Hogyan készíts otthon, gyorsan ható jégoldót az autó szélvédőjéhez? Erről szól Liza mai vendégposztja.

Az ötlete engem is felvillanyozott, mert bár használom az általa ajánlott anyagot, és írtam is róla, ám ez a felhasználási mód nekem is új. Emlékeztek arra, hogy miből készült a házi páramentesítőnk, a drága bolti tabletta helyett? Ha nem, és nálad is gond a penész, akkor feltétlenül olvasd el ezt a cikket is:

Páramentesítő sufnituning

Fogadjátok hát szeretettel Liza bejegyzését arról, hogy hogyan készített otthon jégoldót a kocsi szélvédőjére:

 

Környezetbarát jégoldó házilag, fillérekből

 

Mivel beköszöntött a tél, és mi erdő mellett lakunk, ahol a hőmérséklet mindig néhány fokkal alacsonyabb, mint a városban, így minden reggel bizony rá van fagyva a pára a kocsimra. Sajnos nem megoldott a fedett parkolás, és 3 gyerekünk van, minden elindulás egy káosz, hogy mindenki időben a megfelelő intézménybe beérjen. Minden perc számít.

 

Na meg ki az, aki szeret reggel jeget vakarni a szélvédőről? Én nem.

 

Egyik reggel arra ébredtem, hogy mint a rajzfilmekben, felgyulladt a kis lámpa,  belém hasított egy gondolat: kalcium klorid! A páramentesítő készülékbe már a kalcium-klorid pelyhet használom, mert jóval olcsóbb, mint a belevaló tabletta.

 

Mit kell tudni a kalcium-kloridról?

 

kalcium-klorida kalciumnak a klórral alkotott ionos vegyülete. Vízben nagyon jól oldódik. Szobahőmérsékleten szilárd sót alkot. Alkalmazása nagyon sokrétű, például az utak síkosság mentesítéséhez és cement-adalékanyagként is használják.

Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, ezért jégolvasztásra is alkalmazzák. Az utakra szórva hatékonyan felolvasztja a jégpáncélt, és oldott állapotban kevésbé káros a növényekre, mint a nátrium-klorid, valamint alacsonyabb hőmérsékleten is használható.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kalcium-klorid

 

Elővigyázatossági előírások:

A kalcium-klorid erősen irritáló szer, használata során kesztyű és védőszemüveg viselése ajánlott, valamint kerülni kell a közvetlen belélegzést.

Bár kezelése különösebb körültekintést nem igényel, a szervezetbe légzés folyamán vagy a szájon át bekerülve égési sérüléseket okozhat.

 

Végiggondoltam: A neten jelenleg ecet+víz, valamint víz+alkohol és mosogatószer kombinációjú oldatokat gyártanak jégoldásra. Nem próbáltam, de ettől még jó lehet. De ezek büdösek (nekem). Ráadásul jártam már úgy, hogy a -40 fokig jó ablakmosó folyadék ráfagyott simán a szélvédőre, mikor próbáltam vele gyorsítani a leolvadást.

Ugyanakkor a kalcium-klorid vízoldékony, szagtalan, nem roncsolja az autófényezést és környezetbarát. Vízbe keverve leadja a hőt, vagyis nem fogja megrepeszteni a szélvédőmet, ahogy hirtelen hőt termel, ami lássuk be, nem egy hátrány. Olyan hígítást kell kitalálni, ami még hatékony, de nem fagy bele pl. a szórófejes flakonba, hisz a hideg éjjeleken is a kocsimba szeretném tárolni, reggel viszont használnám.

 

Hogyan készült a házi jégoldó?

 

Elővettem a kalcium-kloridot. Környezetbarát útszóró sóként lehet vásárolni a legtöbb nagyáruházban és gazda boltokban. Én 10 kilós kiszerelésben vettem. Ez 3890 Ft volt az Obiban, de persze következő héten a Tescoban 2650-ért láttam. De amikor vettem még nem volt a Tescoban. Kikészítettem egy evőkanált, egy kiürült szórófejes flakont és mértékes poharat.

 

Készíts jégoldót házilag az autó szélvédőjére

 

Így néz ki a kalcium-klorid pehely. Nagyon fontos, hogy szem-és nyálkahártya irritáló, óvatosan bánjuk vele, ne poroljunk, gyerekek előle elzárva kell tartani, mert súlyos égési sérüléseket tud okozni.

 

Óvatosan bánjunk a kalcium-kloriddal!

 

Kimértem 3 dl hideg vizet, majd belekevertem 1 jó púpos evőkanál kalcium-kloridot a mérőpohárba, majd jól elkevertem. Az egész kb. fél perc alatt feloldódott.  Ilyen fehéres csapadék keletkezett. Érezhető volt keverés közben, hogy meleg.

 

Jégoldó készítése otthon – tényleg ennyire egyszerű!

 

Kimentem az autóhoz. Nem indítottam be, így nézett ki ma reggel. Jó vastagon ráfagyva a jég.

 

Bosszantó, ha reggel sietni kell és ilyen jégréteg fogad minket a szélvédőn

 

Ráspricceltem az oldatot. Azonnal lehetett látni, hogy oldja.

 

Egy jégoldó, ami azonnal hat!

 

Töröltem az ablaktörlővel kettőt, majd újra fújtam még rá egy kicsit ahol még maradt jég…Ilyen lett:

 

 

Bentről ezt láttam..vagyis tökéletesen leoldotta.

 

Tökéletesen működik!

 

Az egész folyamat nagyjából 1 percet vett igénybe.  Ugye milyen szuper? Nem volt jelentős fogyás a flakonból.

Eltelt 2 óra, odakint  még 0 fok alatti a hőmérséklet, és jelentem a flakonban a keverék nem fagyott meg!  Ezt majd még reggel is meg kell néznem, de úgy gondolom ez működni fog.

 

Költségei: 3 dl víz, 1 púpos evőkanál kalcium-klorid. Megsaccolni se tudom, de 50 Ft alatt, az tuti. Már kerestem még egy szórófejes flakont, kevertem a férjemnek is egy adagot.

Írta és fotózta: Liza Vank Ludmann

 

Köszönjük Lizának ezt a nagyszerű tippet! Ezt én is tuti kipróbálom. Még azon is morfondíroztunk, hogy vajon a páramentesítőbe alulra lefolyt oldat vajon alkalmas lenne-e erre a célra? Tesztelni fogjuk!

 

Liza fillérekből készült, saját kezűleg átfestett konyhájának – amiről már itt a blogban is írt – egyébként máshol is a csodájára jártak:

 

Meg­mu­tat­ták kony­há­i­kat a ma­gyar há­zi­asszo­nyok, csupa gyö­nyö­rű­ség!

 

Olvastad már a cikkünket a kollagénes levesről?

Ha rugalmas bőrre vágysz, ezt a levest edd!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!