Tudtad, hogy a fésülködés az egyik legjobb egészségmegőrző és betegségmegelőző módszer?

 

forrás: gfycat.com.

 

Mostanában nem éreztem túl jól magam.

 

Látszólag nem vagyok beteg, de éjszakánként nem tudok aludni, vagy ha igen, akkor rémálmaim vannak és izzadságban fürödve ébredek, állandó a krónikus fáradtság, kimerültség érzése, a vércukor ingadozás, reggel nehezen kelek és sokszor van délutáni kajakóma vagy úgy érzem, hogy fel tudnék falni bármi édeset, aztán sósat, aztán megint édeset, de a legrosszabb az, hogy egyáltalán nem vagyok képes kezelni a stresszt. A pánikrohamok is vissza-visszatérnének, de ezeket még sikerül kordában tartani (kidolgoztam egy hatékony módszert erre). Gondolom sokan tudják ezek alapján, hogy mit derítettem ki, mármint, hogy mi a bajom:

 

Pajzsmirigy alulműködés, némi inzulin rezisztenciával fűszerezve.

 

Szerencsére még határértéken mozognak az értékek, nem mintha ez engem annyira vigasztalna. Ám alaposabb utánajárással kiderült, hogy mindezek atyja vagy anyja vagy a kettő egy személyben a mellékvese fáradtság. Most nem akarok erről részletesebben írni, de ha hasonlóak a tüneteid, akkor érdemes visszajönnöd később, mert leírom, hogy hogyan próbálok túljutni ezeken.

 

Rengeteget olvastam a témában és a kezem ügyébe került egy cikk, mégpedig a fésülködés jótékony hatásáról és ezt szeretném megosztani most veletek.

 

 

 

Köztudott tény, hogy az ősi Kínában mindennap fésülködtek az emberek,

 

…még pedig azért, mert a kínai orvoslás szerint, a fejünkön számtalan akupunktúrás pont található.

Nekünk nem kell akupunktúrás szakemberekké válnunk, csak egyszerűen fésülködnünk kell, de jó alaposan. A homlokunktól-halántékunktól indulva egészen a tarkóig (tehát nem fordítva, fejjel lefelé fésülködve, most nem dúsabb frizurát csinálunk magunknak!!) , így a meridiánok haladási irányát követve biztosan sikerül pár „javítandó pontot” eltalálnunk, hiszen a például a halántékunkon az epe meridián több mint húsz pontja helyezkedik el.

 

Figyeljünk fésülködés közben, hogy a fejbőrünkön hol érzünk fájdalmat, mert ott bizony csi (qi=életerő, de ennél komplexebb a jelentése) elakadás van, és ezeket a pontokat finoman masszírozzuk meg az ujjbegyekkel.

 

Én mindig azt mondom, hogy valamit tudtak az öregek.

 

Hallottátok már azt, hogy régen a lányoknak 100-szor kellett a fésülködéskor végighúzni a kefét a fejükön? Az ősi Kínában is ez volt a szokás, sőt, akár még többször.

 

 

Nem kell hozzá sok idő, és nem feltétlenül kell reggel pár százszor „megfésülködni”: este netezés és tévénézés közben is megoldható, vagy megkérhetjük a párunkat, hogy csinálja ő, úgy még finomabb. 🙂 Ha meg fáj valahol, akkor kérhetünk egy fejmasszázst is, az egészségünk érdekében! 😀

 

A hagyományos kínai orvoslás azt mondja, hogy „a fej az “összes jang meridián találkozási pontja”, a test vérkészletének 70%-a a fejet látja el vérrel, az egész qi-vér keringési rendszer folyamatosan a fejtető felé áramlik”. Ezért, ha a fejen a már említett elakadás létrejön, az nemcsak hajhullást, fejfájást, álmatlanságot okoz stb., de van esély szívinfarktusra és stroke-ra is. (forrás)

 

Most nem érdekes, hogy hiszünk-e a keleti orvoslásban vagy humbugnak tartjuk az egészet.

 

Mert mi van, ha tényleg működik a fésülködés? Mit vesztünk vele?

 

  • Pár hajszállal többet? Nem, tapasztalatból mondhatom, hogy amióta csinálom, kevesebb hajam hullik. Előtte nagyon sok hajszálat találtam reggelente a párnámon és fésülködéskor a hajkefében, de most alig-alig.

 

  • Folyamatosan zsírosodik a haj a sok fésülködéstől? Ez sem igaz. Az első napokban lehet, de aztán – ez ismét személyes tapasztalat – már egyáltalán nem és kevesebbet is kell hajat mosni, mint korábban!

 

  • “Törik a hajam vége, ezzel még jobban fog!” – nem a hajad végét fésülöd, hanem a fejbőrödet!

 

Figyelem, nem a hajat és a hajvégeket fésülgetjük, hanem a fejen lévő hajállományt és a fejbőrt! ( a kép forrása: giphy.com)

 

  • „Korpás a hajam, nem szeretek sokszor fésülködni!” – mondhatja valaki. Sajnos ebben nincs tapasztalatom, de a hírek szerint ez a probléma is orvosolható, ha tartjátok a napi 100-200-szori kefe- vagy fésűhúzást.

 

Már ezért megéri fésülködni!

 

Ráadásul ezzel az egyszerű mozdulatsorral felfrissíthetjük nemcsak a fejbőrünket, de az elménket is, ráadásul ebben a nedves hideg időben még a megfázás ellen is segít, mivel kínai orvoslás szerint „a homlokunktól hátrafelé halad a húgyhólyag meridián, amelynek elsődleges szerepe a hideg-szél ártóval való megbirkózás”.

 

És tudtad, hogy a kínaiak szerint a haj minősége és fénye a májunk és a vesénk állapotától függ?

 

Rendszeres fésülködéssel kezelhetjük a hajhullást, az őszülést és a fénytelen hajat, mert ez mind máj-vese gyengeségre utal, és mi köti össze a májat és a vesét? Bingó: a fejünk!

De ami ez egyik legjobb hatás: a fésülködés még az öregkori demencia ellen is hatásos! Nem hisztek benne? Meddig tart kipróbálni? Mit veszíthetünk?

 

Nincs hajad? Nem probléma!

 

Akkor egy puha kefével masszírozd a meridiánok irányában a fejbőrödet napi százszor.

Próbáld ki, ha neked mégsem tetszik, abbahagyod, de mi van, ha bejön? Ha igaz és esetleg megspórolsz magadnak egy agyi trombózist vagy esetleg ezen múlik, hogy szenilissé válsz-e öreg napjaidra?

Én mindenesetre csinálom egy ideje, és ettől vagy sem, de a közérzetem javult, sőt már 2 éjszakát is sikerült végigaludnom (erre évek óta nem volt példa, konkrétan a 3. fiam születése előtt történt utoljára, aki már 6 éves!), de ha fel is ébredek, nem vagyok rosszul és sikerül szinte egyből visszaaludnom az esetek 90 %-ban (korábban ez az arány fordított volt).

Valamint, ahogy már említettem, a hajam kevésbé hullik, mintha  régi fénye is kezdene visszatérni és kevesebbszer kell hajat mosnom.

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

És nagyon örülnénk egy lájknak is itt  a bejegyzés alatt vagy a facebook oldalunkon, ahol sok-sok praktikával ismertetünk meg veletek! (Érdemes visszaolvasni is) Köszönjük!