Mindannyian ismerjük La Fontaine meséit, és talán az egyik legismertebb “A tücsök és  a hangya” című fabula.

Így mindannyiunkban ott él a kép az aranyos kis hangyáról, aki egész nyáron szorgalmasan gyűjtöget, bezzeg a tücsök! Nem átall szórakozni!

 

Aha. Gyűjtögetnek. Szorgalmasan. A házunkból.

Hogy a fene essen beléjük!

Az első évben, mikor mit sem sejtve előző nyár végén családi házba költöztünk, majd egy kellemes tél után végérvényesen beköszöntött a tavasz, varázsütésre megjelentek a hangyák.

 

itt éppen tanácskozást tartanak a hangyák, hogy hogyan támadják meg a házat

 

Akkor még én is jóindulattal néztem ezeket az apró kis élőlényeket, akik egy reggelre virradóan, szépen libasorban vonultak az ablakpárkányon, a küszöb mellett, az ajtókeret felett, egészen a konyhapultig.

Akkor még nem volt szívem kinyírni őket, és elkezdtem utánajárni, hogy hogyan lehetne humánus módon távol tartani őket. Olvastam, hogy nem szeretik az erős szagú növényeket, például a mentát.

Na persze. Szerintem ezeket az infókat a hangyák sajtóosztálya terjeszti, hogy aztán jót mulathassanak a naiv és hiszékeny embereken, akik hisznek a mesékben.

 

Tuti, hogy La Fontaine is a beépített emberük volt!

 

La Fontaine (forrás: wikipedia) Ugye, hogy hasonlít egy hangyára? Gyanús, nagggggyyyyon gyanúúúúús…. 😀

 

Következő lépésként, mikor már azt vizualizáltam, hogy egy reggel arra ébredek, hogy nem csak a kaja masírozik ki a házból hangyalábakon, mint a rajzfilmeken (például a Donald kacsában, emlékeztek?),

…hanem minket is visznek ágyastól ezek a mindenre elszánt fenevadak

 

Szóval jöttek a környezetbarát praktikák a hangyák ellen.

 

Például: szórj sütőport a hangyák vonulási irányába…Persze mellékeljünk mellé tojást is, ha már a lisztet is viszik, hogy legalább hadd süssenek valami finomat, mert a sütőport konkrétan körberöhögték.

Lehet, hogy 1-1 falánk hangya bendője felfúvódott tőle és kipurcant, de a többiek a kárukon tanulva, lazán kikerülték és nagyobb ívben közlekedtek.

 

  • A bórax és cukor egyvelegével is így jártunk.
  • Megtaláltuk a lyukat, ahol bejöttek. Betömtük – kifúrták.

 

Minden egyes elejtett morzsára egész hadseregnyi hangya bukott rá.

 

Itt telt be a pohár. A francba La Fontaine-nel és a hülye hangyáival!

Utánanéztem, melyik szernek legjobb az ár-érték aránya, így vettem végül Biokillt, mert annyian dicsérték. Fújtam egy spriccentésnyit a lyukba, ahol közlekedtek, egyből kinyiffantak akik ott voltak és nem jött több. Nem hittem a szememnek.

 

Felmosás után megismételtük a “kezelést” és nem volt több gondunk a hangyákkal.

 

Aztán új házba költöztünk, és kezdődött az egész elölről. Sőt, az itteni hangyák még durvábban adják elő.

 

Na ki a király?? Ja: királynő

 

Kifúrják a falat, lebontják a csempét. Vettem feromonos hangyacsapdát, csesznek belemászni. A Biokill sem olyan hatékony, túl sok a lyuk, amit fúrtak, túl nagy a felület és minden takarítás után fújkálhatom újra.

A kertben is feltúrnak mindent. Telehordják tetvekkel a rózsákat, ami még nem lenne akkora gond, de a nagy féltéssel és szeretettel nevelgetett paprikákat is tönkreteszik.

 

Engem már nem érdekelnek a humánus  és bio módszerek.

 

a hangyák szállítják a tetveket

 

Akik még hisznek a mesékben, azok mondják, hogy:

 

“jajj szegény kis hangyák, tegyél föléjük egy cserepet és ha belemásznak (ott kezdenek el bolyt kialakítani), akkor vidd máshová, így nem kell meghalniuk a kis aranyosaknak!”

 

A fenéket nem. Azt akarom, hogy pusztuljanak ezek a pokolfajzatok mind egy szálig. Majd maximum akkor jöhetnek vissza, ha esetleg beüt egy katasztrófa és kevés lesz a hús, és szükség lesz plusz fehérjeforrásra. 😀 😀

 

Addig is: nektek van valamilyen drasztikus tippetek hangyák ellen?

 

“Lukrécia Borgia” jeligére bármilyen gyorsan ölő méreg ötletét várom!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!