Vagy a gyerek összetépte. A kutya megrágta. Bementél a strandon a vízbe, pénzzel a zsebedben. Lehánytad egy buliban.

 

mosás

Forrás: gif-kings.com

 

Első pillanatban idegbajt kapsz, és már temetnéd a pénzt. Aztán megpróbálod menteni, ami menthető, szétválasztani, összeragasztani.

 

Ne tedd! De ne is aggódj, hiszen lehet, hogy van megoldás!

 

Ugyanis tudtad, hogy ha a papírpénz roncsolódik, de több, mint a fele, azaz 51%-a megvan, akkor megkapod a névértékét?

Nagyon fontos, hogy bármi is történik a pénzzel, ne próbáld meg helyrehozni, mert lehet, hogy több kárt okozol, mintha nem teszel vele semmit.

 

Tedd egy tasakba és vidd be a Magyar Nemzeti Bankba. Ha nincs a közeledben, akkor postázhatod is!

 

Az MNB szakemberei aztán azonosítják a darabokat, aztán ha az adott bankónak több, mint fele megvan, akkor kifizetik neked. Az sem baj, ha annyira kimostad, hogy nem látszódik rajta semmi, hiszen UV fény alatt látszik majd, hogy milyen címletű volt.

 

Mit tegyél, ha nem sikerül minden darabot megtalálnod?

 

Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50%-ot, az térítés nélkül bevonja a forgalomból. Az ily módon bevont bankjegyet az MNB 30 naptári napig őrzi, majd megsemmisíti.

Viszont ha időközben találsz még darabokat, mert mondjuk kitojja a kutya 😀 vagy előkerül a mosógép szűrőjéből, akkor azokat is beviheted és, ha összejön az 51 %, akkor ismét jár a lóvé 😀

 

Próbálkozhatsz a helyi banknál vagy a postán is,

 

…mert az MNB MNB rendelete alapján kötelező számukra a sérült bankjegyek és érmék címletváltás keretében történő átváltása, valamint az azonos címletben történő cseréje is, de szabhatnak bizonyos feltételeket, például díjat számíthatnak fel érte, illetve településenként csak egy hitelintézet kötelezhető erre, így érdemes utánajárni, hogy hol foglalkoznak ezzel!

Forrás: https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme/bankjegyeink/hianyos-serult-szennyezett-penzek

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!