Azt hittem egyszerű dolog a csipkebogyószedés. Kimegyek, bicajra pattanok, eltekerek, leszedem, hazajövök. És megéri a fáradtságot, mert nagyon egészséges gyógynövény, tele van C-vitaminnal, immunerősítő, ráadásul:

Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható.” (Gyuri bácsi)

 

 

Mint ahogyan már említettem, ex-városi lány vagyok. A csipkebogyót azért felismerem, láttam már a kedvenc teám dobozán. 😀 6 éve élek itt, de azt nem tudtam, hogy micsoda kincseket rejt a környezetem. Autóba be, autóból ki. Idén elkezdtünk biciklizni és akkor fedeztem fel, hogy milyen csodálatos tájon élek.

 

Aztán az oviban közzétettek egy felhívást: aki tud, hozzon galagonyát, berkenyét, kökényt és csipkebogyót.

 

Mi?? Hogy itt lehet ilyesmit találni?

Éppen az erdő felé autókáztunk (kimondani is szégyellem, ebben még nem vagyok túl zöld), szóltam a férjemnek, hogy láttam valami kéket. A többiek szerint lila. Ebben sosem tudunk megegyezni. Na jó, olyan indigós. Mondtam, hogy szerintem ez kökény.

 

De, mint említettem, az én városi múltammal esélyem sincs, hogy teljes bizonyossággal kijelenthessem, hogy ez bizony kökény. Így lefényképeztem a levelét, és mikor hazamentünk, megnéztem a Google képkeresőjében 😀

 

Hurrá, tényleg kökény!

 

Kimentünk szedni, de közben mondtam a fiúknak, hogy vigyázzanak, azt a feketét nehogy leszedjék! Persze később rájöttem, hogy az berkenye volt… Egy másik utam alkalmából pedig a galagonyát ismertem fel, szintén a leveleiről + képkereső segítségével.

 

Miután mindenből szedtünk, és közben még a fagyok is beköszöntöttek, még ha csak 1-2 napra is, ezért elérkezettnek láttam az időt, hogy meglátogassuk a csipkebogyó bokrokat.

 

Na ja.

 

Hát ez bizony nem kökény, sem galagonya, bár azok is szúrósak, kicsit tüskések. Ez iszonyúan tövises! Jé, tényleg, ez egy rózsafajta! Nem volt nálunk semmilyen célszerszám, sőt kesztyű sem! Ráadásul a könnyen elérhető helyeket már végigtarolta valaki.

 

 

Pedig tényleg eszméletlen sok csipkebogyóbokor van errefelé, nem is értem, hogy miért nem volt neki elég 1-2. De aztán utána olvastam, hogy vannak, akik felvásárlásra szedik (100 Ft/kg, ennél sokkal, de sokkal több macera van vele!!). Irgum-burgum, jövőre időben kimegyek és majd a fagyasztó meghozza neki a dércsípést…

 

A csipkebogyó, galagonya és a kökény akkor szedhető, ha megcsípte a dér. Vagy korábban és egyszerűen betesszük a mélyhűtőbe… 😀

 

Mikor már ezernyi sebből véreztünk, sőt 2 tüske is beleszakadt az ujjaimba, feladtuk és inkább szedtünk még galagonyát, aminek szintén nagyon sok szuper egészségvédő hatása van, majd mesélek róla holnap.

 

Fél zacskónyi csipkebogyóból nem lesz túl sok teám idén télen, ráadásul az egyik tüskét sem tudtam kipiszkálni, így ma reggelre begyulladt a helye.

 

De már kenegetem körömvirág krémmel. Emlékeztek, hogy hogyan készül?

Körömvirág krém házilag

 

És hihetetlen, de még mindig ontja a kertem a körömvirágot, mert a fagy elkerülte eddig őket. A következő projektem a tea készítés lesz.

 

Addig is nekilátok a csipkebogyó feldolgozásának, ami – ahogyan olvastam – nem lesz egy leányálom.

 

Hjjaaaa, nagyon megdolgoztat minket ez a természet, hogy a kincseiből kinyerjük az egészségünkhöz szükséges vitaminokat és tápanyagokat. (Éppen túl vagyok a kökénylekvár gyártásán, nem véletlenül ez a sóhaj)

Szóval, ha az a nagyszerű ötletetek támad, hogy elmentek csipkebogyót szedni, akkor legyen nálatok valamilyen áthatolhatatlan munkavédelmi kesztyű, meg valamilyen kampós szerszám, amivel széthajthatjátok az ágakat. Sőt egyesek azt javasolják, hogy akár le is lehet néhány ágat vágni, hogy könnyebben hozzáférjetek a terméshez, mert a növénynek is jót tesz egy kis metszés. Persze csak ésszel…

 

A tegnapi viszontagságok után – kicsit okosabban – azért mégis csak kimegyek még egyszer csipkebogyót szedni, mert tényleg annyi mindenre jó.

 

Tetszett a bejegyzés? Örülnénk egy lájknak vagy itt vagy a facebook oldalunkon, ahol sok-sok praktikát osztunk meg veletek! (Érdemes visszaolvasni is) Köszönjük!