Visszaértünk Olaszországból (tudjátok, a Bolognai Egyetemre ment a fiunk és őt, illetve a 3 hónapi ellátmányát vittük ki), és a készülődés utáni romeltakarításban vagyok éppen 😀

Addig is fogadjátok szeretettel Liza újabb vendégposztját:

 

Készülődés az őszre-télre, az indián nyárban 🙂

 

Nem tudom, hogy neked vannak-e általános iskolás gyerekeid, de gondolom már túl vagy a könyv és füzet csomagolásokon (minden évben kiakasztom magam vele). Jelentem, hősiesen megvettem  mindent (azt hittem, mert aztán mindig kiderül, hogy kell még ez-az) és becsomagoltam mindent, amit kellett a 2 gyereknek (szerencsére a harmadiknak – illetve nekem –  még van majdnem 5 évünk, hogy iskolába menjen).

 

Megpihentem egy napra és átgondoltam, mik a teendők.

 

A kert utolsó erejével hozza a feldolgozni valókat, így nem unatkozom. Szilvalekvárt is főztem, meg szörpöt, nagyon finomak lettek.

Az igazi nagy feladat számomra az őszi illetve téli holmik átnézése, kiválogatása. Megnézzük, kinek mije van, mit nőtt ki, mit lehet még használni. Van-e szükség új ruhákra (leginkább használt vagy turis holmikat preferálom, környezetvédelmi és gazdasági okokból).

Az előszobában van egy szekrényem, ilyenkor kiborítom a sapkákat és kabátokat, overállokat.  Jelenleg így néz ki:

 

 

A kupac a meguntuk, nem tetszik, elkopott, senkire sem jó adag.  Szeretem ilyenkor átmosni őket, egy gyors mosással, hogy frissek legyenek (természetesen tisztán teszem el őket).

A nappali melegeket kihasználva, így néz ki a szárítónk:

 

 

  • Kimosom és a napon illatosítom őket. Nincs annál rosszabb, ,mikor a hirtelen hidegben, reggel kapkodva kell valamit előhúzni a szekrény mélyéből.
  • Ilyenkor szoktam átmosni, átnézni a téli pót-takarókat illetve azokat a textileket, amelyek nagyobbak, nehezen száradnak majd az átmeneti időszakban, ezért indokolt lenne szárítógépeznem (ha lehet nem használom, környezetvédelmi okokból).
  • Ha úgy ítéled meg, a legszuperebb és leggazdaságosabb  egy alapos átszellőztetés, szintén a kellemes nappali melegben.
  • Szeretem a készleteket felmérni mind a főzési alapanyagok, mind a ruhák terén.
  • Ilyenkor kezdem el átválogatni a gyerekek ruháit, elteszem a kis nyári ruhák nagy részét és előszedem az őszi és téli kollekciót, megnézem mi az amire szükség van.
  • Ilyenkor már előszedem a kötés és horgolás kellékeit, számomra az a téli esték elmaradhatatlan kelléke 🙂

Szeretettel írta: Liza

Lizát a csirketraktoros cikkben ismerhettétek meg:

Mi a fene az a csirketraktor…avagy River Cottage Pestimre

Aztán megosztott velünk egy nagyszerű bodzaszörp receptet, és olvastátok a cikkét a Freegan mozgalomról?

 

Ígérem, hamarosan én is újra jelentkezem, már rengeteg bejegyzés vár publikálásra:

  • lesz újabb interjú futós anyukával
  • aztán elmesélem, hogy hogyan lehet szuperül tárolni a rengeteg kaját, amit Davidnek vittünk a kis szobájába, talán hasznos ötleteket meríthettek, ha koleszos a gyerek vagy kicsi az albérleti szoba
  • készíthetünk együtt köhögés elleni szirupot szinte ingyen
  • és jönnek a megígért készétel konzerv receptek is!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!