Bizony lehetséges! Javaslom, hogy kertes házban lakók és a balkon kertészkedők mentsék el ezt a bejegyzést jövő tavaszig, amikor aktuális lesz ismét a krumpli ültetés.

 

Azaz a krumplihéj ültetés! Bizony ám, nem  a boltban vettem holmi vetőkrumplit.

 

Idén új kísérletbe fogtam, egyrészt a blog spórolós cikkeit gyarapítva, másrészt a katasztrófás projekt miatt. Emlékeztek?

Te hány napig élnél túl katasztrófa esetén?

Igazából nem volt tudatos döntés először, hogy én bizony krumplit akarok ültetni, mert utálom a krumplibogarakat és utálok krumplit kapálni. Meg egyébként is, díszkertem van.

Persze termesztek zöldségeket a magaságyásokban, mint például a pet palackos paradicsomok.

A pet-palackos csodamódszer: így lesz extra hozamú a paradicsomod

 

Na de krumpli? Ugyan már!

 

Igen ám, de a tavaly téli, 30 kg-s zsákos krumpli egy része kicsírázott a pincében. Akkor jutott eszembe, hogy mesélték a háborút megélt öregek, hogy amikor nagy volt az ínség, akkor nem krumplit vetettek a földbe, csak egy kis darab héjat, és abból is lett krumpli.

 

Hasznosítsd a krumplihéjat! További tippek a bejegyzés végén.

 

Hát persze, hogy egyből ki akartam próbálni!

 

Elkerítettem egy kis részt téglákkal, hogy mégse legyen nagyon csúnya kintről benézve (főutcán lakom), majd meghámoztam pár fonnyadt, csírás burgonyát. A megmentett részekből olasz krumplipüré lett, a csírás héjdarabkákat meg elültettem. Már jócskán túl voltam a krumpli szokásos ültetési idején, de „Próba, szerencse!” – gondoltam.

 

Sőt, később is, ahogy ettük a ványadt krumplikat, újabb és újabb helyre ültettem a csírás héjukból a kertbe: „Kintről nézve ez is zöld, meg az is zöld!” – felkiáltással, mert akkor már kevésbé érdekelt a díszkert kinézete. Jutott belőle a komposztrakásba is, oldalról bedugtam pár héjat, hátha…

 

 

Gondoltam, ha már csak 1 darab krumplim is lesz belőle, megérte.

 

És elkezdtek a növények kibújni a földből. Majd nőttek, nődögéltek. Persze akkor olvastam utána, hogy jobb lett volna árokba ültetni őket és később feltölteni a földjüket. Na majd jövőre!

 

Nagy várakozással vágtam neki a felszedésnek, lesz-e vajon alatta bármi is?

 

És igen, volt! Összesen majdnem 4 kg krumplit „szüreteltem” még a fagyok előtt, november közepén, és lett még 1 kg vető krumplim! Igazi finom újkrumpli, sárga, piros és lila fajtájú.

 

Az első “szüret”


ez lesz jövőre a vetőkrumpli, persze az aktuális csírás héjakon kívül

 

Hát így esett, hogy novemberben ingyen ehetek új krumplit (itt megmutatom, hogy mit főztem-sütöttem belőle)! Jövőre tartsatok velem és ültessetek ti is krumplihéjat!

 

Lakásban ez hogyan megvalósítható?

 

Egyszerű: vegyél egy nagy zsákot vagy egy szép dézsát (ha fontos a balkon dizájnja), aminek az aljára tegyél egy kis komposzttal kevert földet, tegyél bele pár csírás héjat, majd helyezd el a zsákot/dézsát az erkély egyik sarkába.

Ahogy nő a növény, úgy töltsd fel földdel a zsákot (kb 20 cm-es magasságnál), mint amikor a pet palackos paradicsomokat ültettük be nyakig a földbe, csak itt folyamatosan tesszük ezt.

 

A végén az egész zsák tele lesz krumplival!

 

Folyamatosan lehet otthon új krumplink, mert 10 hét alatt már készek a gumók, így az első adag (februári ültetéssel) jöhet a következő, majd még egy és még egy, egészen novemberig, vagy amíg meg nem érkeznek a talaj menti fagyok.

 

Szóval jövő februárban látogass vissza ide a blogra, és kezdjük el együtt az ingyen krumpli projektet!

 

Persze addig is barangolhatsz itt, mert rengeteg hasznos tippet osztunk meg veletek, legyen szó a háztartásról, egészségről vagy időspórolásról, és számos karácsonyi ötletet is olvashattok a következő időszakban!

 

És érdekel, hogy mire jó a krumpli héja még? Kattints ide:

Eddig a kukába dobtad a krumplihéjat? Ezután nem fogod!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!