Ismét hétfő, ismét egy motiváló történet – hogy jobban induljon a hetetek – ezúttal arról, hogy mennyit számít minden kis dolog, amit másokért tesztek, vagy minden tett, bármilyen apró is legyen az, amivel jobbá tehetitek a világot!

Szörnyű vihar kerekedett a tenger felett. Jeges szél hasított végig a vízen, hatalmas hullámok keletkeztek, amelyek kalapácsütésszerű zajjal ütődtek neki a partnak. Úgy tűnt, mintha acéleke szántotta volna föl a tenger fenekét, összekaszabolva a tengerfenék kisebb lakóit, rákféléket, puhatestűeket, tíz méterre a tenger felszínétől.

Amikor a vihar – olyan gyorsan, mint ahogyan keletkezett – elmúlt, a tenger megnyugodott és visszahúzódott. A partot sár borította, amelyben ezernyi tengeri csillag vívta haláltusáját. Annyian voltak, hogy az egész tengerpart rózsaszínné változott.

Sok-sok ember futott a partra, hogy megnézze az eseményt. Forgatócsoportok is érkeztek, hogy lefilmezzék a tengeri csillagokat, amelyek szinte mozdulatlanul haldokoltak.

Az emberek között ott volt egy kisfiú is, aki – miközben apja kezét szorította – szomorúan nézte a kis tengeri csillagokat. Mindenki ott állt és nézett, senki nem tett semmit. A kisfiú hirtelen elengedte az apja kezét, levette a zokniját és a cipőjét és a vízpartra futott. Lehajolt és felmarkolt három csillagot, majd rohanvást a vízbe dobta őket. Ezt többször is megismételte.

Egy cementállványon álló férfi odakiáltott a kisfiúnak:

– Mit csinálsz te gyerek?
– Visszadobom a tengerbe a csillagokat. Ha nem tenném, elpusztulnának mind itt a parton. –

válaszolta a gyerek anélkül, hogy abbahagyta volna az ide-oda futást.

– De több ezer tengeri csillagot úgysem tudsz megmenteni. Túl sok ez neked! – kiáltotta a férfi. – Ez a part rettentő hosszú! Nem tudod megváltoztatni a dolgokat!

A gyerek elmosolyodott, lehajolt egy újabb csillagért, s ahogy elhajította, be a tengerbe, így válaszolt:

– De ennek az egynek nem mindegy! Ennek a sorsát itt biztosan megváltoztattam!

 

Neked sem lenne mindegy, ha Te lennél az az egy! A kép forrása: http://www.mrwallpaper.com/

 

A férfi elgondolkodott egy pillanatra, aztán lehajolt, levette a zokniját és a cipőjét és lement a partra, ő is elkezdte összeszedni és visszadobálni a csillagokat a tengerbe. Rögtön utána lejött két lány is, így már négyen dobálták a csillagokat a vízbe. Néhány perccel később már ötvenen voltak, aztán százan, kétszázan, ezren, akik mind a csillagokat dobálták vissza a vízbe. Így mindegyik megmenekült.

 

Ahhoz, hogy megváltoztassuk a világot, elég, hogyha valaki, akár a legkisebb is, vegye a bátorságát és elkezdje.

 

Eddig a történet (forrás: facebook). Én nagyon szeretem, mert komoly mondanivaló hordoz magában.

 

A kép forrása: https://pastorderick.com/2012/09/25/against-the-flow/

 

Igenis számít minden kis dolog, amit másokért tesztek!

 

És ugyanígy fontos minden apró tett, még akkor is, ha mások nem veszik észre az erőfeszítéseiteket vagy éppen ellenkezőleg: úgy gondolják, hogy hiábavaló, ami csináltok, mert egy kicsiny cseppnek a tengerben nincs semmi látszata.

Vagy Ti magatok gondoljátok úgy, hogy nem éri meg a fáradságot, mert mások nem tartanak veletek és feleslegesen úsztok árral szemben.

 

Ilyenkor jusson eszetekbe ez a történet!

 

Velem kapcsolatban is sokan gondolhatják, hogy ugyan már, ez túlzás és mégis mit számít, ha pár perccel hamarabb lekapcsolom a tojás alatt a gázt? Nem fogok ezzel milliókat spórolni! Vagy, hogy őrült vagyok, mert összegyűjtöm a nem működő öngyújtókat és azzal gyújtom meg a gáztűzhelyet és spagettivel a sütőt??

 

Vagy, hogy nem dobok ki automatikusan semmit, mint például:

 

És még sorolhatnám. A víztakarékosságunkról még nem is beszéltem. Na meg a heti szemetünk mennyiségéről és a szelektív gyűjtésről.  Megkapom, hogy ennyire fukar vagyok? De itt nem a pénz a mozgatórugó, mert még akkor is megtenném ezeket, ha nem spórolnék vele egy fillért sem!

 

Hiszen itt a környezetvédelemről van szó!

 

Ha az egész életem során megtett összes ilyen tevékenységgel csak egyetlen pillanattal is sikerülne meghosszabbítanom a földünk életét, akkor már boldog lennék, mert az a pillanat csodálatos lehetne valakinek. És akkor is csinálom, ha senki más nem teszi, ha a tágabb családban például mindent ömlesztve dobnak a kukába vagy éppen eszméletlen módon pazarolják a vizet.

 

Nem prédikálok a családban sem, csak teszem, amit jónak látok. Ha meg csak egy valaki ezeket a sorokat olvasva nem dobja be többé a pet palackot kupakostól és össze sem nyomva a szemétbe, hanem elviszi a szelektívbe, akkor már megérte időt szánnom rá.

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet. Tényleg, érdekel, hogy a krumplihéjat mire használhatod? Kattints ide!

Ha szeretnél további tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!