Tőlem ne várjatok pörkölt, meg paprikáskrumpli recepteket, mert bevallom ilyeneket még sose csináltam, de logikus okokból: nem is szeretem az ilyen hagyományos ételeket!

Barátnőm a másfél éves kisfiával nálunk aludt, és a biztonság kedvéért megkérdeztem mit főzzek, mit ennének szívesen. A válasz paradicsomos káposzta. „Hátööö… én olyat nem tudok”- vallottam be. Akkor kelkáposztafőzelék. „Fúúúúj, olyat sem!” Akkor bármi más főzelék fasírttal? NEMNEMNEM és NEM! Ezután udvariasan visszakérdezett, hogy miért, mit terveztél? Elmondtam a fejemben összeállt menüt: tortillatekercs csirkehusival, zöldségekkel, paradicsomszószos gnocci, stb… mire a válasz: hát ezek meg mik? Eszik vagy isszák?

 

Egy szó, mint száz: különbözőek vagyunk, különböző skillekre van szükségünk, nem lehet mindenkire ráhúzni ugyanazt a sablont.

 

Nincs egy lista, hogy csakis ezeket kell tudnod, de ezeket mindenképp.  Főzz örömmel, kreatívan, egyetek olyan dolgokat, amiket mindannyian szerettek! Bátran kísérletezz, a legtöbb recept nem szentírás, csak egy inspiráció, ami elindít.

 

Könnyű elcsábulni, de inkább oszd be okosan!

Könnyű elcsábulni, de inkább oszd be okosan!

 

Mivel mindketten rendelkezünk visszafizetendő diákhitellel, sőt a lakásunk sem az ölünkbe pottyant, hanem arra is minden hónapban levonják a törlesztőrészletet, így egy szabad szemmel alig látható összeget kell beosztanunk két emberre és két macskára (ők se nem dolgoznak, se nem segítenek itthon, igazi ingyenélők, felháborító! 😀 ). Sokszor mondja a Zuram, hogy biztosan varázsolok, mert nem érti, hogyan lehet ennyi pénzből kijönni. Míg sokan ennél jóval nagyobb jövedelemmel is nyavalyognak, hogy nem jut erre meg arra, én inkább okosan beosztom.

Mindig áttanulmányozom az akciós újságokat, és listát írok arról, hogy mit kell venni.

 

Sokat járom a boltokat, kifigyeltem már, hogy melyikben mikor mit áraznak le. Sokszor veszek „lejárós” élelmiszert, persze ésszel. Mindig alaposan megvizsgálom, hogy a zöldség ne legyen ronda fonnyadt, a húson SEMMIFÉLE elváltozás ne látszódjon, se színe se állaga ne legyen fura, a csomagolása is ép legyen. Ha egy kicsit is nem tetszik és viszolyogsz tőle, akkor inkább HAGYD OTT! Ha nem tudod majd jóízűen megenni, akkor lőttek az egésznek, és még beteg is lehetsz.

De nagyon sokszor tökéletes dolgokat lehet találni leárazva, ami még hetekig felhasználható. A gyártó köteles valami dátumot ráírni a termékre, a bolt pedig nem adhatja már el ez után, ezért kell leáraznia. Persze sokszor van, hogy 1-2 ÉV múlva lejáró dolgot (lekvár, öntet, pác) találok akciós címkével, ezeket nem értem, csak szimplán örülök neki. Ami még furább, hogy nem élelmiszerek is szoktak így felbukkanni: vettem már szemeteszsáktól elkezdve, kapcsos tortaformán át, szivacsig bezárólag rengeteg dolgot, fillérekért.

 

Szóval járj nyitott szemmel, haverkodj össze az eladókkal, figyeld ki, hogy melyik boltban mi a szokás.

 

A túlérett banán féláron – nem a folyós, ami körül már muslicák lengedeznek!!! – például a legtökéletesebb alapanyag turmixnak, fagyinak. A húsokat megfelelő adagokra osztva máris lefagyaszthatod, vagy kisütheted. Az aznap lejáró tej nagy valószínűséggel még másnap is jó, ha ivásra nem is fogy nálad sok, de készülhet belőle puding, tejbegríz, madártej, stb. Valamint mérlegeld a kockázatot: mi az az ár, amiért érdemes bevállalni, hogy esetleg rossz. Én múltkor 49 Forintért találtam literes tejet, aznapi dátummal. Vettem belőle négyet, mert úgy számoltam, hogy az még mindig csak 1 doboz teljes ára, és 1 csak jó lesz belőle. Végül mind a 4 finom volt, nem savanyodott meg egy sem.

Ügyelj rá, hogy ne kapjon el a gépszíj, mert az nem spórolás, ha esztelenül összevásárolsz mindent, mert olcsó,

 

…aztán fogalmad sincs mire jó, mit lehet belőle főzni. Vagy ha annyit veszel lejárós húsból, hogy egyszerűen nincs időd felhasználni, a mélyhűtőbe már egy szem borsó se férne be, így megromlik, és ki kell dobnod. Akkor nem 500 Forintot spóroltál a féláras darálthúson, hanem pont 500 Forintot hajítottál ki a kukába!  Nagyon fontos, hogy tisztában legyél a kilós árakkal, mert nem mindig éri meg valami, csak azért mert akciós matricát ragasztottak rá! Ne legyél lusti, nézd meg a polcon más hasonló termékek árait, ezután dönts, hogy megéri-e.

 

Készletezz okosan!

 

A lakásunk mindössze másfél szoba, de azért próbálok úgy ügyeskedni, hogy az alapvető dolgokból mindig legyen itthon tartalék. A spájzot már rég kinőttem, így nálunk a legváratlanabb helyeken is kajára lehet bukkanni! Beépített szekrényben a télikabátok alatt, könyvespolc végében, virágtartó állvány alatt…  Hiszen nincs annál rosszabb érzés, mint mikor elfogy például a ketchup, és meg kell venni teljes áron, mert épp egyik boltban sincs rá akció, majd pedig 1-2 hét múlva meglátod valamelyik reklámújságban párszáz Forinttal olcsóbban. Ha teheted, inkább ilyenkor vegyél belőle többet, persze mindig nézd meg meddig áll el!

Még egy trükk, hogy a hűtőn tartok egy mágneses jegyzettömböt tollal, és amikor valami fogyóban van, rögtön felírom. Amikor pedig nézegetem az akciós újságokat és listát írok belőlük, akkor ezek a tételek is rákerülnek. A mélyhűtő tartalmáról listát vezetek, mert nagyon ramaty érzés lefagyott ujjakkal túrni a rekeszeket, hogy:

 

„Ne már, hogy nincs egy kis kukorica, hát úgy emlékeztem maradt még!”

 

Próbáld inkább mindig feljegyezni, hogy mit tettél be és mit használtál már el. Azt ugye mondanom se kell, hogy a zacskókra, dobozokra írj dátumot, na meg hogy mi van benne. Elég nagy pofára esés, ha kiveszel egy sertéscombot rántotthúsnak, és kiderül, hogy felkockázott csirkemell az. Igen, van ilyen, hiába gondolod még fagyasztás előtt, hogy simán megismered, amikor összeállt egy tömbbé, már nem fogod. 😛

Olyan sokszor akadok ígéretes cikkekre, hangzatos címekkel, mint például “Spórolj ezreket a rezsin”, “10 trükk, hogy kevesebbet költs”. Mindig izgatottan ugrom neki ezeknek, de soha semmi újat és értelmeset nem olvasok. Többek közt ezért is indítottuk ezt a blogot, hogy legyen végre egy forrás, ahonnan igazi, kipróbált, megvalósítható ötleteket meríthettek!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.  Ha van kedved, gyere beszélgetni a facebook oldalunkra!