrettegettebb betegségei közé mára már felsorakozott az Alzheimer kór és a demencia. Bármit megtennénk, hogy elkerüljük ezeket a szörnyű kórokat, nem is csak magunk, hanem a családtagjaink, szeretteink érdekében.

 

Az időskori demencia megelőzhető!

 

Van egy egyszerű gyakorlat, ami segíthet ebben!

 

Nemcsak, hogy egyszerű, de nagyon kevés időt vesz el egy nap az időnkből, ami a mai világban szintén nem utolsó szempont. Kínából ered és a kungfu mesterek is oktatják:

 

Jin Ji Du Li – a gólyalábas gyakorlat

 

Tényleg végtelenül egyszerű, semmi mást nem kell csinálnod, csak fél lábra állnod és becsuknod a szemed. Nem bonyolult, ám ez nem azt jelenti, hogy könnyedén végrehajtható. Próbáld ki! Hány másodpercig sikerült egyenesen állnod?

Én magam is meglepődtem, mert úgy gondoltam, hogy a sportos előéletemnek köszönhetően azért nem vagyok olyan rossz kondiban, meg alapvetően fiatal vagyok stb., ám alighogy becsuktam a szemem, alig bírtam egyenesen állni. Azt is észrevettem, hogy a jobb lábamon könnyebben ment, míg a férjemnek és a középső fiamnak a balon volt jobb.

 

A Jin Ji Du Li gyakorlat segít több betegség megelőzősben, köztük a demencia kialakulásának az esélyét is jelentősen csökkenti (a kép forrása: http://www.alternativnimagazin.cz)

 

Miben segít a Jin Ji Du Li?

 • Késleltethetjük az öregedést
 • Megelőzhetünk több betegséget, többek között a köszvényt
 • Segít a memóriánk megőrzésében és javításában
 • Visszanyerhetjük az egyensúlyérzékünket
 • Javítja az alvás minőségét
 • Jótékony hatással van a magas vérnyomásra és a cukorbetegségre
 • Megszűnhetnek a nyaki és gerincbántalmak
 • Segít a hideg láb szindrómán

forrás: itt és itt

És a legfontosabb, hogy megelőzhető a demencia kialakulása!

 

Ne keseredj el, ha először a gyakorlás közben alig néhány másodperc után már nem tudsz egyenesen állni, az emberek többsége így van ezzel. Sőt maga egy kung fu mester is azt mondja, hogy az első pár másodperc a legnehezebb.

 

Gyakorlással ez az időtartam jelentősen növelhető!

 

Így csináld helyesen:

 1. Először állj meg egyenesen mindkét lábadon. (Tényleg tudsz helyesen egyenesen állni?)
 2. Lassan helyezd át a testsúlyodat az egyik lábadra, és kezd el megemelni a másikat
 3. Nem kell magasra emelned, csak egy kicsit emeld el a földtől.
 4. Ha már nagyon edzett vagy, akkor jobban megemelheted a lábadat.
 5. Ha ez segít, akkor kezedet kiteheted oldalra, mintha azok szárnyak volnának (ezt egy kungfu mester  a videójában ajánlotta).
 6. Úgy érzed, hogy óóóó, ez nagyon egyszerű, menni fog ez!
 7. Na akkor csukd be a szemed
 8. Szinte azonnal elkezd a földön lévő talpad mozogni, te pedig imbolyogni
 9. Próbálj ellazítani az elméd
 10. Ha először nagyon nem megy, akkor egy picit résnyire tarthatod nyitva a szemed, majd fokozatosan csukd újra be
 11. Közben koncentrálj a lábadra, az izmaidra, próbáld „visszaépíteni” az egyensúlyodat: elképzeled, hogy a talpad felett van a bokád, fölötte a térded, a medencéd, a törzsed, a nyakad, kicsit meditálósan, de közben feszítsd meg a combod, a feneked, tartsd magad erősen. Képzeld azt, hogy a karjaid szárnyak és te könnyű, légies vagy (nekem ez segített leginkább).
 12. Kinga javaslata a facebook oldalunkon: “ Az egyensúlyozásnál sokat segít, ha közben a nyelvünket a szájpadlásunkhoz támasztjuk!

Nem könnyű, de napról napra egyre ügyesebb leszel.

 

Közben meg ezzel az egy-két perces gyakorlattal igazán sokat teszel az egészségedért! Most mi is naponta beiktatjuk családilag az esti közös időbe, egy másik csikung gyakorlattal együtt (ahhoz sem kell több 30 másodpercnél), így legalább senki nem felejti el, de tényleg bármikor csinálhatod, akár munka közben is, bár gondolom nem néznének rád hülyén, ha csukott szemmel gólyalábaznál 😀

 

Itt azért jobban mutat a Jin Ji Du Li, mint a munkahelyen 😀 , de azért ez ne tántorítson el a gyakorlat végzésétől nap, mint nap!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

 

Náthás vagy?

Olvass bele a náthaűző minisorozatunkba:

 

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!