Végre nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat, örömmámorban úszol, hogy

 

„Igen! Sikerült! Felvettek!”

 

…aztán jön a feketeleves, mert kiderül, hogy nem kaptál helyet a koleszban, és valahogy meg kell oldani a lakhatást.

 

Ha igazán előrelátóak akarnánk lenni, akkor már az érettségi után elkezdenénk körülnézni „mert mi van ha” alapon, de ki a fene gondol ilyesmire akkor?

 

albérlet vadászat

Induljon tehát a tökéletes albérlet megtalálása!

 

Jön a kapkodás, megfelelő hely keresése, de milyen a tökéletes albérlet?

 

Mi az, amit mindenképpen nézzünk meg egy albérletnél, mielőtt kivesszük azt? Mire kérdezzünk rá? És itt a dilemma, hogy egyedül vagy többedmagunkkal?

 

Először is:

 1. Érdemes jó előre eldönteni, hogy egy barátoddal, volt osztálytársaddal vagy éppen a pároddal szeretnél-e összeköltözni, vagy betársulnál idegenekhez? Esetleg egyedül vágnál neki az albérleti életnek?
 1. Nézz utána, hogy esetleg jár-e Neked valamilyen lakhatási vagy bérleti támogatás!
 1. Ha nem szeretnél osztozkodni, akkor jó, ha tudod, hogy az albérletek Budapesten és az egyetemi városokban magasabb, mint más vidéki városokban!
 1. Ha egyedül szeretnél lakni – ha már otthon is külön szobád volt, akkor bár nem kell senkihez alkalmazkodnod, a terheket egyedül kell viselned!

Az albérlet havi díja, az előre fizetendő egy- vagy kéthavi kaució (ami nem azt jelenti, hogy utána két hónapig nem fizetsz lakbért, hanem ez az összeg arra van, ha kért tennél a lakásban, akkor ebből fedezhető a helyreállítás, ha kiköltözöl. Ha minden oké, akkor ezt az összeget a végén visszakaphatod) és a rezsit is csak Te fizeted, és akkor még nem beszéltünk az esetleges berendezésről, alapfelszerelésről és a napi megélhetésről, a bevásárlásokról!

 

Gondold át, hogy megengedheted-e magadnak a luxust, hogy egyedül élj?

 

A szüleid tudják-e vállalni a költségek nagy részét, és/vagy Te kész vagy-e arra, hogy egyetem mellett dolgozzál? Egy nagyon mókás megjegyzést olvastam ezzel kapcsolatban valahol:

 

„…aki egyedül él és a szülők nem pénzes zsákok, azt karikás szemek nélkül meg sem ismerném”

 

 

Tudnál-e egyetem mellett dolgozni például? Igaz, sokan megteszik, akár még orvosi egyetem mellett is, ha a szükség rákényszeríti őket.

 

Ha kiszámolod, hogy egyedül nem fog menni, akkor mit tehetsz?

 

 1. Nézz körül, hogy az osztálytársaid, barátaid között nincs olyan, aki abban a városban tanul tovább, ahol Te, és akivel szívesen összeköltöznél? Esetleg a pároddal? Akkor nem lenne gond a lakótárs keresés!
 1. Ha nincs kivel összeköltözni, akkor lépj be albérletkereső facebook csoportokba (városonként külön vannak)
 1. Gondolkodj el azon, hogy ne lakást, hanem csak szobát bérelj! Ennek az az előnye, hogy ha a lakótársad lelépne, akkor is csak a szobádat kell fizetni, nem a teljes lakást.

 

Mikor keress albérletet?

 

 1. Ahogy már említettem, érdemes minél hamarabb nekiállni, már az érettségi után tájékozódni, és ha tényleg nincs hely a kollégiumban, akkor a lehető leghamarabb el kell kezdeni az albérletek felkutatását.
 1. Lehetőleg már augusztusban vedd ki a kiválasztott, (közel) tökéletes lakást, még ha buksz is rajta néhány hetet vagy akár egy hónapot, mert utána beindul a nagymenet és a legjobb kecókat szinte percek alatt elkapkodják.
 1. Arra nem érdemes várni, pont az előző pont miatt, hogy majd a gólyatáborban találkozol valakivel, akivel jót buliztok együtt, és akkor albérletben is szívesen lennél vele, mert a gólyatábor csak 2-3 héttel az egyetem előtt van, és 2-3 hét alatt nehéz lesz Pesten vagy akár más egyetemi városban megfelelő kiadó lakást találni.

 

Hogyan keress albérletet?

 

 1. Írj listát, hogy mely szempontok fontosak a számodra, és csinálj fontossági sorrendet! Tökéletes albérletet találni majdhogynem lehetetlen, de ha tudod, hogy számodra mi a lényeges, és a listádon szereplő dolgok nagyrészt megvannak, akkor sokkal könnyebben tudsz majd választani!
 1. Döntsd el, hogy mekkora lakást szeretnél minimum! De gondolj arra, hogy a kisebb helyet könnyebb fenntartani (fűtés szempontjából, a takarítás kisebb nyűg stb.)
 1. Döntsd el, hogy mennyi a maximum összeg, amit rászánsz!
 1. Tájékozódj, hogy az adott összeghatáron belül milyen albérletre számíthatsz, hogy ne legyenek irreális elvárásaid!
 1. Kezdj el keresgélni! Ha teheted, már jóval korábban kezd el összegyűjteni az adott városra vonatkozó lehetőségeket, adatbázisokat, ahol tájékozódhatsz, például internetes portálok, facebook csoportok stb.
 1. Lehetőleg olyan hirdetéseket nézz, ahol van fotó! A listád szerint válogass a feltöltött albérletek között.
 1. Ha találsz olyan kiadó lakást, ami tetszik, akkor jó, ha hamar rákapcsolsz! A legjobb lakások hamar elkelnek!
 1. Ne e-mailt írj, hanem ha van telefonszám, akkor egyből hívd a hirdetőt!
 1. A lakás megtekintésekor ne dőlj be a trükköknek! Ne a dekoráció és a külcsín alapján hozz döntést! Gondolj arra, hogy arra játszanak a tulajok, hogy az első benyomás alapján döntesz majd. Inkább vigyél magaddal egy barátodat vagy családtagodat, aki külső szemlélőként segíthet, hogy ne az érzelmeidre hallgass, de ne feledd: Neked kell ott élni majd és nem neki!
 1. Ellenőrizd, hogy az ablakok, ajtók jól zárnak-e! Az ablakokat nyisd is ki, hogy megnézd, hogy lehet-e rendesen szellőztetni!
 1. Milyen a sötétítés? Redőny, reluxa vagy függöny? A redőny a fűtés szempontjából ideálisabb.
 1. Ellenőrizd a villanykapcsolókat, kilincseket!
 1. Nyisd meg a csapokat! Zárd el! Könnyen megy? Nem csöpög? Nem folyik a WC? Nem látszik-e beázás nyoma? Vagy penészre utaló jelek?
 1. Kérd, hogy mutassák meg a leghidegebb hónapra vonatkozó fűtésszámát (ezt az igényedet előzetesen, a találkozó előtt jelezd) vagy ha átalányfizetés van, akkor a havi csekket (például közös költség, ha a gázfogyasztás benne van)
 1. Kérdezz rá a lakás alapfelszerelésére (bútorok)!
 1. Mennyire gépesített a lakás? Van hűtő, mosógép, tűzhely, mikrohullámú sütő stb.?
 1. Nézd meg alaposan, hogy milyen a lakás elrendezése: el tudnád magad képzelni benne, hogy ott élsz? Ha többen vagytok, akkor hogyan tudnátok felosztani az albérletet, hogy élhető legyen a helyzet mindenki számára?
 1. Ha teheted, nézd meg a szomszédokat vagy kérdezd meg a tulajt, hogy mit tud róluk!
 1. Kérdezz rá a szerződésre! Nagyon fontos, hogy legyen, Téged is véd és kérdezd meg, hogy van-e lehetőség, hogy bejelentsd magad ideiglenes lakcímmel?
 1. Érdeklődj, hogy van-e arra lehetőség, hogy nyáron ne kelljen bérleti díjat fizetned? Például a tulaj kiadja fizetővendégeknek stb. vagy csökkentett díjban állapodtok meg.

 

Hamarosan érkezik  a “Milyen szempontom alapján dönts az albérletről?” és „Hogyan válasszuk ki a megfelelő lakótársakat?” című bejegyzések és tippeket adunk, hogy jöjj ki jobban az albérlőtársaiddal!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.