Elég rossz élménnyel gazdagodtam a héten. Kedden hajnali 2 előtt arra ébredtem, hogy valaki trappol a lépcsőházban, aztán lentről az utcáról villogó fényeket láttam. Kitápászkodtam az ágyból, félig csukott szemmel az ablakhoz mentem, és azt láttam, hogy 5 tűzoltóautó, 1 mentőautó, 1 rendőrautó, és soksok egyenruhás áll lent. Pontosabban nem álltak, hanem dolgoztak, intézkedtek, én meg azon nyomban frászt kaptam.


Fel is ráztam azonnal a Zuramat, hogy “Asszem’ ég a házunk!” Szegény teljesen frászt kapott, kipattant az ágyból és az volt az első kérdése, hogy:

 

“Hol van a macskák szállítóboxa?”

 

Én meg csak tébláboltam, azt sem tudtam mihez kezdjek. Aztán eljutott a tudatomig, hogy meg kéne tudni pontosan mi a baj és hol. Férj ment a lépcsőházba szimatolni, de nem érzett füstöt (pedig általában azt is percek alatt megérezzük, ha valaki odaégeti a vacsorát).

Én az erkélyre mentem, és már láttam is, hogy dől a füst kifelé az egyik ablakon. Kicsit lenyugodtam, mert a lépcsőházunk másik felén volt az égő lakás, ráadásul akkor úgy láttam hogy a negyedik emeleten (mi az elsőn lakunk), gondoltam ha már ennyi tűzoltó van itt, nem fog átterjedni idáig a tűz. Reggel világosban láttam meg, hogy a harmadikon történt a dolog, de talán jobb is, mert így is nehezen hagytam abba a pánikolást.

Körülbelül ennyire tudnék hasznos lenni tűz esetén... forrás: giphy.com

Körülbelül ennyire tudnék hasznos lenni tűz esetén… forrás: giphy.com

 

Mindig azt hittem, hogy vészhelyzetben szuperül megállnám a helyem, hiszen az életben olyan precíz és összeszedett és logikus vagyok.

 

EGY LÓTÚRÓT! Egy ilyen helyzet annyira más mint a mindennapok, az ilyet nem tudod rutinból kezelni. Nagyon nagyon szerencsések vagyunk, mert nekünk még az épületet sem kellett elhagynunk, de azért felrémlett a szemem előtt, ahogy lent ácsorgok papucsban, és azon siránkozom, hogy mit is akartam kihozni mindenképp. Nem, egyszerűen használhatatlan vagyok stresszhelyzetben.
Ahogy a barátnőm mondta: Ő a szív, a férje az ész. Szerintem ez sokaknál így van, a pasik valahogy sokkal higgadtabbak tudnak lenni 🙂

Ráadásul nem csak a tűzkár a probléma!

 

Éjjel hallottuk ahogy zubog a víz a lépcsőházban, és láttuk is, hogy ömlik lefelé a lépcsőkön, még a mi szintünkön is. Azt gondoltuk, hogy biztos az oltáshoz használt víz az. Később kiderült, hogy eltört a radiátor, és abból ömlött ki rengeteg víz. Na most el tudom képzelni hogy nézhet ki az alattuk lakó, sőt talán még az ő alatta lakó otthona is, ha még a lépcsőházba is ennyi víz jutott.

Igen, ez nálunk történt sajnos 🙁
https://veol.hu/hirek/tuz-a-veszpremi-ejszakaban-kozel-harminc-ember-hagyta-el-otthonat-1799027

http://tenyek.hu/belfold/223733_az-erkelyre-masztak-a-tuz-elol.html

 

Sokszor beszélgettünk már a Zurammal arról, hogy mi lenne ha tűz lenne,

 

…idő függvényében mit és milyen sorrendben mentenénk, de ez olyan szintű képzelgés volt csak, mint amikor arról beszélgetünk mit tennénk zombiapokalipszis esetén, vagy mire költenénk a lottófőnyereményt. Ha ez a tűz most nálunk lett volna, hát biztos hogy én nem tudtam volna ésszerűen cselekedni. Ezért elhatároztam, hogy kicsit rákészülök az ilyen esetekre.

 

tűz

 

Amerika sok részén olyan gyakoriak a természeti katasztrófák, hogy az ott élők teljesen fel vannak készülve a menekülésre. A házukat is úgy építik, úgy rendezik be, hogy számítanak egy-egy hurrikánra, vagy más szörnyűségre. Nekem ez furcsa, és alighanem Magyarországon a legtöbbünknek szintén, mert jó esetben egész életed során egyszer sem lesz részed ilyen borzalmakban.

 

Ám most eldöntöttem, hogy megpróbálok máshogy állni a tárgyakhoz, és nem fogok ragaszkodni semmihez, de nehezen megy.


Most amíg ezt írom, egy konténerbe hordják le szegények a fél lakásukat. Elszenesedett bútorok, hűtő, tűzhely, és gondolom rengeteg személyes tárgy, emlék. Nem is tudom én hogy tudnám ezt feldolgozni.

Az új jelmondatom, hogy élményeket kell gyűjteni, nem tulajdont!

 

Férj is rákattant a témára, és talált egy ilyet:
http://pop.h-cdn.co/assets/cm/15/06/54d1518bd52ce_-_survival-checklist.pdf

Ez kicsit komolyabb, felkészít a vészhelyzetekre, háborúra, vagy akár poszt-apokaliptikus helyzetre is, szóval nem biztos, hogy mindent szó szerint követned kell, de alapnak jó. Leírja mit készíts össze otthon, mi legyen mindig az autóban, stb. Mi gyorsan nyomtattunk is egyet. 😉 Remélem, nem szorulunk rá soha.

 

Valamint teszek 1-2 óvintézkedést, ami jól jöhet:

  • Bescannelem a hivatalos iratokat (személyi, tajkártya, szerződések, biztosítási papírok, stb.)
  • Szintén bescannelem a fotókat, amik csak papír alapon léteznek
  • Hordozható winchesterre, vagy felhőbe másolom fel a fontos dolgokat (előbb említett scannelések, digitális fotók, pótolhatatlan fájlok)
  • Elgondolkodtunk azon is, hogy hasznos lenne ha tartanánk itthon egy tűzoltókészüléket
  • Ha kicsi gyermeked van, vele el is játszhatjátok, hogy merre és hogyan szaladnátok
  • Ha van valamilyen háziállatod, akkor az ő szállítódoboza legyen mindig elérhető helyen
  • Legyél tisztában azzal, hogy hol és hogyan tudod áramtalanítani az egész lakást, hogy elkerüld a még nagyobb bajt
  • Pakolhatsz magadnak/magatoknak egy Emergency Bag-et, ami akkor jön jól, ha felszólítanak, hogy akkor MOST tessék elhagyni az otthonod
  • Ha készpénzt tartasz otthon, akkor vagy valami éghetetlen dobozban legyen, vagy azonnal felmarkolható helyen

 

Ne feledd, minden esetben az élet a legfontosabb, azt kell először menteni! Nem történhet meg, hogy amiatt sérülsz, netán halsz meg, hogy még ki akartál hozni valamit, legyen az emlék, pénz, bármi!

Ez a bejegyzés most nem sikerült túl mókásra, de bocsássatok meg érte. Úgy gondoltam jó, ha ti is belegondoltok kicsit hogy mi lenne ha… Ha csak egy embert felkészültebben ér egy ilyen helyzet, már megérte!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved, gyere beszélgetni a facebook oldalunkra, szívesen fogadunk még ötleteket a témához!