Bizonyára sokan szembesülnek ezzel a kérdéssel a héten, mert túl sok tojást főztek, hogy szépen mutasson a kosárban vagy a locsolásból érkezett haza sok szép piros tojás.

Ha már a fülünkön jön ki a főtt tojás, de kidobni nem szeretnénk, akkor meddig tartható el és hogyan? Erről szól a mai bejegyzés.

 

 

Sokan arra esküsznek, hogy 2-3 nap után semmiképpen nem ajánlatos megenni a főtt tojást húsvétkor.

 

Pedig ez nem így van. A tojásoknak van szavatosságuk, és ráadásul néhány szupermarketben sem a hűtőben tárolják, mégsem lesz semmi bajuk.

A tojásokon levő lejárati idő egyébként a hűtés nélküli tartásra vonatkozik, a hűtőben kb. dupla annyi ideig eláll. És miért romlanának meg a húsvéti tojások 1-2 nap alatt, ha egyszer megfőztük őket?

 

Hiszen befestettük a tojásokat, ezért biztosan nem öblítettük le őket hideg vízzel!

 

Ez azért fontos, mert a a főzés utáni hideg vizes öblítés jelentősen rontja az eltarthatóságot. Viszont amit úgy főzünk, hogy utána a könnyebb pucolás érdekében hideg vízbe teszünk, azt vagy megesszük tényleg néhány napon belül vagy pedig felhasználjuk egy jó kis rakott krumplihoz (itt a mi isteni finom, dán-francia-magyar fúziós receptünk).

Ám a húsvéti tojásokat még melegen kell az ecetes színes vízbe tenni! Így biztosan nem áll fenn a veszély, hogy hideg víz érné őket 😀

 

Mi legyen tehát a színes tojásokkal?

 

Ha már kigyönyörködtétek magatokat bennük és most pont nem szívesen ennétek már meg, akkor tegyétek hűtőbe, ahol akár egy hónapig is eltartható, IGEN, AKÁR 1 HÓNAPIG IS, semmi baja nem lesz. Főleg ha még egy kis zsírral vagy szalonnabőrkével ki is fényeztétek.

 

De ne próbáljátok meg a főtt tojást lefagyasztani, undorító, gumiszerű izé lesz belőle!

 

Egyszer jártam így, amikor a stefániát fagyasztottam (hasonló sztorik kétballábos jeligére). Azóta csak kolbásszal töltöm meg, ha fagyasztásra szánom (pl. ha túl sok akciós darálthúshoz jutnék vagy egy bulira készülök elő jóval korábban).

 

Ha már tényleg rá se bírtok nézni a főtt tojásra magában,

 

akkor inkább csináljatok -ahogy az előbb említettem – rakott krumplit, vagy lehet belőle egy speckó tojáskrém, vagy csempésszetek bele mondjuk fasírozottba: előtte össze lehet aprítani vagy darálni.

De nagyon menő a skót tojással töltött fasírozott is (ezt formázás után még panírozni kell és úgy kirántani, nagyon finom és különleges étel). Megírjam a mi receptünket?

A kép forrása: https://www.emaze.com/@AZZOTZTF/U.K-and-Ireland-Project–Scotland

 

De mi imádjuk a főtt tojást salátába vagy a minipizzák tetejére is.

 

Számtalan módon lehet felhasználni a húsvéti tojásokat, főleg ha azt nézzük, hogy nem kell 1 nap alatt megenni őket, hiszen ahogyan említettem, hűtőben több hétig tárolhatók!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!