Tegnap az akciós menünkben megosztottam egy finom és gyors bazsalikomos-paradicsomszószos spagetti receptet. Ott említettem a tésztafőzés kapcsán, hogy bizony van pár dolog, amivel totálisan ki tudunk hozni a sodrából egy olaszt, ezek közül én is soknak a tanúja voltam, amikor Olaszországban éltem a családommal. A nyár végén volt nálunk vendégségben a fiam egyik olasz barátja, és ő is mesélte, hogy mikor meglátta a pizzériában, hogy ketchupot tesznek a pizzára, teljesen elhűlt.

Össze is szedtünk aztán néhány mókás dolgot, amivel garantáltan ki lehet üldözni a világból egy olasz vendéget 😀 olyannyira, hogy meneküljön tőlünk!

 

…persze Samuelevel ezt nem csináltuk meg… 😉

 

cappuccino

Mikor az egyik barátnőm vacsora után kért egy cappuccinot, az olasz ismerőseim hanyatt vágták magukat a döbbenettől!

Íme 10 tipp:

 

  1. Sósat enni reggelire és azt leöblíteni egy cappuccino-val! (ők mindig édeset reggeliznek, brioche-t, bombolone-t vagy finom kekszeket, flautit és még sorolhatnám)
  1. Kínálj cappuccinot egy olasznak este és garantáltan totálisan kiakasztod! Bár már azzal is, ha délelőtt 11 után iszol!
  1. Hawai pizza – no comment. Mondjuk réges-régen diákoromban én is ettem egyszer, mert nem volt sonkás pizza, levettem róla az ananászt, és azt utána megettem „desszertnek”)
  1. Ketchupot tenni a pizzára. Ez a legnagyobb szentségtörés, ami létezik a számukra!
  1. Azt mondani, hogy a pizzát az amerikaiak találták fel – ez meg a másik. De az amerikaiaknak meg azt nem mondd, hogy nem ők. Maradjunk annál, hogy az etruszkok kezdték, az legalább Itália területén történt.
  1. Hideg vízben feltenni főzni a tésztát. Ugye Ti nem így csináljátok??

 

tagliatelle

A bolognai igazi “társa”: a tagliatelle

 

  1. Milánói makaróninak hívni a bolognai szószósz spagettit. Olyan tészta nincs is, az maccheroni, és a formája is teljesen más.
  1. Egyáltalán: bolognai szószhoz spagettit használni (nem ahhoz való a bolognai, hanem a tagliatelle-hez /szélesmetélt/ vagy töltött tésztákhoz, például cappelletti, tortellini /a sajtos vagy ricottás változathoz/, tortelloni, ravioli, illetve az olyan tésztákhoz, amiben „megbújhat” a húsos mártás, mint például az orecchiette, vagy nagy duzzogva még esetleg a fusilli, ami számításba jöhet), és aztán a spagettit összetörve tenni a vízbe, mert nem tudjuk feltekerni.
  1. Ráadásul az enyhén édes, magyaros bolognai mártást (a Knorr „olasz” séfjének az alappora is magyaros!!!) csak a tészta tetejére tenni, nem összekeverni és trappista sajttal megszórni, majd erre is tenni egy jó adag ketchupot…És persze késsel, villával enni.
  1. Édes paradicsomos fogást tálalni, például a paradicsomos káposzta vagy az ovis/menzás paradicsomleves. nagy lelkesen megkóstolják, de lenyelni már nem bírják; teljesen másra számítanak, sós, fűszeres verzióra, amilyen a paradicsomleves Olaszországban.

 

paradicsomleves

A klasszikus ovis paradicsomleves betűtésztával – máshol is édes vajon?

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél tippeket, hogy mit vegyél a héten a boltban és abból mit főzzél, akkor kattints az Heti Akciós rovatunkra!