Környezetbarát szőnyegtisztítás, olcsón és egyszerűen, ahogyan a nagyszüleink tették, gépek és vegyszerek nélkül!

 

Nemsokára vége a hidegnek, remélhetően megérkezik a tavasz. Addig is már mindenki elég nehezen bírja ezt a márciusi havas tájat, de ennek lehet egy jó oldala: el lehet kezdeni a tavaszi nagytakarítást, mégpedig az egyik legnehezebb részével: a szőnyegtisztítással.

 

Ehhez nem kell más, mint találni egy „szűz” hó felületet, amit még nem járkáltak össze és nem pisilte le egy állat sem.

 

Anyukám mesélte, hogy mikor Veszprémbe költöztünk, és ’87 nyarán akarom mondani telén  leesett az a rengeteg hó, azzal döbbentette meg a szomszédokat a lakótelepen, hogy kitette a hóba a szőnyegeket. Először mindenki tátott szájjal bámult, ám később egyre-másra jelentek meg a szőnyegek az udvaron 😀

 

Régebben gyakori látvány volt ez télen, ha friss hó esett. A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/rjnagle/2679838/

 

Hóval takarítani egyszerű és olcsó!

 

  1. Először is keressünk egy tiszta részt a hóban
  2. Majd vigyük ki az egyik kiporszívózott szőnyeget és helyezzük el, színnel felfelé.
  3. Szórjunk rá tiszta havat és hagyjuk kicsit állni
  1. Fogjunk egy seprűt és söpörjük a havat ide-oda, hogy még jobban belemenjen a szálak közé
  2. Fordítsuk a szőnyeget a visszájára egy szintén tiszta hó felületen és kezdjük el a seprővel vagy egy porolóval (egy teniszütő is megteszi 😀 ) erősen ütni.

 

Ha felemeljük, meglátjuk, hogy mennyi por és szennyeződés hullott ki belőle!

 

  1. Utána tegyük egy porolóra vagy hintára (vagy egy korlátra, ha kisebb a szőnyeg), és alaposan csapkodjuk tovább. Stressz űzőnek is tökéletes!

 

 

Nem tudom, hogy mennyire látszik a képen, de a hó teljesen szürke lett a szőnyegből kihullott kosztól. Utána még kétszer ennyi jött ki belőle a poroláskor

 

Megint hagyjuk egy kicsit, ha fagy, még jobb, mert hamarabb megszárad a szőnyeg, bár nem is lesz igazán vizes, ez volt a mi tapasztalatunk, mert a hó már elég jeges ahhoz, hogy ne vizezze össze nagyon a szőnyeget, csak összegyűjti a koszt és kipereg belőle.

 

Ha bevisszük a lakásba, akkor egy kis ideig még ne lépjünk rá, nálunk ez körülbelül 15-20 perc volt, utána tökéletesen száraz lett a szőnyeg.

 

Ez a módszer tökéletesen alkalmas a hosszú szálú szőnyegek takarítására, amit egyébként nehezen lehet tisztítani!

 

De mindenféle szőnyegre alkalmazható, próbáljátok ki, mert nem csak tiszta lesz, de a színei is új életre kelnek!

 

Még van pár nap a télből, tisztítsatok szőnyeget a hóban!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!