Tölts le 9 szuper sablont, készíts egyszerűen töklámpást Halloweenra és legyen Neked a legmenőbb a kerted vagy a lakásod dekorációja október 31-én!

letölthető Halloween sablon

A bejegyzés végén találhatod a letölthető sablonokat!

Tudtad, hogy miről szól a Halloween ünnepe?

 

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt szokássá vált.

Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach kultuszában gyökerezik. Az Október 31-ét követő napon, szinte az angolszász országokkal egy időben ünnepel a katolikus kereszténység is, és az egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó téli napforduló időpontjában megtartott pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepévé vált. (Wikipédia)

Most felesleges azon vitatkozni, hogy a Halloween nem egy magyar szokás, minek majmoljuk az amerikaiakat és így tovább, most kifejezetten az egyik legfontosabb Halloween dekorációról lesz szó, a faragott töklámásokról, ami igencsak vidámmá varázsolhatja akár  a kertünket, akár a lakásunkat, és a kifaragása is jó móka, főleg, ha közösen csináljuk, akár családtagokkal, akár barátokkal, akár albérlőtársakkal.

Mi akkor kezdtünk el töklámásokat faragni, amikor kertes házba költöztünk, és csak úgy elvetettem 1-2 tökmagot (Big Max) a kertben. Mi is meglepődtünk, hogy milyen óriásira nőttek a nyáron, és októberben a helyi tökfaragó versenyen neki is láttunk az első lámpásunknak.

Akkor még csak egyszerű tökpofákat készítettünk, ám később egyre több sablonnal találkoztam külföldi oldalakon, így évről-évre sokkal menőbb lámpásokat tudtunk faragni.

 

A töklámás kifaragására már számtalan ötlet található az interneten,

 

…így csak gyorsan átszaladok azokon a kritériumokon, amiket mi szoktunk figyelembe venni. Szerencsére nekünk általában nem kell a boltba menni tököt vásárolni, csak ki kell választani a legszebb példányokat:

 • Legyen jó érett, mert könnyebb faragni
 • Legyen egészséges (a szárát kell megvizsgálni)
 • “Álljon meg jól” a földön, ne legyen ferde – kivéve, ha pont ilyet akarunk
 • Legyen elég nagy felülete a mintához

 

Szükséges kellékek a tökfaragáshoz:

 • Egy szép nagy tök
 • Egy kis fűrész (recés kés), ha nincs akkor sincs baj
 • Éles penge (tapéta vagy linóleumvágó)
 • Kanál
 • Sablon, méretre igazítva és kinyomtatva
 • Tű, körző vagy fém hústű
 • Vazelin (vagy viasz)

Aztán jöhet a faragás, de nem kell megelégednünk az egyszerű mintával! Válasszunk akár egy nehezebb sablont, és kövessük Martha Stewart utasításait, hogy könnyedén kifaraghassuk a környék legmenőbb töklámpását!

Tökfaragás Martha Stewart módra:

 

töklámpás faragása Halloweenra

Vágd le a tetejét egy kis fűrésszel vagy recés késsel!

Ha nincs fűrészed, akkor elég egy éles kés is, csak vigyázz, nehogy megvágd magad, mert elég nehéz a tetejét levágni!

 

Halloween tök készítés

Vájd ki a belét egy kanállal!

Minden magot távolíts el, így sokáig megőrzi az állapotát a lámpás. Ellenkező esetben hamar elkezdhet rohadni, ami a kertben még elmegy, de lakásdekorációként nem éppen kívánatos.

 

töklámpa faragás

Válassz egy menő sablont és rögzítsd a tökön, majd egy tűvel, fém hústűvel vagy a körző hegyével szúrj pontokat a sablon mintája mentén a tökbe.

Halloween tökfaragás

Jelöld be filccel, hogy mit kell kivágni, majd egy éles szikével (pl. sniccer=tapétavágó) vagy késsel (bár ezzel nem lehet annyira pontosan dolgozni) vágd ki a felesleget. Figyelj arra, hogy néhány sablonnál egyes részeket nem kell teljesen eltávolítani, csak a héját kell lehántani (pl. a boszorkányos sablonnál az üstből felszálló füstnél).

Ha kész a faragás, a “recept szerint” kend be vazelinnel a tököt, hogy szép fényes legyen. Mondjuk én soha nem ezt használtam, mert nem volt otthon, viszont tartunk shea vajat, ez is megtette. Már mehet is bele a gyertya és kész is a szuper töklámpásunk!

A képek forrása és ahol többet megtudhattok a Halloween tökök faragásáról: ITT.

 

Most pedig lássunk 9 szuper sablont Halloween töklámpáshoz!

 

menő töklámpa sablon Halloweenra halloween-toklampas-keszites Halloweenre tök faragás

 

tök sablon boszorkányos sablon sablon tökfaragáshoz

 

macska sablon töklámpáshoz Pókos sablon Halloweenra Halloween tök

 

A sablonok letöltéséhez kattints arra a képre, amelyiket szeretnéd! Töltsd le a .jpg fájlt, majd ne felejtsd el megmérni a tököt és a méretéhez igazítani a sablon méretét!

Forrás: ITT

 

Ha szeretnél néhány mutatós ételt egy szuper Halloween bulihoz, amivel igazán nagyot alakíthattok, kattints IDE!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet. Ha érdekel egy isteni rakottkrumpli recept, kattints ide!