Ki mondta, hogy a krumpli héjának hámozás után feltétlenül a kukában kell kikötnie? Sőt, egyenes pazarlás kidobni a krumplihéjat, mert sokféleképpen hasznosítható, akár a háztartásban vagy a kertben, esetleg egy bőrcipő felfrissítésére, de ne írjuk le a krumplihéjat étkezés szempontjából sem!

 

krumplihéj

Mosd meg a krumplit hámozás előtt! Így hasznosíthatod a krumplihéjat!

 

Nézzünk pár receptet a krumpli héjából:

 

Először is tedd szokásoddá, hogy megmosod alaposan a krumplit, mielőtt meghámoznád, így a krumpli héja készen áll, hogy egy másik ételt varázsolj belőle.

 

Például fantasztikus chips lehet belőle!

 

Egy tálban keverd össze egy kis olívaolajjal a megmosott krumplihéjat, sózd, szórd meg fokhagyma granulátummal, vagy más fűszerekkel: például nagyon finom a reszelt limehéj+chilipor és egy kis facsarásnyi limelé ízesítés. Szórd egy tepsire és süsd 170-180 fokos sütőben 15-20 percig.

 

Isteni köret is lehet a krumpli héjából:

 

Ki ne dobjátok a krumplihéjat, ha a csirkesült mellé sütőben sült krumplit készítetek! A csirke köré, a kockára vágott krumpli mellé, tegyétek be a krumplihéjat is, ami így a sütés közben magába szívja a hús zamatát és nagyon finom köret lesz belőle!

A krumplihéjat, főleg, ha vastagabban pucoltad, ugyanúgy kisütheted, mint a szalmakrumplit. Ízlés szerint fűszerezheted is előtte.

Vagy akár burgonyaropogós is készíthető krumplihéjból!

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli héja
  • 3 tojás
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál liszt

Így készítsd:

Futtasd meg az aprított hagymát egy kis olívaolajon. Közben a krumplihéjat vágd julienne-re, azaz nagyon vékony kis csíkokra, majd szórd bele a serpenyőbe, a hagyma mellé. Sózd, borsozd és pirítsd 5 percig, majd zárd le a lángot. Egy tálban verd fel a tojást, add hozzá a hagymás krumplit és a lisztet. Formázz belőle lapos lepénykéket (mint a tócsi), és süsd ki egy kevés olajon.

 

krumplihéj

Ne dobd ki a krumpli héját, hanem használd fel!

 

A háztartásban is sokrétűen felhasználható a krumplihéj.

 

Ha van kerted, akkor dobd a komposztba, nagyon jót tesz neki! Ha nincs, akkor frissítsd mondjuk fel vele a megfakult, kopott bőrcipődet, dörzsöld át a „krumplisabb” felével (tehát nem a héjas oldalával). Erre a banán héja is rendkívül alkalmas a keményítőtartalmuk miatt. Ha megszáradt, egy textilkendővel fényesítsd a cipőt és voilá: mintha új lenne! Persze a kezelés előtt ne felejtsd el letisztítani a cipőt a rárakódott portól és egyéb szennyeződésektől.

 

Mit tegyél, ha szorít a bőrcipő?

Tegyél bele krumplihéjat, szintén a krumplisabb részét nyomva oda, ahol szorít, tömd ki újságpapírral szorosan, hogy a helyén maradjon és hagyd így néhány órára vagy akár egy egész napra. A keményítő ismét megteszi hatását!

 

Tudtátok, hogy a krumplihéj hajat festeni is jó? Persze ha előtte nem csináltunk belőle chipset.

 

  • Egy kis tálkányi megmosott krumplihéjat tegyünk edénybe annyi vízzel, hogy ellepje.
  • Forraljuk pár percig, tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
  • Szűrjük le és a barna színűre vált levet kenjük a hajunkra a hajfestéshez is használt ecsettel.
  • Hagyjuk, hogy megszáradjon. Azt nem mondom, hogy teljes őszfedést biztosít ez a módszer, de szép fényes lesz tőle a haj és meg is színezi

 

A krumplihéj a mosogatásban is segít! Tegyél az edényekbe, öntsd fel vízzel és hagyd állni. Utána könnyebb lesz elmosogatni őket!

 

Ablakpucoláshoz is bevetheted a burgonyahéjat (de szépen mondtam 😀 ), ha nem akarod a hajadra kenni, forrázd le és hagyd kihűlni, ha már langyos, akkor szűrd le, és mosd le vele (mármint a vízzel) az ablakot. Ha kisebb az ablak vagy van egy koszos tükröd, akkor egy kis krumplihéjjal töröld át, majd mosd le sima vízzel.

 

Persze egy vixi kendővel az ablakpucolás is gyerekjáték, úgyhogy inkább süsd meg chipsnek a krumplihéjat!

 

Ezeknek az ötleteknek a nagy részét egy ősrégi Mindennapi mindentudó kislexikonból tanultam, amit még nászajándékba kaptam több, mint 20 éve, és amiben van néhány, mai szemmel nagyon mókás dolog is, majd megosztok szösszenetek a facebook oldalunkon! A receptek forrása pedig ITT található>>

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet. Érdekel, hogy mire használhatod a maradék főtt rizst? Van néhány ötlet, ami biztos újdonság lesz! Kattints ide!