Egy vendégposzt következik! Egy kedves barátnőm mutatja be képről képre, hogy hogyan készíts isteni háziszörpöt Te is otthon. Ezt olvasva még én is neki merek vágni az ismeretlennek 😀 Szörpöt már készítettem, málnát, meggyet, de a bodzánál már ott megakadtam, hogy akkor hogyan is mossam meg? Ez is kiderül az alábbi cikkből.

 

De előbb engedjétek meg, hogy kicsit bemutassam Lizát.

 

3 gyermekes édesanya, a legkisebb 2 éves. Süt, főz, a semmiből is vacsorát rittyent, nem mellesleg ő az én másik akcióvadász barátnőm. A család és gyerekek mellett tanul, a héten államvizsgázott. Jelesre, 96%-kal. Mindemellett házat újít fel, kertészkedik, tyúk traktort készít, bútort ment és újít fel, redőnyt csiszol, varr és persze bodzaszörpöt főz.

 

Sokak számára egyszerűen érthetetlen, hogy honnan van minderre ideje és energiára. 3 gyerek mellett.

 

 

Fogadjátok tehát szeretettel Liza bodzaszörp receptjét:

“Stee-nek boldogan mutattam, hogy elkészült a bodzaszörpünk. Nálunk mindenki nagyon szereti, virágszörpnek hívjuk. Nagyon finom télen-nyáron.

 

Szörp ahogy én készítem.

 

Hozzávalók  10 literhez:

  • Sok..nem inkább rengeteg bodzavirág 🙂 Nagyjából 60 virág, de a több jobb
  • 5 liter víz
  • 7 kiló cukor (lehet több is, van aki cukrosabbra csinálja, 10 kg max)
  • 20 deka citromsav
  • Citrom, 2-3 kiló (egyéni ízlés kérdése)
  • Üvegek
  • Nagy fazék
  • Fakanál

 

Elkészítése:

 

Szedjünk bodzát. A bodza erdőszéleken szeret nőni. Vigyázzunk, mert a hangyák levéltetveket szeretnek nevelni a szárán, vagyis tetűmentes legyen a virág. Jól kinyílt legyen és természetesen ne forgalmas út mellett szedjük. A képen látható virág még nem jó, nem nyílt ki, nem tudunk virágport nyerni belőle.

 

 

Andalogva, madárcsicsergés közepette szedtem tele a kosarat.

 

 

Nem mossuk meg, ezért kell biztonságos helyről hozni. Egy nagy lábasba rakjuk, amibe 12 liter belefér kb.

 

 

Egy másik edényben karamellizálunk 1 kiló kristálycukrot. Remek ízt és színt kölcsönöz a szörpünknek.

 

 

Kis lángon és folyton keverjük. Elég sokáig tart, olyan 20 perc.

 

bodzaszörp készítés

 

 

Mikor már majdnem folyik az egész, készen van.

 

Vigyázzunk mert hirtelen megég. Utána kis adagokban, fél decinként óvatosan beleöntünk 2 liter hideg vizet összesen. Kikeményedik és tud fröcsögni, úgyhogy tényleg óvatosan.

Utána addig melegítjük és keverjük, míg felolvad a nagyja (legalábbis az edénytől elválik mindenhol). Nem baj ha nem tökéletes az oldódás, lesz ideje.  Utána a virágra öntünk 6 kiló cukrot, a citromsavat, 3 liter vizet,  és a karikára vágott citromot.

 

 

Ráöntjük a karamellás vizet is. Jó alaposan összekeverjük és berakjuk hűvös helyre 24 órára. Legalább 3-4 alkalommal jól átkeverjük.

 

 

 

24 óra elteltével előkészítjük az üvegeket. Én szörpös üvegeket használok.

 

Tisztára mosom, majd a mosogatógépben, 75 fokon átmosatom. Nem baj ha nem megy bele a víz , hisz tiszta, a lényeg a hőkezelés.

 

 

A szörpöt leszűrjük, kinyomkodjuk a citromokat belé.

 

 

A virágokat félre tesszük, abból is csöpög még 2 óra múlva is.

 

 

Aztán  felforraljuk az egészet, úgy hogy lobogjon. Vigyázzunk, nagyon forró!

 

Utána forrón tölcsérrel bele öntjük a szörpöt az üvegekbe és lezárjuk forrón.

 

 

Vegyünk fel hőálló kesztyűt!

 

Utána a forró üvegeket dunsztba tesszük, vagyis belerakjuk őket egy olyan helyre ahol plédekkel körbe tudjuk rakni, hogy nehezebben hűljön ki. Én a hűtőtáskába teszem őket, rá egy törülköző és rázárom a tetejét. 24 órát hagyjuk így, majd címke és mehet a polcra.”

 

A receptet írta és a fotókat készítette: Ludmann-Vank Liza

Remélem, hogy ezután Ti is kedvet kaptatok a bodzaszörp főzéshez!

 

Én mindenesetre megpróbálkozok vele, főleg, hogy Lizától megtanultam, hogy nem kell a bodzát megmosni 🙂 Tényleg egy dolog a fontos: ne út menti helyről szedjük! Irány az erdő, menjünk kirándulni, ha már megérkezett ez a csodaszép, nyárias idő!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet. Hamarosan részletes beszámolóval jelentkezem, hogy hogyan sikerült az itthoni ballagási ebéd, és megosztom a tapasztalataimat, amik jócskán lettek! 😀

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!