Ismét egy vendégposzt Lizától, ezúttal lakberendezéssel kapcsolatban, fogadjátok sok szeretettel:

Azt már olvashattátok, hogy az élelmiszerek és a vízfogyasztás, mosószerek terén hogyan spórolunk. Most egy másik téma következik, mivel életmódunk a spórolás, így a lakberendezésben is a takarékosságra törekszünk.

 

Körbe néztem az ismeretségi körömben, jellemzően az ismert bútoráruházak egyikéből (vagy többől) vannak a bútoraik.

 

Mutatósak és egyébként is mindenkinek ilyen van, tehát megveszik.

 

Jellemzően nem csillagászati összegeket kérnek el értük, és tényleg nagyon sokan szeretik ezt a stílust. Mondjuk, egyik nap beszaladtam az egyik újonnan megnyílt áruházba, és az a blokk konyha ami nálunk elférne és tetszett, bizony 700 ezer Ft lett volna (tudom asztalossal pedig 1 millió).

 

Másik tábor az “antikbútoros”, nehéz és drága bútorokkal.

 

Bizony ehhez megfelelő méretű lakás /ház is kell. Mert a panelba beraksz egy rokokó tálalót és többet be nem mész 🙂 Mi viszont szeretjük az egyedi stílusú, időtálló darabokat.

 

A férjemmel (Aranykezű Csabi: lásd csirketraktor) már kitanultuk a bútorfestés csínját-bínját. Mikor tavaly megvettük a házunkat, cél volt, hogy egyedi legyen a berendezés és minél olcsóbban.

 

Mutatok néhány saját bútort:

 

 

Lomtalanításból származó, nagyon szép formájú szék, átfestve. Sok réteget égettem-csiszoltam le, de szerintem megérte.

 

Szerencsére volt segítségem 🙂

 

Ezt a szekrényt egy pince mélyéről kaptuk:

 

 

20 évet állt lent, csepegett rá a víz. Aranykezű Csabi hetekig simogatta mire újraélesztette. Ugye milyen szép lett? Igazi vintage darab.

 

Ez a szekrény még fából van:

 

A fotók nehezen adják vissza a bútorok igazi színét

 

Nagyon nehéz, ketten alig bírtuk el 🙂 . Anyósom lakásában volt jó sokáig. Átfestettem. Most ez az olíva zöld és drapp kombináció lesz a konyhában (ami étkező is).

 

Ilyen volt korábban

 

Még nem vagyunk teljesen készen, de már alakulunk. Egyre szebb és érdekesebb a házunk.

 

Ha te is szeretnél spórolni és egyedi bútorokat festeni, csak bátorítani tudlak.

 

Mindent meg lehet tanulni, az interneten rengeteg videót és közösséget találsz ebben a témában.

 

Ha olcsón akarsz berendezni pl.egy albérletet:

  • Kérdezz körbe családi és ismeretségi körben, nincs-e valakinek olyan bútora, ami jó állapotú de nincs szüksége rá, de sajnálja kidobni
  • A bolhapiacok filléres kincseket rejtenek
  • Nagyon sokszor látok hagyatékból ingyen meghirdetett bútorokat (és egyéb dolgokat, pl. konyhafelszerelést)
  • Aukciós és facebook csoportokban rengeteg a filléres (csak vigyék már el) bútor hirdetés
  • Haladóknak és erős idegzetűeknek: Lomtalanítások…be kell valljam, én imádom 😀 Az “őrzőkkel” lehet alkudozni, én szoktam. Nagyon imádom ezt a hangulatot, engem még sosem ért atrocitás

Az összeszedett bútorokat pedig szépen le lehet festeni. Vagy lemosva nagyon jól tudnak mutatni modern környezetben is a retro bútorok. Most egyébként is divat lett a kredenc 🙂

 

A környezetvédő énem is örül, ha újrahasznosítok,

 

…hiszen az újonnan előállított bútor nem kevés energiába kerül, környezeti hatást okoz (pl. ki kell vágni hozzá jó néhány fát, vegyszereket és rengeteg vizet használnak az előállításukhoz).

Bátorítalak, ha pl. továbbtanulás miatt albérletbe költözöl, oldjátok meg olcsón és kreatívan a berendezést. Otthonos lesz és nagyon jó bulikat lehet ilyen környezetben is rendezni (és nem sajnáljuk annyira, ha elszabadul a hangulat 😉 )

 

Írta és a fotókat készítette: Ludmann-Vank Liza

Liza további vendégposztjai:

A Freegan mozgalomról és a hazai “sárgacímkésekről”: Te ennél a szemétből?

Bodzaszörp készítésről: Az erdők ajándéka, a bodzaszörp. Így készítsd otthon!

Liza cikke eszembe juttatott egy szintén a “fiókban” porosodó cikket (mint a jégkrémkészítős), a mi bútorfestős sztorinkról. Ha nem tévedek, Lizát is én fertőztem meg a bútorfestéssel kapcsolatban, a régi, kedvenc fórumonkon 😀 A napokban előveszem és megosztom Veletek!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!