Mi az a dhal? Tulajdonképpen hüvelyesekből készülő főzelék, de ne gondoljatok a mi hagyományos menzás főzijeinkre, ebben aztán nem találtok rántást! Ez a lélekmelegítő recept nagyon jól esik egy hideg estén,  de ahhoz is tökéletes, ha éppen kevés a köret a húsételünkhöz, mint ahogyan  a múltkori csirkecombos receptben említettem.

 

Nem, ez nem kutyakaja, hanem egy igazán finom, indiai sárgaborsó “főzelék”, sok-sok fűszerrel

 

Akkor változott meg a hüvelyesekhez fűződő konyhai kapcsolatom, amikor rátaláltam Főzelékes Feri blogjára évekkel ezelőtt, azon belül is a currys-sárgarépás „lencsefőzelék” receptjére, és egy új világ nyílt ki a számomra.

 

Rájöttem, hogy egy főzeléknek nem feltétlenül kell olyannak lennie, ahogyan mi azt a menzán ettük vagy eszik manapság is a gyerekek.

 

Azóta pedig, hála Gábor bácsinak, jelentősen megnőtt az itthoni fűszerkészletem, így szabadjára engedhetem a fantáziámat és alkothatok keleti ízvilágú dhalokat.

 

Fűszeres sárgaborsó dhal

 

Hozzávalók:

  • 500 gr sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma és 1 fej lilahagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál curry por:

A curry tulajdonképpen egy fűszerkeverékek, amit saját magatok is összeállíthattok, fő alkotóeleme a koriandermag, és tartalmaz(hat) még római köményt, fekete borsot, chili-paprikát, görögszénát, gyömbért, chilit és kurkumát. Az egyéni ízesítés miatt mindig teszek hozzá még extra curry hozzávalókat:

 

  • 2 mokkáskanál szárított, vagy egy 2 cm-es darabka friss, reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt chilipaprika vagy 1 egész chili
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csipet szerecsendió

Valamint:

  • Olívaolaj
  • 1 dl paradicsomszósz

 

Elkészítési mód:

 

  1. Áztasd be a sárgaborsó 1-2 órára, majd öntsd le róla a vizet és öblítsd át.
  2. Tedd fel főzni  annyi vízben, hogy ellepje, egy magasabb falú lábasban.
  3. Maradj mellette, mert ahogyan elkezd forrni a víz, iszonyú nagy hab keletkezik, ami könnyen kifut. Ezt a habot szedd le róla, közben a hőmérséklettel (gáz vagy villany) tudsz játszani, hogy forrjon azért, de ne keletkezzen olyan mennyiségű hab, amit nehezen tudsz egyszerre leszedni. Ha már nem habzik, húzd le a lángról és tedd félre.

 

 

  1. Készítsd el a curry alapot: először olívaolajon (ha nincs, akkor más növényi olaj is jó) pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymákat,
  2. majd reszeld bele a fokhagymát és a gyömbért. Ha nem friss, akkor szórd rá a gyömbérport.
  3. Tedd bele az apróra vágott chilit (ha friss, ha nem, akkor a chiliport vagy szárított chilit
  4. Végül szórd bele a curry port és a római köményt is. Mindezt villámgyorsan, együtt, nehogy megégjenek a hozzávalók, így jobb, ha mindent előre a kezed ügyébe készítesz.
  5. Fél perc pirítás után add hozzá a paradicsomszószt és egy kis vizet, nehogy leégjen (már legyen odakészítve egy kis pohár víz is a főzés elejétől kezdve a tűzhely mellé).

 

 

  1. Pár percig forrald, majd add hozzá a sárgaborsót, a vízzel együtt, amiben főtt, és adjál hozzá még vizet.
  2. Sózd, tegyél rá fedőt, majd állítsd kisebb lángra. Néha nézz rá, kevergesd meg és pótold a vizet, ha úgy érzed, hogy szükséges!
  3. Főzd kb 1 óráig, amíg a sárgaborsó megpuhul. Lehet sűrűbbre főzni vagy hagyhatjuk kicsit több lével is.
  4. Ekkor eldöntheted, hogy hagyod-e, hogy legyenek benne harapható darabok vagy akár az egészet leturmixolhatod egy botmixerrel.

 

Nagyon finom étel, akár vegetáriánus fogásként vagy köretként is tökéletes,

 

…de ehetitek főzelékként is, valamilyen hús feltéttel vagy curryként, rizsre halmozva. Ebből az adagból mi kétszer szoktunk enni, a felét mindig fagyasztom, de üvegben is eltehető, turmixolás előtt gőzöld ki úgy, mint az üveges pörköltet:

Készétel konzervek gyártása otthon? Lehetséges!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!