Olcsójános, spúr, smucig, garasoskodó, sóher, anyagias, fösvény, skót, zsugori, kicsinyes, fukar, uzsorás, szűkmarkú, fillérferi, fogához veri a garast, kuporgat…

 

sokféle jelzővel illetik azokat, akik „spórolnak”.

 

Csináltam egy kisebb közvélemény kutatást, és az eredmény az volt, főleg a 40-es 50-es korosztályban, hogy sokan még mindig összekapcsolják a spórolás gondolatát a kicsinyességgel, a fukarsággal, és senki sem szeretné, ha azt gondolnák róla, hogy spúr.

Néhány éve még egyértelműen ciki volt a spórolás, ment a – már elnézést – eszetlen költekezés, ha kellett, ha nem, plazma tv karácsonyra, hát persze, hogy hitelre, mert a szomszédnak is van, újabb és újabb elektronikai eszközök, új autó.

Aztán jött a válság, a svájci hitelek bedőlése, és sokaknak kénytelen-kelletlen összébb kellett húzni a nadrágszíjat, de ezt a külvilág felé még mindig kínos volt közvetíteni.

 

Mert a pénz a mozgatórugója a mai társadalomnak. Irigyeljük, akinek van, igenis boldogít, és mindennél többre becsüljük a pénz által nyújtott biztonságot. De azt tudtad, hogy a világ leggazdagabb emberei nem szórják a pénzt eszement módon és nem élnek fényűzően sem? Legtöbbjük úgy ért el az anyagi függetlenségig, hogy okosan és szerényen költött.

 

De hol van a határ spúrkodás és a takarékoskodás között?

 

Van féktelen pénzszórás, és van esztelen spórolás.
Az előbbi jól esik, de hosszútávon nem célravezető.
Az utóbbi szánalmas, és semmi örömet nem lelsz benne.

 

Találd meg a Te egyensúlyodat!

 

A spúr, a fösvény önmagával szemben is az. Görcsösen ragaszkodik a javaihoz, nem azért spórol, hogy önmagának is jobb legyen, saját magától is sajnálja. A fösvények az érzelmeikben is azok. Mint Moliére Harpangonja, Illyés Gyula tömör megfogalmazásával: ‘Érzelem éppúgy nincs benne, akár az aranyában.’

 

A „nagyon spórolósok” sokszor már bizonyos dolgokban az igénytelenség szintjét is súrolják.

 

Például láttam egyszer egy sorozat pár részét a TLC csatornán: Extrém fukarság címmel. A műsorban olyan embereket mutatnak be, akik folyamatosan keresik, hogyan csökkenthetnék leleményesen a költségeiket, de legtöbbjüknél már elfajult a takarékosság:

 

  • Van, aki mosható WC papírt csinált és az egész családnak azt kellett használni és a WC melletti szennyes tartóba dobni (blöee).
  • Volt aki az étteremben nemcsak, hogy a legolcsóbb dolgot rendeltette a feleségével a házassági évfordulójukon, de még a szomszédos asztalokhoz is odament megkérdezni, hogy a maradékot meg akarják-e még enni, és ha nem, akkor elkérheti-e, és bedobozolva hazavitte. Na ez ciki, szegény feleségnek mindig égett is a feje rendesen!

 

Takarékoskodni azonban más jelent.

 

Szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy lehet trendi dolog is a beosztás. Lehet izgalmas, szükség van a kreatív énedre, tudatosabbá válsz más dolgokban is például. Arról nem beszélve, hogy mennyi minden másra lehet elkölteni azt, amit a helyes beosztással és odafigyeléssel megspórolunk!

 

Spórolás, beosztás

Helyes beosztással sok minden másra költhetsz, amire vágysz!

 

Gondolj csak arra: szívesen lehúznál egy vadiúj mobilt a wc-n? Vagy kidobnál egy új edzőcipőt (tetszőlegesen helyettesíthető más, általad vágyott ruhadarabbal) a kukába? Hát persze hogy nem! Pedig sokan ezt teszik! Ha csak egy kicsit odafigyelsz a környezetedre, arra, ahogyan élsz, és lépésről-lépésre bevezetsz egy-két új „szabályt” az életedben, meglátod, hogy mennyi pénzt megtakaríthatsz, és milyen jó érzés ezt arra költeni, amire igazán szeretnéd!

Oké, eldöntöd, hogy mától tudatosabb leszel. De hogyan kezdj neki? Hol marad akkor a “na, ezt megengedhetem magamnak” érzés? Semmi luxus nem fér bele a hétköznapokba?

 

Ne aggódj, erről szó sincs!

 

Hacsak nem kerülsz hirtelen olyan helyzetbe, hogy azonnal szükség van a megszorításokra, nem kell egyik napról a másikra teljesen felforgatnod az életedet és mindenen spórolni! Azt szoktuk mondani egy nehéz helyzet előtt, hogy „Gondolj az elefántra!” Mert hogyan lehet megenni egy elefántot? Falatonként!

A lépésről lépésre szabályt nagyon jól fogalmazta meg Szalai Gabriella az angolnyelvtanitas.hu oldalán. Gabi ezt így mondja: „Olyan aprócska lépésekben emeld a dózisod, amit meg sem érzel! Tudtad, hogy ha minden nap csak 1%-kal jobb vagy, akkor James Clear képlete szerint az év végére majdnem 38-szor jobb leszel?”. Olvasd tovább, érdemes, ha angolt tanulsz, meg pláne:  kattints ide!

 

Szóval legyen egy kaland a spórolás!

 

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!