Lia tegnapi bejegyzése a tűzről engem is elgondolkodtatott. Hogy mennyire védtelenek vagyunk – mármint mi, átlagemberek, mert Magyarországon – amióta nincs „honvédelmi oktatás” – szinte sehol nem foglalkoznak a lakosság vészhelyzetre való felkészítésével.

 

Rettenetesen felkészületlenek vagyunk. Ha azt gondoljuk, hogy ugyan már, láttam már elég ilyet az amerikai akció- és katasztrófafilmekben, simán menne ez nekem is, lehet, hogy éles helyzetben meglepődnénk. Valószínűleg csak kapkodás lenne a vége és a legfontosabb dolgok maradnának ki a vészhelyzeti csomagból, ha pillanatok alatt kellene összepakolnunk.

 

tűzeset miatti vészhelyzet

Hogyan készüljünk fel, ha tűz miatt el kell hagynunk az otthonunkat?

 

Milyen legyen ez a menekülőcsomag és mit tároljunk benne? Erről szól a mai bejegyzés. Hiszen ez is a Nagybetűs Élet egy lehetséges epizódja, jobb, ha felkészülünk rá. [Letölthető ellenőrző lista a bejegyzés végén]

 

Másnap sokat beszélgettünk Liával a helyzetről és eszembe jutott, hogy még régebben mennyit gondolkodtam azon, hogy vészhelyzetben mit vinnék magammal.

 

Még a gyerekek előtt a legfontosabb a számomra az emlékeim mentése volt, fotók, videók és levelek – úgy éreztem, hogy ha ezek elvesznének, akkor eltűnnék én magam is, szinte sírhatnékom támadt arra a gondolatra, hogy megsemmisülhetnek az emléktárgyaim. Láttam magam, ahogyan a tűzbe mennék értük, és mai szemmel az már annyira irreális képzelgésnek tűnik.

Ma már tudom, hogy nem a tárgyak és a múltbéli dolgok határozzák meg, hogy ki és mi vagyok, de azért biztosan szomorú lennék, ha elvesznének a gyerekekről készült videók, hiszen például Davidről szinte csak olyan felvételek vannak, amik csak szalagon vannak meg, mert még nem kerültek digitalizálásra. Ezen sürgősen változtatnom kell! Nem elsősorban azért, mert vészhelyzetre készülnék – bár ez is szempont – de a VHS kazettáink élettartama is a végéhez közelít már lassacskán.

 

vhs digitalizálás

Digitalizáljuk a régi felvételeket!

 

Lia említette a külső hordozóra és a felhőbe való mentést is:

 

Nálad megtörtént már? Vajon csak egy példányban? Tudod, hogy a profik azt mondják, hogy amiről csak egy mentés készült, azt gyakorlatilag már el is vesztetted? Mert a fontos dolgokról legalább 2 példány kell, nem elég, ha csak a gépeden tárolod vagy csak egy dvd-re mented.

 

De vészhelyzet esetén mégsem ezek a dolgok a legfontosabbak.

 

Az emberélet és a család védelme mindenekelőtt! Térjünk vissza az eredeti felvetéshez, és nézzük meg, hogy a profik mit ajánlanak, hogyan készüljünk fel arra,  ha például ha el kell hagynunk sürgősen az otthonunkat.

 

Milyen legyen a vészhelyzeti és/vagy a túlélő csomagunk tűz vagy földrengés esetén és mit tároljunk benne? Hol tartsuk?

 

A katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy egy maximum húszkilós hátizsákot vagy válltáskát használjunk erre a célra, hogy szabadon maradjon a kezünk. Tüntessük fel rajta a nevünket és címünket, mert az esetleges kavarodásban akár el is kallódhat a csomagunk. Ezt a hátizsákot célszerű a bejárati ajtó közelében tárolni, így ha bekövetkezne egy hirtelen vészhelyzet, akkor másodpercek alatt elhagyhatjuk a lakást.

Kezdjük a kisebb vészhelyzet esetével, amikor csak egy vagy maximum 2 napra kell elhagynunk az otthonunkat, mondjuk hirtelen tűz esetén

 

A menekülőcsomag tartalma:

 • 1,5-2 literes flakon víz
 • Magas energiatartalmú, tartós élelmiszer, például néhány müzliszelet, fehérjeszelet stb. Ha van, kérdezzük meg egy triatlonista vagy IRONMAN barátunkat, ő miket csomagolna be 😀
 • Váltás ruha, évszaknak megfelelően. Ha tél van, akkor sál, sapka, kesztyű legalább egy főnek, utána lehet cserélgetni stb. Mert egy 5 tagú családnak mekkora csomag kellene így? (Ezért érdemes az autóban is tartani egy táskát, erről majd később beszélünk.)
 • Polár pokróc, ami könnyű, vékony, mégis meleg (ősztől tavaszig, de néha nyáron is elkel)
 • WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő
 • Személyes higiéniai eszközök – A táskában lévő tartalék fogkefe akkor is jól jöhet, ha vendégünk jön, aki elfelejtett hozni magával. Ebben az esetben később pótoljuk 😀

 

 elsősegély csomag

Ne csak az autóban tartsunk elsősegély csomagot!

 

 • Elsősegély csomag
 • Fontosabb gyógyszerek, fájdalomcsillapító stb. Ha vannak olyan gyógyszereink, amiket naponta kell szednünk, akkor az azt tartalmazó dobozt mindig tartsuk olyan helyen, amit könnyen elérünk vészhelyzet esetében is. Amit én még mindenképpen betennék az a Sedatif PC. Ez egy stressz oldó szopogató tabletta, amit lehet adni gyereknek is. Egy ilyen helyzetben van, aki nehezen nyugszik meg és pánik esetén is hatásos!
 • Lakáskulcs másolata és pótkulcs az autóhoz
 • Másolat a fontos dokumentumainkról
 • Zseblámpa (éjszakai „kitelepítéshez” jól jöhet, plusz elemmel)
 • Egyszerhasználatos légzésvédő maszk, ha füst lenne a lépcsőházban, a semminél jobb és hamar elő lehet kapni. Persze igazából egy sál vagy más ruhadarab is megteszi, amíg leérünk a szabadba (főleg mondjuk a 10. Emeletről). Csak jobb, ha a kezünk szabadon van és nem az orrunk/szánk előtt kell tartani.
 • Ha dohányzunk, egy tartalék doboz cigaretta. Lehet, hogy ezzel mi leszünk a legnépszerűbbek az utcán történő várakozás során. 😀 Ha esetleg kicsennénk belőle, mert elfogyna a cigink, akkor ezt is pótoljuk, mint a fogkefét.
 • Egy lista a legfontosabb telefonszámokról. Mert ha a telefonunk olyan helyen van, ahol éppen már tombol a tűz? Vagy a kapkodásban elfelejtjük magunkhoz venni?
 • Készpénz, némi apróval. Ha lehet, ezt kezeljük vésztartalékként, ne költsük el fagyira, akkor sem, ha nem üt be a ménkű. Ahogy nő az infláció, növeljük az összeget 😀 (bár ez nem humoros dolog)
 • Papír, toll
 • Ha vannak kisgyerekek, akkor tegyünk be játékot, mesekönyvet is nekik, hogy meg tudjuk őket nyugtatni

A vészhelyzeti csomag ellenőrző listát letöltheted INNEN!

 

Mi az, amit még érdemes hirtelen felkapni, ha van pár percünk? Értéktárgyakat, készpénzt rejtő fémdobozt, külső merevlemezt melyen az emlékeinket, szerződéseket, iratokat tárolhatjuk digitális formában. Van esetleg más ötletetek? Írjátok meg kommentben!

 

Ez az összeállítás feltételezi, hogy ha már egyszer kijutottunk, akkor nem hagynak a sorsunkra, pár órát akár szabadban is eltölthetünk vagy lesz hová (barátokhoz, rokonokhoz) mennünk, valamint rendelkezésünkre áll az autónk is esetleg.

Persze sokan gondolhatják, hogy ugyan már, velem ez nem történhet meg! Miért gondoljunk a rosszra, még a végén bevonzom? Nos, a baj megtörténhet, igen, még azokkal is, akik azt gondolják, hogy velük aztán nem. Mi a rosszabb: most elkészíteni egy ilyen táskát és megfeledkezni róla vagy baj esetén rohangálni, mint egy lenyakazott csirke? (Bocs a morbid hasonlatért)

 

tűz

Tűz bárkinél keletkezhet. Vagy az is elég, ha a szomszéd nem tud főzni. Kép forrása

 

A következő bejegyzésben átnézzük majd, hogy milyen vészhelyzeti csomagot állítsunk össze, amit az autóban tárolhatunk, és ami nem csak vészhelyzet esetén tehet nagy szolgálatot. Azt követően pedig egy valódi – 72 órás – túlélőcsomagot is elkészíthetünk együtt, remélve, hogy soha nem lesz rá szükségünk.

 

Ti mit tennétek még az ilyen nem hosszan tartó katasztrófahelyzet esetére a csomagba?

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved, gyere beszélgetni a facebook oldalunkra (kattints a bannerra fent, oldalt), szívesen fogadunk még ötleteket a témához! Ha tetszik, amit csinálunk, egy lájknak is nagyon örülünk 🙂 Itt pedig elolvashatod, hogy mi történt Liával és miért írunk most erről a témáról: https://nagybetuselet.hu//tuz-van-babam/