Lezajlott az érettségik írásbeli része, az egyetemeken pedig lassan itt a vizsgaidőszak, sőt még a jóidő is ránktört hirtelen. Mi következik ebből? A sok tanulás mellett szívesen eresztjük ki néha a gőzt, egy kertipartyn, vagy házibuliban, sőt hamarosan a fesztiválok szezonja is beköszönt.

 

Valljuk be őszintén, mindenkivel előfordul néha, hogy túltolja a piálást, de nem feltétlenül kell, hogy ez tönkrevágja a másnapot.

 

Nyáron jobban csúszik a sör…csak ne legyen fejfájás a vége!

 

Másnaposság elleni tippjeink következnek!

 

Már azelőtt tehetsz magadért, hogy elindulnál otthonról: tárazz be jégkockából! Ez két dolog miatt is hasznos, egyrészt nagyon jól fog esni másnap, elszopogatva, vagy szénsavmentes ásványvízbe téve, másrészt a nem túl dekoratív sötét karikákat is segít eltüntetni a szemünk alól. Egy percig óvatosan masszírozgassuk vele a bőrt, így hamar megszűnik a lila duzzanat, és garantáltan fel is ébredünk.

 

Az sem mindegy, hogy az iszogatás előtt mit eszünk.

 

Üres gyomorral senki se kezdjen inni, mert annak nagyon hamar K.O. lesz a vége. Legjobb ha valami zsíros, tartalmas ételt veszel magadhoz, ez megágyaz a gyomrodban az alkoholnak. Ha az ilyen kaják nem a te ízlésed, akkor ehetsz pár szelet sajtot is, valami zsírosabb fajtát, esetleg olajos magvakat.

 

A legjobb módszer a másnaposság ellen, ha úgy ahogy van megelőzöd és esélyt sem adsz neki.

 

Ha kicsit figyelsz magadra, akkor érzed mikor kell megállni. Tudom, hogy ez nagyon nehéz, de ilyenkor ne hagyd magad rábeszélni “csak mégegy” pohárra. Kicsit térj át alkoholmentesre, aztán ha úgy érzed, folytathatod még az ivást később.

Mindenkinél másképp működik, de körülbelül 1 óra alatt bomlik le 4 dl bor VAGY egy korsó sör VAGY 3-4 cent tömény alkohol. Ha csak nem az a cél, hogy minél előbb kiüsd magad (és miért lenne? akkor számodra kb vége is a bulinak), akkor próbálj meg minden pohár alkohol után egy pohár alkoholmentest küldeni. (Ha tudsz kapj be valami snacket is)

 

A legjobb megoldás, ha nem ütöd ki magad teljesen

 

Érdekesség, hogy a a sötét színű égetett szeszek súlyosabb másnaposságot okoznak.

 

Ilyenek például a brandy, a likőrök és a whisky is. Szóval ha teheted igyál átlátszó dolgokat, mint a vodka, pálinka, fehér rum. Ami nálam legjobban bevált, hogy próbálok egy, max. kétféle ital mellett kitartani, mert a keveréstől elszabadul a pokol! 😛

 

Lefekvés előtt pedig igyál annyi tiszta, szénsavmentes vizet amennyi csak belédfér. (Ez anyu tippje, és tényleg használ!)

 

Ha már megtörtént a baj és “másnap” van, akkor sincs minden veszve, bár olyan csodaszer nincs, amitől varázsütésre elmúlik a rossz közérzet, de enyhíteni és gyorsítani megpróbálhatod.

 

Először is a kávé…jó ötletnek tűnik, mert hát álmos reggeleken is felpörget, akkor most is jó lesz.

 

Neeem, felejtsd el! A túlzásba vitt alkoholbevitel miatt a szervezeted olyan mint egy mazsola, tökre dehidratált. Szomjazik a folyadékra, de nem kávéra, hiszen az még további vizet von el a szervezetedtől, amitől csak még borzasztóbb lesz a fejfájásod.

  • Igyál inkább narancslevet, vagy paradicsomlevet, ezekben sok a vitamin és az ásványianyag, amikből előző este szintén sokat veszítettél.
  • Készíthetsz citromkarikával és/vagy uborkakarikával felturbózott vizet is, ezek gyorsítják az anyagcserét.
  • Egyél friss gyümölcsöt, de kerüld az olyanokat amikben sok a sav, mert az amúgy is háborgó pocakod nem fog örülni.
  • Legjobb választás talán a banán, mert visszaállítja az optimális nátrium- és káliumszintet a szervezetben, ami elég fontos, ha éjjel “imádkoztál a nagy fehér porcelánistenhez”. Ha ahhoz sincs erőd, hogy megrágd, jöhet turmix formájában is, már amennyiben egy kedves szobatárs, vagy a párod elkészíti neked! 😉

 

 

Az evés amúgy is nehéz kérdés ilyenkor, mindenfélét lehet erről neten találni.

 

Van aki szerint kerülni kell a zsíros kajákat, van aki pedig pont erre esküszik. Állítólag a tojás bevált ellenszer a másnaposságra, mert segíti lebontani az acetaldehidet. Mások szerint pedig egy tányér forró húsleves a nyerő. Szerintem ezt mindenki maga tudja, úgyis érzed mit kívánsz, és mi az aminek már a gondolatától is rosszul vagy.

 

A jollyjoker pedig a pihenés.

 

Ha megengedheted magadnak azt a luxust, hogy egész nap heveréssz, akkor hajrá! Minden apró sejted örülni fog az alvásnak, ami közben sokkal gyorsabb lesz a regenerálódás.

  • Nyiss ablakot, engedj be minél több oxigént.
  • Semmiképp se ma menj edzeni, hiszen az izzadással csak még dehidratáltabb leszel.
  • Ha nagyon nem bírod ki, akkor próbálj jógázni, vagy sétálj egyet a friss levegőn.

 

Végső esetben vegyél csak be aszpirint, vagy más gyógyszert,

 

…hiszen szegény májad már így is túl van terhelve azzal, hogy gőzerővel bontja az alkoholt.

Sajnos mindenkinél hatásos tipp nincsen, ahány ember, annyi ellenszer, próbáld kitapasztalni, hogy nálad mi válik be a fentiek közül.

 

Ne feledd, alkoholt csak mértékkel!

 

Nektek milyen trükkök váltak be másnaposság ellen? Várjuk tippjeiteket facebook oldalunkon! Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod.