Még akkor se, ha az interneten sokan ezt javasolják, mondván, hogy olyan szépen pezseg, biztos nagyon hatásos. Én is belefutottam ebbe, és persze ki is próbáltam, majd próbáltam meggyőzni magam, hogy igen, működik! De aztán felvilágosítottak.

 

Igen, nagyon látványosan pezseg, de körülbelül ennyire képes csak!

 

szódabikarbóna

A szódabikarbóna rendkívül sokoldalúan felhasználható anyag, de ecettel összeöntve teljesen hatástalan (a kép forrása)

 

Ugyanis az ecet és a szódabikarbóna kémiai reakciójaként víz, széndioxid és nátrium-acetát keletkezik. (Hú, de okos vagyok, mi? Persze nem magamtól, bár annak idején nagyon figyeltem kémiaórán, de valahogy erről soha nem beszélt a tanár, ellenben egy csomó felesleges dologról meg igen. Úgyhogy köszönöm Vegyész!)

 

ecetsav molekula

Ez az ecetsav molekula, ha elfelejtettétek volna kémiaóráról 😀

 

A széndioxidtól pezseg olyan szépen a keverék, de ez körülbelül annyira hatásos csak, mintha levegőt fújnál a tisztítandó felületre a száddal. Nem hiszem, hogy valaha is megpróbálnám úgy takarítani a wc-t, hogy lehelgetem rotfl A sima víz persze leold ezt-azt, ha sokáig ázik benne a cucc, de ilyenkor erről szó sincs.

 

Végül pedig utánanéztem, hogy mi is az a nátrium acetát:

 

A nátrium-acetát (E262) az ecetsav nátriummal alkotott sója. Viszonylag olcsó vegyület, melyet széles körben használnak.  Ahogy olvastam, tisztításra alkalmatlan, bár chips készítéséhez jól jönne, mert többek között különböző chipsekben ízfokozóként alkalmazzák, a sós és ecetes íze miatt, de ha télen fázunk, akkor is hasznos lehet, mert kézmelegítő, és egyéb, kémiai reakció által fűtött melegítőkben is használják, mert kristályosodása exoterm, és jelentős hőtöbblettel jár. (wikipedia)

 

chips

Igen, chipshez pont jó a nátrium acetát! Forrás

 

Egyszóval felesleges a két anyag összeöntése, mert nem lesz a hatásos az eredmény. Ez még akkor is igaz, ha egyesek azt állítják, hogy náluk működött. Lehet, hogy valamicske eredmény született a procedúrát követően, ám ez csak a véletlen műve. Valamelyik összetevőt kicsit később öntötték bele, és a másiknak volt ideje hatni.

 

Mostanában egyébként is tényleg nagyon népszerű mindenre szódabikarbónát használni.

 

De tudtátok, hogy a szódabikarbóna csak enyhén lúgos? A zsíros, olajos szennyeződéseket az olyan erősebb lúgok oldják, mint például a mosószóda (ami két molekula lúgot tartalmaz) és a trisó (ami hármat), akkor miért használnánk tisztításhoz az egy molekula lúgot adó szódabikarbónát?  Ami ráadásul arányaiban drágább is, mint a trisó vagy a nagy mennyiségben vásárolható mosószóda.

 

Persze a szódabikarbóna  az élet számos más területén hatásos, egyszer összeszedtem az összeset, majd megosztom veletek. Például tudtátok, hogy tökéletes elektromos tűz vagy égő olaj oltásához? Már csak ezért is érdemes mindig tartani otthon egy kis szódabikarbónát!

A szódabikarbóna képlete: NaHCO3

 

Ám van egy másik, sokkal fontosabb soha-ne-vegyítsd szabály:

 

Hypot soha ne keverj ecettel!

 

Ugyanis az ecet vagy egyéb vízkőoldó hatású szer (például a citromsav) erősen savas kémhatású, a hypo (vagy domestos) pedig erősen lúgos. Használatuk együtt még akkor is életveszélyes lehet, ha nem keverve, hanem egymást váltva alkalmazzuk őket, mert a két anyag találkozásakor erősen mérgező klórgáz keletkezik! A napokban pont volt egy eset, ahol óvodások kerültek kórházba klórmérgezés miatt, biztos hallottatok róla.

De mérgezés nem csak uszodában fordulhat elő, hanem az otthonunkban is, főleg a vécében, mert a kis teret sokkal gyorsabban elboríthatja a keletkező a mérgező klórgáz. És ehhez annyi elég, hogy egymás után vízkőtelenítünk és öntünk hypot a tisztítandó felületre!

 

Ezért nem szabad SOHA zárt ajtónál/ablaknál takarítani a mellékhelyiségeket!

 

 

Már kis töménységű gáz belélegzése is nyomban égő érzést okoz az orrban és a torokban (mint az említett óvodások esetében), valamint fullasztó köhögést és nehézlégzést válthat ki. Fontos tudni, hogy előfordulhatnak késői tünetek is (tüdőödéma/tüdővízenyő), akár két nap késéssel, amik akár halálosak is lehetnek, és amit tünetszegény lappangási idő előzhet meg! (forrás: webbeteg)

 

Ezért a gáz belélegzése után minden esetben orvosi vizsgálat szükséges!

 

Persze az a legjobb, ha odafigyelünk és nem használunk ecetet vagy más savas szert (vízkőoldásra) sem hypo vagy domestos használata közben, sem közvetlenül előtte, sem utána!

 

Szeretnéd tudni, hogy hogyan tisztítsd a mosógépedet? Kattints ide: https://nagybetuselet.hu/ezert-tisztitsd-a-mosogepedet-es-igy-csinald/.

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra!